"Text neck", noua epidemie cu daune permanente. Obiectul folosit de toți care o provoacă. Florin Govor: Afectează coloana vertebrală

Telefonul text neck - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Ce este "text neck", noua epidemie care ne afectează sănătatea și în special coloana vertebrală.

Telefonul este cel mai utilizat obiect, însă, acesta poate provoca diferite probleme medicale. Chiar dacă pare surprinzător, ne poate afecta coloana. Cum e posibil?

Telefonul constituie un risc pentru coloana vertebrală, dar și pentru ochi. Privind în mod constant în jos la un unghi pune o presiune enormă asupra coloanei vertebrale și poate duce la vătămări permanente.

Potrivit unor noi cercetări efectuate de un medic american, acestea sunt mult mai rele, iar "text neck" devine o epidemie care ar putea duce la daune permanente.

Cum ne afectează telefonul mobil

Postura pe care o adoptăm în timp ce ne uităm la telefoanele noastre crește stresul asupra gâtului și poate provoca uzură excesivă care poate necesita în cele din urmă o operație pentru a o corecta. Am discutat cu Florin Govor, terapeut, despre cum ne afectează telefonul mobil postura.

”Este vorba de poziții incorecte și cum acestea afectează coloana vertebrală. Poziția corectă e cea când stai drept și telefonul îl ții în fața ta. Capul este partea corpului care deține cele mai importante funcții, esențiale pentru supraviețuire. Greutatea acestuia este în medie de 4-5 kg, reprezentând aproximativ 8% din greutatea corpului.

Cele 7 vertebre cervicale și aproximativ 20 de mușchi mici ajută capul să își mențină o poziție verticală sau să se miște. Atunci când poziția pe care capul o adoptă este una neutră, solicitarea musculară este una minimă, iar presiunea asupra discurilor intervertebrale este foarte mică.

Cu cât capul este mai proiectat spre înainte și aplecat, cu atât mai mult greutatea exercitată asupra coloanei cervicale este mai mare, cauzând un stres în acea regiune. Potrivit unor studii, atunci când ne aplecăm capul cu 15°, presiunea resimțită de coloană este echivalentă cu dublul greutății normale a capului, la 30° presiunea va fi triplată.

Dacă vom avea capul aplecat la un unghi de 45°, atunci greutatea pe care o va resimți coloana va fi de aproximativ 22 kg. În cazul în care unghiul de aplecare depășește 60°, cum majoritatea petrecem anumite perioade din timpul zilei, atunci greutatea pe care coloana vertebrală o va resimți este echivalentă cu aproximativ 27 kg. Presiunea asupra discurilor intervretebrale va fi direct proporționată cu unghiul de aplecare”, a explicat Florin Govor, terapeut, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: Hiperglicemia, cauze și simptome. Poate duce la comă

Ce putem face pentru a reduce presiunea pe coloană

Terapeutul Florin Govor ne-a explicat cum trebuie să ne adaptăm postura pentru a nu pune presiune pe coloană. Utilizarea excesivă a telefonului mobil într-o poziție necorespunzătoare, poate provoca dureri de cap, dureri de gât, dureri de braț și amorțeală.

”Ceea ce putem face noi pentru a diminua această greutate suplimentară, pe care coloana cervicală este nevoită să o susțină, este în primul rând să conștientizăm postura pe care o adoptăm atunci când lucrăm la calculator sau când folosim telefonul. Ochii și dantura trebuie să aibă o poziție orizontală, iar urechile să fie situate pe aceeași linie cu umerii. Astfel, presiunea asupra coloanei și a mușchilor va fi minimă”, a mai explicat Florin Govor.

Vezi și: Călcâie crăpate, tălpi uscate, cauze și remedii. Patru soluții geniale de făcut acasă. Trebuie să încerci trucul cu banane

Cât timp ar trebui să folosim telefonul

În condițiile în care utilizatorii de smartphone-uri petrec acum în medie două-patru ore pe zi, cu capul aplecat, acest lucru duce la "700 până la 1.400 de ore pe an de stres în exces observate la coloana cervicală", potrivit cercetării, notează The Guardian. Florin Govor ne recomandă să folosim cu moderație telefonul.

”Teoretic, maxim două - trei ore pe zi. Și în timpul asta sa faci și exerciții pentru ochi. Se știe că ecranul telefonului sau tabletei dezvolta miopia. Acum...singura soluție e sa îți pui un program pe telefon care sa te oprească sa îl mai folosești. Oricum e interesant să îți instalezi o aplicație care să îți arate cum îți gestionezi timpul pe telefon.

Ziceam de exerciții pentru ochi. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului. Respectă Regula 20-20-20: O dată la 20 de minute mută privirea de la monitor. Clipește de 20 de ori pentru a-ți umezi ochii foarte bine. Privește timp de 20 de secunde în depărtare la un obiect aflat la o distanță de 6 metri. De asemenea poți folosi picături lubrifiante pentru ochi”, a mai explicat terapeutul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel