Tătaru, cum se împart vaccinurile COVID-19 între statele UE. Cât va primi România la fiecare tranșă

Vaccin. Foto: Pixabay
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că România va primi un anumit procent din fiecare tranșă lunară din vaccinurile COVID-19. Demnitarul crede că ele sunt „singura șansă să putem limita și termina această pandemie”.

România are stabilită, din start, o cotă parte din vaccinurile COVID-19 care sunt acum în dezvoltare și care vor fi distribuite în UE în tranșe lunare, a arătat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

„De la începutul acestei pandemii, s-a lucrat și la nivel european, și la nivelul Comisiei Europene, la care am achiesat și noi încă din primele luni, la descoperirea unui vaccin. Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existența unui vaccin este cea care la un moment dat va da și semnalul de descendență a acestei pandemii și de limitare a efectelor ei. În condițiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme – în acest moment sunt vreo cinci firme cu care sunt și contracte, în care fiecare din țările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se țin între la 2 și 8 grade sau sunt între -80 și -20 de grade. Sunt eșantioane care vor veni lunar. (...) La fiecare eșantion care va veni noi vom primi tranșa de 4,6%”, a declarat Nelu Tătaru, miercuri seară, la B1 TV.

Ministrul Sănătății a explicat și cât de repede vor ajunge aceste vaccinuri în România și de ce depinde momentul zero al declanșării campaniei de vaccinare. 

„În primul rând aceste vaccinuri trebuie să fie avizate de Agenția Europeană a Medicamentului. (...) Ajungând în comunitatea europeană, va veni acel aviz. În măsura în care îl vom avea, cât de repede îl vom avea, eu știu, în două săptămâni îl putem și avea la noi pe piață. Firmele au acest vaccin în acest moment. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina și, eu știu, prima categorie, care sunt personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Cei fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie-aprilie”, a arătat Nelu Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel