Alimentația în sezonul rece poate fi...
Mulți oameni folosesc suplimente alimentare, nu doar pentru performanță, ci pentru a arăta mai bine sau pentru a câștiga mai multă masă musculară când merg la sală. Ei bine, aceste suplimente alimentare nu sunt controlate de o autoritate și fiind la liber, mulți oameni își pun sănătatea în pericol.
"Dacă vorbim despre suplimentele alimentare, vorbim despre cele profesionale, de Simona Halep și despre acest caz, dar și despre suplimentele luate după ureche. Din păcate, nu avem o educație în sensul administrării suplimentelor nutriționale și în general a celor de creștere masă musculară sau scădere în greutate", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Motivația zilei: Vei învăța să lupți cu ele!
Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce un test a ieșit pozitiv la una dintre substanțele aflate pe lista celor interzise. Este vorba despre Roxadustat, un medicament împotriva anemiei. Roxadustat este un inhibitor care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Se pare că acest medicament ar crește anduranța sportivilor.
A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala cronică de rinichi, iar această substanță se regăsește pe lista celor interzise, conform Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. Datorită aplicațiilor sale potențiale în dopajul sportiv, a fost încorporat în testele de depistare a drogurilor care îmbunătățesc performanța, deoarece a fost deja detectat ca fiind utilizat în mod ilicit de către sportivi, în ciuda faptului că nu a fost încă aprobat pentru uz medical.
"Dacă vorbim despre cazul Simonei Halep, este total nedorit acest subiect, nu știm toate detaliile, însă dacă vorbim de suplimente în sportul de performanță, atunci trebuie să vorbim despre cele total verificate, despre cele care urmează niște ghiduri foarte clare de producție, niște proceduri pe care trebuie să le îndeplinească firmele de farma. Vorbim despre un control foarte, foarte strict al acestor suplimente ingerate de sportivii de performanță.
Sigur, mai sunt și erori, se mai strecoară erori în producție, dar acest lucru este puțin probabil dacă vorbim de sportivii de top. Acolo nu avem voie să greșim", a mai spus Lygia Alexandrescu.
Deși aceste suplimente ar trebui să fie foarte bine controlate, medicul Lygia Alexandrescu spune că: "Din păcate nu există în acest moment o agenție care să le urmărească foarte bine. Ele nu trec prin Agenția Medicamentului (ANM), nici măcar prin cele ale suplimentelor naturale, nutriționale și atunci, în compoziția lor se pot găsi tot felul de concentrate. Ele sunt extracte care stipulează pe eticheta alimentară sursa, dar nu putem avea încredere, pentru că ele nu vin cu studiu clinic la bază.
E important cum au fost produse, care e sursa exactă, câte persoane le-au ingerat până când acest produs a fost pe piață, pentru că orice trebuie verificat.
Se fac tot felul de informații și din dorința de a crește masa musculară sau a scădea în greutate, se vând și este o industrie într-o creștere spectaculoasă.
Pe perioada pandemiei și după, au început să se cumpere. E vorba despre substanțele interzise care se mai găsesc în aceste suplimente și care se vând fără bună știință. Mă refer la sursele din plante.
Există chiar suplimente care conțin niște substanțe care mimează dopamina, care mimează tot ceea ce înseamnă stimulente. Nu neapărat de sinteză, ci din plante, dar efectul este același.
Să nu uităm să se vinde suplimente cu testosteron din plante, dar tot un stimulent este. Dacă un copil la pubertate îl administrează, atunci vorbim despre dezechilibre hormonale severe.
Să nu uităm că unele sunt precursori de amfetamine și au un efect care le face plăcere, mai ales copiilor, adolescenților, pentru că ei sunt cei mai predispuși cumpărării unor astfel de produse.
Se comand foarte mult pe internet și nu se cere sfatul părinților care îi urmăresc în general", a mai spus ea.
Motivația zilei: De unde vin gândurile negre. Cu ce ești dator viitorului
Băieții vor să arate puternici, să aibă mușchi, să arate forță și vor lua aceste suplimente și vor merge la sală pentru mușchi. Pe de altă parte, fetele vor să scadă în greutate, pentru că e și presiunea publicității, presiunea societății, revistelor și mediului online.
"Mediul online nu e deloc controlat. Oricine are o părere, oricine imprimă un comportament de a cumpără anumite produse. Apar, povestesc despre rezultate, despre lucruri absolut spectaculoase și tendința este de a vrea să cumpere acel produs.
Nu se verifică! Și e vorba de creme de slăbit, de pastile, de suplimente de slăbit care pot produce dezechilibre metabolice serioase.
Adică vorbim, de exemplu, despre progesteron sau estrogen și apar modificări tiroidiene, modificări la nivelul glandelor endocrine care uneori se echilibrează foarte greu. Sistemul endocrin ține mult de sistemul nervos și echilibrul se restabilește greu.
Vorbim inclusiv despre ceaiuri, se fac tot felul de reclame.
Nu există nici ceaiul, nici shake-ul, nici pastila care să înlocuiască alimentul echilibrat, care să înlocuiască stilul de viață, un stil de viață nu pretențios, nu complicat, ci mișcare. Măcar mers pe jos, urcat și coborât scări.
Rezultatul nu va fi spectaculos, dar ține de stilul de viață", a mai spus ea.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...