Telefoanele, transmițătoare de... bacterii. Sunt mai periculoase decât capacul de toaletă

Telefoanele – FOTO: Freepick@Prostooleh
Telefoanele mobile sunt purtătoare de bacterii. Cercetătorii au făcut un clasament al angajaților care au telefoanele cele mai contaminate.

Telefoanele mobile fac parte din viața noastră. Aproape că nu mai există persoane care să nu dețină cel puțin un telefon mobil de care este aproape nedespărțit.

Pe lângă avantajele certe în privința comunicării, conform unor studii, sunt dispozitivele perfecte și pentru transmiterea microbilor, fiind chiar mai periculoase decât scaunele de toaletă.

Vezi și: Chirurugia, "vioara princeps" în cancer. Constantinoiu: De ce chirurgia să fie privată? Să suporte CNAS indiferent că ești internat la stat sau privat

Zeci de mii de bacterii pe un singur telefon

În urma studiilor s-a constatat că există în medie 17.000 de copii ale genelor bacteriene pe un singur telefon mobil, de zece ori mai mult decât pe un scaun de toaletă!

Chiar dacă multe dintre bacteriile găsite pe telefoanele mobile sunt inofensive, sunt șanse ca telefonul dumneavoastră să adăpostească agenți patogeni mult mai periculoși.

Vezi și: Osteoporoza, simptome și tratament. Testul de 10 minute care-ți arată dacă ai: Risc de moarte prematură. Femeile, mai afectate

Telefoanele cadrelor medicale, pline de bacterii

Într-un studiu efectuat în mediul spitalicesc s-a constatat că telefoanele mobile reprezintă un rezervor pentru potențiali agenți patogeni. În ciuda posibilității mari de a fi contaminate, telefoanele mobile sunt rareori curate și sunt adesea atinse în timpul sau după examinarea pacienților și manipularea probelor fără spălarea corespunzătoare a mâinilor.

Dintre telefoanele mobile ale personalului medical, Acinetobacter baumannii (36,84%) a fost organismul predominant izolat, urmat de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) (21,05%), în unele zone depășind 46%.

”Studiul nostru relevă faptul că există o colonizare clară a bacteriilor pe telefoanele mobile ale lucrătorilor din domeniul sanitar. Nu este capabil doar să transfere mesaje, ci și microbi care produc boli.

Pentru a reduce incidența infecțiilor nosocomiale, ar trebui să existe punerea în aplicare a practicilor și reglementărilor privind spălarea mâinilor în ceea ce privește utilizarea telefoanelor mobile în unitățile spitalicești”, arată cercetătorii în studiul publicat în National Library of Medicine.

Riscul este cu atât mai crescut cu cât telefoanele sunt utilizate în sectorul alimentar sau în asistența medicală, deoarece agenții patogeni pot duce la un focar de boală sau transferul de microbi dintr-o zonă în alta, dând naștere la o contaminare încrucișată.

Centrul pentru Controlul Bolilor din Columbia Britanică afirmă că 80% din infecții sunt transmise cu ajutorul mâinilor, bacteriile fiind transferate cu ușurință pe dispozitivele mobile care sunt manipulate des pe parcursul zilei.

Cele mai frecvente bacterii dăunătoare găsite pe telefoanele mobile sunt:

- Streptococ;

- coli

- Coliforme

- Stafilococi coagulazo negativi (CoNS)

- Diferite genuri de Candida.

Concluzia cercetătorilor este că telefoanele mobile pot acționa ca un substrat adecvat din care boala poate apărea, răspândi și produce ravagii, sub formă de boală nosocomială, ceea ce necesită reglementări cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în cadrul spitalelor.

Vezi și: Creierul omului “bătrân”, mai elastic decât cel al tinerilor. Capacitatea intelectuală atinge apogeul la 80 sau chiar la 90 de ani

Cum ne ferim de bacteriile de pe telefoanele mobile

Spălarea mâinilor este esențială pentru igiena și igienizarea corespunzătoare. Menținerea mâinilor curate este deosebit de importantă în timpul sezonului de răceală și gripă , o perioadă în care germenii se răspândesc rapid și ușor.

FDA recomandă spălarea mâinilor în momente cheie, cum ar fi:

- Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor;

- Înainte de a mânca;

- Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave;

- Înainte și după tratarea unei tăieturi;

- După folosirea toaletei;

- După schimbarea scutecelor sau curățarea unui copil;

- După suflarea nasului, tuse sau strănut;

- După atingerea unui animal;

- După ce ai atins gunoiul.

Vezi și: Nucile verzi, conținut ridicat de Omega-3. Combat oboseala și previn afecțiunile cardiovasculare

De asemenea, se recomandă restricționarea utilizării telefoanelor mobile în anumite zone:

- Bucătării, atât comerciale, cât și rezidențiale;

- Băi;

- Mese de sufragerie;

- Cabinete medicale;

- orice alte locuri în care expunerea la bacterii ar putea fi dăunătoare sănătății unei persoane.

Dispozitivele mobile pot fi curățate cu ajutorul șervețelelor dezinfectante sau apelând la sterilizatoare UV portabile care pot fi utilizate și pentru curățarea altor lucruri, inclusiv portofele, numerar, bijuterii și chei.

Aceste dispozitive utilizează lumină ultravioletă, care s-a dovedit a fi capabilă să distrugă coronavirusul și alte virusuri sau bacterii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele 5 tipuri de relații și efectul lor 
Raed Arafat - FOTO: Crișan Andreescu / DC Media Group
EXCLUSIV
Soluţii pentru un zâmbet natural şi strălucitor

Crossuri externe

pixel