A început sezonul accidentelor pe...
Vezi și: EPA, compusul din Omega3 combate bolile cardiovasculare. Rolul acidului gras asupra sănătății inimii
Noi cercetări arată că suprafețele din lemn ar putea reduce transmiterea COVID-19. Un studiu recent publicat în ACS Applied Materials & Interfaces sugerează că suprafețele din lemn posedă proprietăți antivirale naturale, care ar putea ajuta la reducerea transmiterii virusurilor, inclusiv a coronavirusului responsabil pentru COVID-19.
Această descoperire poziționează lemnul ca o alternativă durabilă la materialele sintetice, oferind o metodă naturală de limitare a răspândirii virusurilor prin intermediul suprafețelor contaminate.
Virusuri precum coronavirusul sunt adesea transmise prin intermediul suprafețelor contaminate, unde pot rămâne active timp de ore sau chiar zile. Deși dezinfectarea este o metodă comună de reducere a transmiterii prin suprafețe, aceste noi cercetări indică faptul că unele suprafețe ar putea avea proprietăți intrinseci care le fac mai puțin ospitaliere pentru virusuri.
În mod specific, cercetătorii au investigat dacă lemnul, un material deja cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice, ar putea de asemenea inactiva virusurile în mod natural.
Studiul, condus de Varpu Marjomäki și colegii săi, s-a concentrat pe cât timp pot diferite tipuri de lemn să inactiveze virusurile. Cercetătorii au testat șase tipuri de lemn: pin silvestru, mesteacăn argintiu, arin cenușiu, eucalipt, stejar pedunculat și molid norvegian. În experimente au fost utilizate atât virusuri învelite, precum coronavirusul, cât și virusuri neînvelite, cum ar fi enterovirusul care provoacă răceala comună.
Pentru a măsura efectul antiviral, probele de lemn au fost clătite cu o soluție lichidă la diferite intervale de timp. Soluția a fost apoi plasată pe celule cultivate pentru a observa dacă virusul și-a păstrat capacitatea de infectare. Rezultatele au arătat că diferitele tipuri de lemn au avut nivele variate de eficacitate în reducerea infectivității virale, unele specii de lemn demonstrând activitate antivirală mai rapidă decât altele.
Vezi și: Expunerea la lumină pe timpul nopții, asociată cu diabetul. Perturbă ritmul circadian
COVID - FOTO: Freepik@fauziamasood666
Pentru coronavirusul învelit, studiul a arătat că pinul silvestru, mesteacănul argintiu, arinul cenușiu și molidul norvegian au reușit să reducă complet infectivitatea virusului în decurs de o oră. Eucaliptul și stejarul pedunculat au avut nevoie de două ore pentru a obține același rezultat.
Pinul silvestru s-a remarcat ca fiind cel mai eficient, începând să inactiveze virusul după doar cinci minute. Molidul norvegian a urmat îndeaproape, reducând infectivitatea după 10 minute.
Aceste rezultate sugerează că suprafețele din lemn, în special cele din pin și molid, ar putea fi utilizate în medii în care reducerea transmiterii virale este crucială.
Studiul a testat, de asemenea, proprietățile antivirale ale lemnului împotriva unui enterovirus neînvelit, care este de obicei mai rezistent pe suprafețe.
Rezultatele au arătat că stejarul și molidul au fost cele mai eficiente, cu stejarul reducând infectivitatea virală în doar 7,5 minute, în timp ce molidul a reușit acest lucru după o oră. Alte tipuri de lemn, precum pinul, mesteacănul și eucaliptul, au avut nevoie de aproximativ patru ore pentru a reduce infectivitatea, iar arinul nu a arătat niciun efect antiviral.
Vezi și: Bicarbonatul, eficient în cazul acidozei metabolice. Reglează pH-ul
Deși studiul subliniază potențialul lemnului ca material antiviral natural, cercetătorii încă nu au înțeles pe deplin mecanismele implicate. Ei sugerează că compoziția chimică a suprafeței lemnului este responsabilă pentru efectele antivirale, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a identifica compușii specifici implicați.
Descoperirile acestui studiu au implicații mai largi pentru utilizarea lemnului ca material durabil în lupta împotriva transmiterii virale. Pe măsură ce lumea caută alternative mai ecologice la materialele sintetice, proprietățile antivirale naturale ale lemnului ar putea să-l facă o alegere atractivă pentru suprafețele des utilizate în spații publice, unități medicale și locuințe.
Explorarea suplimentară a proprietăților antivirale ale lemnului ar putea duce la noi aplicații în designul mobilierului, pardoselilor și altor suprafețe, unde reducerea transmiterii virale este o prioritate. Cercetătorii concluzionează că lemnul are un potențial semnificativ ca material antiviral natural și prietenos cu mediul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...