Ignorați frecvent de pacienți și...
Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Case Western Reserve trage un semnal de alarmă în legătură cu o deficiență globală de acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea umană. Potrivit cercetării, 85% din populația lumii nu consumă suficiente omega-3, ceea ce ar putea duce la creșterea riscurilor pentru o gamă largă de boli.
Acizii grași polinesaturați omega-3 sunt vitali pentru buna funcționare a celulelor, în special la nivelul creierului și ochilor. Acești nutrienți susțin de asemenea sistemul cardiovascular și pe cel endocrin, oferind totodată energie organismului. Problema majoră este că organismul uman nu produce suficienți omega-3, aceștia trebuind să fie obținuți din alimentație sau suplimente.
"Sistemele noastre alimentare actuale nu furnizează suficiente omega-3 necontaminate. Accesul nostru la acești nutrienți este așteptat să scadă în viitorul apropiat", a declarat Timothy Ciesielski, cercetător în cadrul Departamentului de Științe ale Sănătății Populației și Cantitative, din cadrul Școlii de Medicină a Universității Case Western Reserve, care a condus studiul.
Cauzele acestui deficit global sunt complexe și includ factori de mediu precum creșterea temperaturilor oceanelor, pescuitul excesiv și poluarea. Toate acestea reduc semnificativ accesul la sursele naturale de omega-3, în special pește și anumite plante.
În plus, studiul arată că dietele moderne industrializate conțin aproximativ de 20 de ori mai mulți acizi grași omega-6 decât omega-3, dezechilibru care agravează problemele de sănătate. Omega-6 în exces interferează cu absorbția omega-3, favorizând inflamațiile cronice din organism.
Deficitul global de omega-3, factor major de risc pentru sănătatea publică - FOTO: Freepik@yarunivstudio
Deficiența de omega-3 este asociată cu un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer, a nașterilor premature și a unor tulburări psihice.
"Aceasta nu este doar o problemă de sănătate individuală, ci una de sănătate publică și de mediu. Toată lumea ar trebui să aibă dreptul la omega-3 necontaminate în dietă. Sunt întrebări importante, care necesită atenția și acțiunea noastră colectivă", a subliniat Ciesielski.
Autorii studiului, publicat în jurnalul AJPM Focus, propun creșterea producției de alimente bogate în omega-3 și reducerea consumului de alimente bogate în omega-6. De asemenea, susțin că protejarea oceanelor și gestionarea sustenabilă a pescuitului ar putea contribui semnificativ la asigurarea accesului global la acești nutrienți.
Datele arată că doar aproximativ 15% dintre țările lumii reușesc să mențină un nivel suficient de omega-3 în alimentație, în special cele cu acces direct la resurse marine.
"Aceasta este o provocare comună pentru medici, autorități de sănătate publică, ecologiști și factori de decizie. Fără acțiuni concrete, deficitul de omega-3 va continua să afecteze grav sănătatea populației globale", a concluzionat Ciesielski.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Ignorați frecvent de pacienți și...
Antidotul care reduce semnificativ...
Creierul, inima și viața, în pericol....
Semnele timpurii ale cancerului...
Medicamentele comune care duc la AVC...
Lucrul terifiant pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID....
FDA a aprobat primul test de sânge pentru depistarea bolii...
Alertă medicală în Cehia. Un posibil...