Suplimente alimentare, periculoase pentru adolescenți. Studiu Harvard

Suplimente   FOTO: pexels.com
Suplimentele alimentare pentru adolescenți sunt periculoase, susține un studiu făcut la Harvard care a legat consumul lor de spitalizări și boli.

Suplimente, alimentare, adolescenți. Cercetători de la Școala de Sănătate Publică T.H. Chan din cadrul Universității Harvard susțin că sute de tineri din State s-au îmbolnăvit sau au fost spitalizați după ce au luat suplimente alimentare/de dietă ca să slăbească sau să facă masă musculară ori să aibă mai multă energie. Studiul lor se bazează pe date ale Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) care se întind de-a lungul a 10 ani, informează dailymail.co.uk.

Autorii studiului au mai descoperit că tinerii care au luat astfel de suplimente au fost de trei ori mai expuși la boli decât tinerii ce au consumat doar vitamine, dar și că unii s-au confruntat cu reacții neplăcute în urma ingerării de pastile de îmbunătățire a performanțelor sexuale și de curățare a colonului.

Deși tinerii au luat respectivele suplimente pentru a avea mai multă energie, masă musculară sau pentru mai puține kilograme, experții de la Harvard avertizează, în cercetare, asupra efectelor secundare grave ale pastilelor.

Suplimente, alimentare, adolescenți: avertismentele FDA

Autorul principal al studiului, Flora Or de la Centrul pentru Prevenirea Tulburărilor de Alimentație din cadrul Harvard, subliniază că FDA a dat numeroase avertismente despre suplimentele vândute pentru pierderea în greutate, masă musculară sau performanța sportivă, performanță sexuală și energie. „Știm că aceste produse sunt pe scară largă comercializate și utilizate de tineri", adaugă cercetătoarea.

Suplimente, alimentare, adolescenți: cifrele din studiu

Cercetătorii au analizat datele FDA privind reacțiile medicale grave la alimente sau suplimente alimentare între 2004 și 2015. Analiza lor a cuprins și informații despre care suplimentele au fost legate de vizite spital, handicap pe termen lung, decese și alte tipuri de boală la persoanele sub 25 de ani.

Rezultatele? În baza de date s-au înregistrat 977 de reacții. 40% dintre acestea, severe. Cercetătorii susțin că suplimentele pentru performanță sexuală și curățarea colonului au fost de două ori mai susceptibile de a provoca reacții medicale severe în comparație cu vitaminele.

Suplimente, alimentare, adolescenți: vinpocetina

Recent, FDA atrăgea atenția că vinpocetina, un ingredient obișnuit în pierderea în greutate nereglementată și suplimentele de stimulare a memoriei în State, ar putea provoca avorturi și defecte congenitale dacă sunt luate de femei tinere.

Medicul american Bryn Austin, citat de dailymail.co.uk, susține că nu sunt recomandate adolescenților suplimente pentru scăderea în greutate, creșterea energiei sau masă musculară. Iar cele mai multe suplimente, deși sunt netestate și nereglementate de către FDA, ajung în magazine din State.

Studiul a fost publicat la începutul lunii iunie în Journal of Adolescent Health. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel