Sutienul inteligent. Cum știi dacă ai cancer de sân, prin Bluetooth

Sutienul inteligent – FOTO: Pexels@Polina_Tankilevitch
Sutienul inteligent a câștigat marele premiu la Explorer 2022 - programul de promovare a iniţiativelor, lansat de Universitatea Pompeu Fabra (UPF), din Barcelona, Spania. 

Sutienul inteligent are abilitatea de a monitoriza și detecta precoce cancerul de sân și alte afecțiuni mamare. Astfel, se evită o diagnosticare târzie a acestei boli, iar tratamentul poate fi administrat încă de la primele simptome.

Proiectul intitulat UBRA, are drept scop localizarea cu precizie a cancerului mamar prin intermediul senzorilor ultrasonici, mecanici şi termici, care permit monitorizarea schimbărilor morfologice şi fiziologice ale utilizatoarei.

Cum se colectează datele

Informațiile colectate de sutienul inteligent  sunt trimise prin Bluetooth spre o aplicație mobilă care încorporează Inteligenţa Artificială (IA), fiind capabilă să le analizeze. În acest mod, sistemul furnizează informaţii constante utilizatoarei despre starea sa de sănătate, va anticipa şi va alerta cu privire la orice boală în stadiu incipient şi o va conecta cu medicii specialiştii.

Vezi și: La ce să fii atent când mergi la piscină. Dorobăț, avertisment despre concedii: Boala călătorului, meningită și encefalită

Accesibil pentru toate categoriile de vârstă

Un alt avantaj al acestui proiect, adresat atât femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar cât şi celor cu risc scăzut, este colaborarea cu Spitalul Universitar Vall d'Hebron (Servicii de Anatomie Patologica, Ginecologie şi Radiologie).

Această colaborare permite servicii mai eficiente, care ameliorează sistemul de screening şi de prevenţie actual, evitând astfel o diagnosticare târzie.

Sutienul UBRA se adresează femeilor din toate categoriile de vârstă, nu emite radiaţii şi nu este dureros la purtare.

Vezi și: Grădina senzorială, terapie anti-stres și stimularea simțurilor Cui se adresează

Cauzele care declanșează cancerul de sân

Cancerul de sân este o boală hormonală, care se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă mutații la nivel genetic. Cancerul de sân poate apărea și la bărbați, însă cazurile sunt rare.

Potrivit medicilor, cancerul de sân afectează, în special, femeile trecute de 50 de ani. Există însă și excepții. În 1 din 5 cazuri, cancerul de sân poate să apară și înainte de 50 de ani.

Diagnosticul precoce permite vindecarea

Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamară poate permite vindecarea completa sau îmbunătățirea categorica a prognosticului. Screening-ul nu previne apariția cancerului, ci ajută la depistarea lui în stadii precoce în care poate fi tratat cu șanse de vindecare.

Controlalele medicale periodice sunt forma de prevenție cea mai eficientă, corelate cu o dietă echilibrată și un consum redus de grăsimi saturate.

Vezi AICI cum se tratează cancerul de sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel