Tătaru: Asimptomaticii, evaluați la domiciliu! Medicii de familie: „Nu se poate”. Întâlnire la Minister

Nelu Tătaru
După ce ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat că vrea să treacă în sarcina medicinei de familie tratamentul și supravegherea asimptomaticilor, medicii de familie spun că nu pot face așa ceva, întrucât nu au cu ce să se protejeze. Luni, cele două „tabere” se vor întâlni la Minister. 

Întrebat dacă se gândește să modifice Ordinului de ministru astfel încât pacienții asimptomatici să rămână doar sub supravegherea medicilor de familie, în ideea de a degreva spitalele, ministrul Nelu Tătaru a spus că „luăm în calcul o astfel de decizie. (...) Noi avem evaluarea asimptomaticului sau relativ asimptomaticului până în 48 de ore. El nu trebuie să stea neapărat internat în spital. Trebuie să facă acea evaluare, apoi, urmând cu un aviz de la DSP și cu decizia medicului curant care l-a evaluat, să meargă în izolare la domiciliu. Orice pacient trebuie evaluat, fiindcă această boală are o evoluţie imprevizibilă”.

Ministrul Nelu Tătaru spune că au primit și un soi de bonificație pentru medicii de familie care vor face vizite la domiciliu. 

„Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie, atât din contracte suplimentare cu Casa Națională de Asigurări, pentru monitorizare, ei vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz pe care îl vor monitoriza, precum și posibilitatea de prestări de servicii cu Direcţia de Sănătate Publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”, a completat ministrul. 

NU avem cu ce, riscăm să infectăm pacienții

Replica medicilor de familie a venit prompt: „Nu se poate!” Revoltați, ei spun că nu au echipamente de protecție cu care să se ducă la vizitele medicale la domiciliu sau anchete epidemiologice, și nici mașini care să fie dezinfectate, iar riscul de a se infecta ei și de a transmite boala de la unii pacienți la alții e foarte mare. 

„Vreau să precizez foarte clar, că nu putem să mergem la domiciliul lor, pentru că nu avem maşini dezinfectate! Nu avem costumaţia potrivită pentru a merge la un pacient pozitiv şi nici condiţiile de a ne schimba, ca să nu ne infectăm nici noi, şi nici ceilalţi pacienţi.Suntem deja epuizaţi şi nu e vorba numai de noi. Sunt convinsă că anesteziştii, cei de la Terapie Intensivă, infecţioniştii sau pneumologii sunt şi mai epuizaţi”, a explicat dr Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B), la Antena3

Luni, 12 octombrie, la Ministerul Sănătății, reprezentanții medicilor de familie se vor întâlni cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel