Supozitoarele cu paracetamol, riscuri. Medic: Puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul

supozitoarele cu paracetamol - FOTO: Freepik@peoplecreations
Supozitoarele cu paracetamol sunt frecvent folosite de părinți atunci când cei mici sunt bolnavi. 

Supozitoarele cu paracetamol sunt utilizate de părinți atunci când copiii sunt bolnavi. De cele mai multe ori se recomandă fragmentarea unui supozitor, în cazul copiilor cu vârsta de câteva luni pentru a administra o cantitate în acord cu greutatea copilului. Medicii pediatri trag, însă, un semnal de alarmă. Supozitoarele nu trebuie înjumătățite. Există alte terapii care pot fi administrate. 

De ce nu trebuie fragmentate supozitoarele cu paracetamol

Medicul pediatru Eduarg Egri a explicat pe pagina sa de Facebook de ce nu este recomandată fragmentarea supozitoarelor cu paracetamol. 

”Despre supozitoarele cu paracetamol și administrarea corectă. Deoarece tot aud varianta de a fi înjumătățite sau tăiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, trebuie să fac câteva precizări:

1. În primul rând nu se taie pentru că nimeni nu vă garantează că înjumătățiți și substanța activă, riscând ori să supradozați ori să administrați o cantitate mult prea mică de paracetamol la copilul mai mic de 6 luni, dar și mai important, la cei sub 7 kilograme greutate

2. La aceste vârste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol

3. Întradevăr există si supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg dar care nu se găsesc la noi în țară

4. Concluzie: nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kg! În schimb, puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul!”, a explicat medicul. 

Vezi și: Tusea, mecanismul de protecție al corpului. Când devine o problemă

Când se administrează supozitoarele

Medicul pediatru Mihai Craiu explică ce trebuie să facem atunci când copiii au febră. 

”Paracetamolul, la sugarul mic (și la copil în general!) trebuie dat corect. Atât doza cât și modul de administrare fiind esențiale...Și trebuie spus că nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are nici un efect pozitiv ci doar posibile efecte toxice.

Paracetamolul supradozat este foarte toxic! In Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză. Fiți atenți la doza corectă de paracetamol!! Și administrați doar la copilul cu febră mare care are și ALTCEVA (stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ). Un copil cu febră mică, în jur de 38 C, care se joacă și este reactiv ca înainte de răceală, NU are nevoie de antitermice”, a completat medicul pediatru, Mihai Craiu. 

Vezi și: Cea mai grea boală a osteoporozei care afectează femeile. Codreanu: Se întâmplă undeva în jurul vârstei de 50 - 51 de ani

Alte opțiuni pentru tratarea febrei

Alte opțiuni pentru a trata febra . O persoană poate găsi că anumite remedii acasă poate ajuta la reducerea febrei. Aceste opțiuni includ:

- odihnă

- băi călduțe

- consum de lichide

- purtarea de îmbrăcăminte lejeră

Febra la copii nu reprezintă neapărat un semn rău, ci mai degrabă dovada că sistemul imunitar funcţionează normal şi că organismul luptă împotriva unei infecţii. Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția asupra administrării antibioticelor la copii.

”Mult înainte de pandemie prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj un studiu, efectuat în Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC, privind febra la copil și percepția părinților despre febră. Foarte interesante răspunsurile părinților la acel moment...

Cam un sfert din părinții copiilor ce au venit la CPU pentru evaluarea febrei au primit un chestionar, după efectuarea triajului dar înainte de consultul medical propriu-zis. Sunt curios cum ar arăta rezultatele dacă am repeta acum studiul?! Cert este că două treimi (67.82%) din repondenți doreau să primească o rețetă pentru un antibiotic”, a scris pe Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu.

Vezi și: Spălatul pe față, ce nu ai știut până acum. Trucul de 10 secunde pe care l-ai omis mereu

Antibioticul nu este soluția

Părinții sunt tentați să administreze antibiotic celor mici atunci când aceștia au febră. Medicii susțin că în multe dintre cazuri antibioticele nu ajută.

”Febra la copil produce îngrijorare. Asta este normal. Dar antibioticul nu este mereu soluția. În majoritatea cazurilor de boli febrile, la copilul cu vârstă mai mare de 3 luni, este "de vină" un virus.

Iar în bolile virale tratamentul cu antibiotice nu ajută deloc. Ba din contră... Ar putea produce probleme majore pe termen lung, cea mai îngrijorătoare fiind colonizarea cu germeni multirezistenți la antibiotice.

Circa 700.000 persoane mor anual din cauza infecțiilor cu germeni multirezistenți. Rezistența bacteriilor la antibiotice (AMR - Antimicrobial Resistance) este o problemă majoră de sănătate publică, fiind discutată la recenta întrunire a G7 de la Berlin”, a mai explicat medicul.

Vezi și: Concediu în plus pentru români. Cum poți beneficia de UN AN de concediu

Antibioticele, doar cu recomandarea medicului

Antibioticele trebuie administrate copiilor numai cu recomandarea medicului. Mihai Craiu spune care sunt semnalele de alarmă în cazul copiilor.

”Dacă nu ne schimbăm perspectiva asupra utilizării antibioticelor și continuăm să le folosim fără motiv, în afara recomandărilor din Protocoalele și Ghidurile de Practică, vom crește până în 2050 la un număr de 10 milioane de astfel de decese/an, prin infecții cu germeni "speciali".

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel