Multitasking-ul poate părea eficient,...
Suplimentele de vitamina D au fost mult timp aclamate pentru că ar îmbunătăți sănătatea oaselor și, posibil, ar ține la distanță boli osoase precum osteoporoza la adulții mai în vârstă. Dar un nou studiu susține că pretinsele beneficii ale suplimentelor poreclite „vitamine de la soare" nu există.
O revizuire a studiilor publicate anterior a arătat că administrarea de doze mari sau mici de suplimente de vitamina D nu a împiedicat fracturile sau căderile și nu a îmbunătățit densitatea osoasă.
N-are niciunul din efectele scontate
Vitamina D se găsește în foarte puține alimente. Una dintre cele mai mari surse de vitamina este expunerea la lumina soarelui.
„Utilizarea suplimentului de vitamina D este frecventă, în special în America de Nord", unde până la 40% dintre persoanele în vârstă le iau, a declarat cercetătorul principal Dr. Alison Avenell. Ea conduce catedra de cercetare a serviciilor de sănătate la Universitatea din Aberdeen, Scoția.
„Majoritatea adulților nu trebuie să ia suplimente de vitamina D, deși este puțin probabil să facă rău dacă acestea sunt administrate în doze mici", a adăugat ea.
Suplimentele de vitamina D previn afecțiunile rare, cum ar fi rahitismul la copii și osteomalacia (înmuierea oaselor) la adulți.
Bătrânii din azile, cei mai afectați
Persoanele cu risc de deficiență de vitamina D sunt cele care se expun prea puțin la soare sau deloc, cum ar fi rezidenții din centrele de îngrijire medicală (azile de bătrâni) care stau în permanență în casă sau cei care își acoperă întotdeauna pielea atunci când sunt afară, a spus Avenell.
Există, de asemenea, dovezi că vitamina D ar ajuta la prevenirea cancerului sau a bolilor de inimă, a adăugat ea.
„Conservarea densității osoase implică menținerea în stare activă, să nu fumezi, să nu fie prea slab, și să ia medicamente pentru osteoporoză", a spus Avenell.
„Ghidurile de specialitate ar trebui schimbate”
Pe baza noilor descoperiri, Avenell consideră că ghidurile medicale care recomandă suplimentele de vitamina D pentru sănătatea osoasă ar trebui schimbate.
Pentru analiza lor, Avenell și colegii ei au analizat 81 de studii, din care cele mai multe au tratat numai vitamina D, nu în combinație cu calciu mineral.
„Suplimentele de calciu, pe cont propriu, au un efect minim asupra densității minerale osoase și a apariției fracturilor, și pot crește riscul de boli cardiovasculare", a punctat Avenell.
Singura dovadă că vitamina D și calciul împreună împiedică fracturile provine dintr-un studiu la persoanele în vârstă cu niveluri foarte scăzute de vitamina D, provenite azilele de bătrâni. Dar calciul și vitamina D pot crește, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare, a spus Avenell.
În plus, majoritatea studiilor cuprinse în noua analiză au inclus femeile în vârstă de 65 de ani și peste, care au consumat mai mult de 800 UI (unități internaționale) de vitamina D zilnic.
Ar putea să aibă alte beneficii
Acest tip de studiu, numit meta-analiză, încearcă să găsească elemente comune în studiile publicate anterior. Cu toate acestea, acest tip sau cercetare este limitat de diferențele dintre metodele și concluziile diferitelor studii analizate de cercetători, astfel încât constatările ar putea să nu fie consecvente în ansamblu, notează medicinenet.com.
Dr. Minisha Sood, un endocrinolog la Spitalul Lenox Hill din New York City, a declarat că acest nou studiu ar trebui să convingă medicii că suplimentele de vitamina D nu au un rol în menținerea oaselor sănătoase, dar au și alte beneficii.
Studii anterioare sugerează că vitamina D, luată în tandem cu calciu, poate ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer și la protecția împotriva declinului în gândire și memorie legat de vârstă.
„Este important să ținem cont de faptul că cei cu nivel scăzut de vitamina D nu au fost reprezentați în această meta-analiză, iar suplimentarea cu vitamina D - de fapt, realimentarea - este încă necesară pentru cei cu niveluri scăzute de vitamina D, indiferent de vârstă", a expxlicat Sood, conform sursei citate.
Studiul, care a fost publicat pe 4 octombrie in jurnalul The Lancet Diabetes and Endocrinology, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...