TANTRUMUL, între frustrări și oportunități de EDUCAȚIE

Tantrumul FOTO Pexels @ Stephen Andrews
Tantrumul, frustrant și pentru copii, dar și pentru părinții acestora. 

Tantrumul sau accesul de furie poate fi frustrant pentru orice părinte, indiferent că este vorba de primul copil sau nu. Potrivit Kid Health, acestea trebuie privite ca oportunități de educație și nu ca niște dezastre.

De ce au copiii tantrum

Tantrumurile de temperament variază de la mici văicăreli și plâns la țipete, lovituri și ținerea respirației. Acestea sunt la fel de frecvente, atât la băieți, cât și la fete, și au loc de obicei între 1 și 3 ani.

Unii copii pot avea crize de furie des, iar alții le au rar. Tantrumurile sunt o parte normală a dezvoltării copilului. Ele sunt modul în care copiii mici arată că sunt supărați sau frustrați.

Tantrumurile se pot întâmpla atunci când copiii sunt obosiți, flămânzi sau inconfortabil. Ei pot avea o criză de nervi pentru că nu pot obține ceva (cum ar fi o jucărie sau un părinte) să facă ceea ce vor. Învățarea de a face față frustrării este o abilitate pe care copiii o dobândesc în timp.

Tantrumurile sunt frecvente în timpul celui de-al doilea an de viață, când abilitățile de limbaj încep să se dezvolte. Deoarece copiii mici nu pot spune încă ce vor, ce simt sau de ce au nevoie, o experiență frustrantă poate provoca un tantrum. Pe măsură ce abilitățile de limbaj se îmbunătățesc, tantrumurile tind să scadă.

Copiii mici doresc independență și control asupra mediului lor - mai mult decât pot gestiona de fapt. Acest lucru poate duce la lupte pentru putere, deoarece un copil crede că ”Pot să o fac singur” sau ”O vreau, dă-mi-o mie”. Atunci când copiii descoperă că nu pot face asta și nu pot avea tot ceea ce își doresc, pot face un acces de furie.

Cum putem evita crizele de furie?

Încercați să preveniți, pe cât posibil, apariția crizelor de furie. Iată câteva idei care vă pot ajuta:

Oferiți multă atenție pozitivă. Obișnuiți să vă surprindeți copilul fiind cuminte. Recompensați-l pe cel mic cu laude și atenție pentru comportamentul pozitiv.

Încercați să le oferiți celor mici un anumit control asupra lucrurilor mărunte. Oferiți alegeri minore, cum ar fi: ”Vrei suc de portocale sau de mere?” sau ”Vrei să te speli pe dinți înainte sau după ce faci baie?”. În acest fel, nu îi întrebați ”Vrei să te speli pe dinți acum?” - la care inevitabil se va răspunde ”nu”.

Țineți obiectele interzise la vedere și la îndemână. Acest lucru face ca luptele să fie mai puțin probabile. Evident, acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales în afara casei, unde mediul nu poate fi controlat.

Distrageți-i atenția copilului dumneavoastră. Profitați de capacitatea scurtă de atenție a micuțului dvs. oferindu-i altceva în locul a ceea ce nu poate avea. Începeți o nouă activitate pentru a o înlocui pe cea frustrantă sau interzisă. Sau pur și simplu schimbați mediul. Duceți-vă copilul mic afară sau înăuntru sau mutați-vă într-o altă cameră.

Ajutați-i pe copii să învețe noi abilități și să reușească. Ajutați-i pe copii să învețe să facă lucruri. Lăudați-i pentru a-i ajuta să se simtă mândri de ceea ce pot face. De asemenea, începeți cu ceva simplu înainte de a trece la sarcini mai dificile.

Luați în considerare cererea cu atenție atunci când copilul dumneavoastră dorește ceva. Este scandaloasă? Poate că nu este. Alegeți-vă bătăliile.

Cunoașteți limitele copilului dumneavoastră. Dacă știți că cel mic este obosit, nu este cel mai bun moment pentru a merge la cumpărături sau pentru a încerca să mai strecurați încă un comision.

Ce ar trebui să fac în timpul unei crize de furie?

Păstrați-vă calmul atunci când răspundeți la un acces de furie. Nu complicați problema cu propria dvs. frustrare sau furie. Amintiți-vă că sarcina dumneavoastră este de a vă ajuta copilul să învețe să se calmeze. Așa că și dumneavoastră trebuie să fiți calm.

Tantrumurile trebuie tratate diferit în funcție de motivul pentru care copilul dumneavoastră este supărat.  Dacă un acces de furie are loc pentru a atrage atenția părinților, una dintre cele mai bune modalități de a reduce acest comportament este să îl ignorați.

Ce ar trebui să fac după un tantrum?

Lăudați-vă copilul pentru că și-a recăpătat controlul; de exemplu, ”Îmi place cum te-ai calmat”. Copiii pot fi deosebit de vulnerabili după un tantrum atunci când știu că au fost mai puțin adorabili. Acum (când copilul dumneavoastră este calm) este momentul pentru o îmbrățișare și reasigurarea că este iubit, indiferent de ce se întâmplă.

Vezi și: Copii cu nevoi speciale, REFUZAȚI la stomatolog. Cifre îngrijorătoare în România. Arina Vinereanu: Loc CODAȘ în UE. Pentru asta este OSCAR 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel