Suplimente, risc crescut de deces? De unde vine pericolul

Suplimente FOTO: pexels.com
Consumul excesiv de anumite suplimente crește riscul de deces, susține un studiu recent care a comparat substanțele nutritive din suplimente cu cele din alimente.

Folosirea în exces a suplimentelor crește riscul de deces. Substanțele nutritive din alimente pot fi legate de riscuri mai scăzute de deces. Sunt concluziile unui studiu recent al cercetătorilor de la Școala Friedman de Știință și Politică în Nutriție din cadrul Universității Tufts din Medford, informează medicalnewstoday.com.

Combinații nefericite

Potrivit sursei citate, multe suplimente conțin ingrediente active care pot avea efecte biologice puternice. Unii oameni obișnuiesc să facă o serie de combinații nesănătoase, chiar periculoase: combinarea suplimentelor (mai ales a vitaminei A cu vitamina D și Fier), amestecarea suplimentelor cu medicamente, administrarea unor suplimente.

Un studiu recent a demonstrat că multivitaminele, vitamina D, Calciu și vitamina C nu ajută, dar nici nu încurcă în prevenirea bolilor cardiovasculare sau a deceselor premature. În schimb, acidul folic singur și vitaminele B cu acid folic pot reduce riscul bolilor de inimă.

Se mai subliniază că un echilibru între nutrienții din alimente și cei din suplimente îl poate realiza medicul.

Ideea

Unul dintre autorii studiului, medicul Fang Fang Zhang, profesor asociat la Școala Friedman, afirma, pentru medicalnewstoday.com, că unele cercetări au găsit asocieri între excesul consumul de nutrienți și efecte adverse, inclusiv riscul crescut de apariție a anumitor forme de cancer.

Studiul la care Zhang se numără printre autori are la bază date de la peste 27.000 de adulți din SUA. A analizat dacă aportul adecvat sau în exces de nutrienți a fost legat de mortalitatea din toate cauzele și dacă rezultatele s-au schimbat când substanțele nutritive au provenit din suplimente în loc de alimente.

În ce a constat cercetarea

Cercetătorii au calculat pentru fiecare nutrient doza suplimentară zilnică prin „combinarea frecvenței cu informațiile despre produs pentru ingredient, cantitatea de ingredient pe porție și unitatea ingredientelor". Apoi au analizat aportul dietetic al participanților la nutrienți din alimentele care utilizează 24 de ore și rezultatele de mortalitate prin indicele mortalității naționale până la data de 31 decembrie 2011.

Concluzii

Rezultatele studiului au arătat că: aportul adecvat de vitamina A, K, zinc și magneziu - din alimente, nu suplimente - a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces; aporturile adecvate de vitamina A, vitamina K și zinc - din alimente, nu suplimente - au fost asociate cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare; respectiv, consumul excesiv de calciu a fost asociat cu un risc mai mare de a muri de cancer; consumul excesiv de calciu din suplimente (cel puțin 1,000 miligrame pe zi) a fost asociat cu un risc crescut de deces cauzat de cancer.

Cercetătorii au mai descoperit că acei oameni care nu aveau deficit de vitamina D, dar care o consumau ar putea să prezinte un risc crescut de mortalitate de toate cauzele. Însă, subliniază autorii studiului, teoria aceasta necesită studii suplimentare.

Studiul lor a fost publicat în revista Annals of Internal Medicine. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel