Suplimentarea fondurilor pentru hrana pacienților, aprobată de Guvern

suplimentarea fondurilor. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
Guvernul a aprobat suplimentarea fondurilor privind alocația de hrană a pacienților din spitalele publice.

Fondurile privind alocația de hrană acordată pacienților internați în spitalele publice vor fi suplimentate, după ce în ședința de guvern de miercuri, 13 iulie, a fost aprobată o Hotărâre privind completarea anexei nr. 2 la HG nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate  pentru anii 2021 – 2022.

Actul normativ reglementează asigurarea cuantumului alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Astfel, unitățile sanitare publice vor beneficia de plata cuantumului alocației de hrană suplimentar față de sumele contractate și decontate din FNUASS.

În acest sens, spitalele publice vor încheia un act adițional cu casele de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală pentru furnizarea de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă, conform unui model care va fi aprobat prin ordin comun al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

”De acum înainte, unitățile sanitare publice vor beneficia de plata cuantumului alocației de hrană suplimentar față de sumele contractate și decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Astfel, sumele aferente alocațiilor de hrană, pe care spitalele le suportau până acum din tarifele decontate de casele de asigurări pentru serviciile de spitalizare continuă, vor putea fi utilizate pentru susținerea altor cheltuieli, precum achiziția de medicamente sau materiale sanitare necesare pentru tratamentul pacienților.

Majorarea cuantumului și eliminarea plății alocației de hrană din  tarifele decontate de casele de asigurări pentru serviciile medicale acordate în spitalizare continuă vor contribui la creșterea satisfacției pacienților internați și a calității condițiilor hoteliere în regim de spitalizare continuă”, a declarat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS, potrivit unui comunicat de presă.

Începând cu data de 1 iunie 2022 cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice a fost majorat, pe categorii de pacienți sau însoțitorii acestora, astfel:

- pentru pacienții spitalizați (copii și adulți), lăuze și însoțitori – 22 lei/zi;

- pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet, pacienții cu arsuri și cei internați în leprozerii – 33 lei/zi.

Alocaţia de hrană se acordă atât pentru asigurați, cât și pentru persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă în unitățile sanitare publice, în cadrul pachetului de bază, respectiv al pachetului minimal de servicii medicale.

Semaforul alimentelor. Wiener, despre cele CINCI culori: Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor

Semaforul alimentelor reprezintă implementarea unui sistem de etichetare Nutri-Score pentru produsele alimentare, astfel încât consumatorii să fie informați, într-o formă simplificată, asupra calități nutriționale a alimentelor.

Cinci culori

Alimentele ar urma să fie grupa în cinci culori și cinci litere, de la A la E. Verdele închis, respectiv litera A, indică alimentele cu cea mai bună valoare nutrițională, în timp ce roșul, litera E, marchează produsele cu o calitate nutritivă mai redusă.

Culorile, dintre acestea, verde deschis, galben, portocaliu, respectiv literele B, C, D arată un conținut cu valoare nutrițională intermediară. Nutri-Score nu împarte însă alimentele în sănătoase și respectiv nesănătoase, ci îndrumă în ceea ce privește alegerea produselor alimentare pentru promovarea unei alimentații echilibrate.

„Hrana poate fi aliat sau inamic în fața bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezității. Iar etichetarea Nutri-Score, gratuită și voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calității nutriționale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franța în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franța, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că și-au schimbat în bine cel puțin un obicei alimentar”, declară deputatul Adrian Wiener. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Chirurgia robotică, eficientă, dar prea costisitoare pentru România. Dr. Tănase: ”Motorul” este format din consumabile, care sunt foarte scumpe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel