Sucurile naturale vs. fructele întregi. Care este alegerea corectă pentru sănătatea ta

sucuri naturale Foto: Freepik
Află cum sucurile de fructe, chiar și cele proaspăt preparate, pot influența nivelurile de zahăr din sânge și ce implicări pot avea pentru sănătatea ta.

Sucul proaspăt preparat este adesea considerat sănătos, dar are unele dezavantaje din cauza conținutului ridicat de zahăr. Dr. Jinal Patel, dietetician la Spitalul Apollo Spectra, avertizează că sucurile de fructe nu sunt sănătoase, nici măcar cele proaspăt făcute, deoarece tind să piardă nutrienți esențiali în timpul procesului.

Sucurile nu sunt potrivite pentru cei care suferă de diabet, deoarece pot provoca niveluri anormale de zahăr în sânge din cauza conținutului ridicat de zahăr. În plus, sucurile pot duce la creșterea în greutate, care este legată de hipertensiune, diabet și probleme cardiace. Prin urmare, Dr. Patel sfătuiește să nu se consume sucuri, chiar dacă sunt proaspăt făcute și subliniază mai multe motive:

1. Fructele conțin nutrienți esențiali

Fructele întregi sunt folosite pentru a produce suc de fructe. Noi decojim fructele pentru a face suc de fructe. Cu toate acestea, pulpa și coaja multor fructe sunt bogate în vitamine și alte minerale.

Mulți dintre acești nutrienți se pierd în timpul extragerii sucului. Portocalele, de exemplu, conțin flavonoide, dar pulpa stochează o cantitate mare din acești compuși, mai degrabă decât sucul.

Citește și: Cum recunoști că cineva urmează să intre în stop cardio-respirator. Rata de supraviețuire scade cu 10% în fiecare minut

Foto: Freepik

2. Acestea conțin fibre dietetice

Absența fibrelor din suc este de departe cel mai mare dezavantaj al acestuia. Zahărul din fructe este eliberat, iar fibrele sunt eliminate atunci când se face suc. Datorită conținutului lor ridicat de fibre, fructele ar trebui consumate în mod constant.

"Coaja și pulpa fructelor includ fibre alimentare și alte minerale, ceea ce le face o alternativă mai bună decât sucul. Ca urmare, vei putea elimina constipația și vei facilita digestia", explică Dr. Patel.

Vezi și: Primele semne ale deficienței de vitamina A. Importanța vitaminei A în sănătatea ochilor și a sistemului imunitar

3. Mestecatul fructelor este un exercițiu bun

Înainte de a fi înghițite, alimentele trebuie mestecate întotdeauna. Este benefic pentru dinți și pentru sănătatea orală să mesteci încet și corect alimentele. De asemenea, datorită absorbției nutrienților, ajută la digestie. În plus, oprește supraalimentarea, care crește greutatea corporală. Astfel, pentru a beneficia de toate avantajele, mestecă mâncarea de cel puțin 24 de ori.

4. Potolește senzația de foame

Consumul de fructe ar satisface cel mai bine pofta de mâncare. Controlându-ți apetitul și dorințele care vin odată cu foamea, fructele te-ar putea ajuta să te simți mai puțin înfometat atunci când le consumi ca gustare. Pe de altă parte, fructele oferă exact cantitatea potrivită de calorii pentru a susține toate funcțiile organismului, potrivit NewsMedical.

5. Ajută la menținerea senzației de sațietate

Fructele prelungesc senzația de sațietate și te împiedică să cazi pradă excesului de fast-food, ceea ce te poate ajuta să îți controlezi glicemia, greutatea și diabetul. De asemenea, îndepărtează poftele de alimente nesănătoase și vizitele la medic.

Sucurile de fructe și legume pot furniza vitamine, minerale și substanțe esențiale pentru combaterea bolilor. Cu toate acestea, tipul de aparat utilizat poate filtra fibrele și alte substanțe benefice. Un storcător de fructe performant tinde să lase mai multă pulpă bogată în fibre decât un extractor de suc sau un storcător centrifugal. Pe de altă parte, amestecarea  sau mixarea fructelor păstrează totul în produs.

Cele mai bune fructe pentru astfel de mixuri sunt perele, merele și pepenele galben. Mixarea necesită mai multă muncă de pregătire a fructelor, cum ar fi îndepărtarea miezurilor sau a cojilor. De asemenea, se recomandă să nu adaugi zahăr în sucuri sau smoothie-uri, deoarece consumul excesiv de zahăr poate crește riscul de obezitate, diabet sau boli de inimă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel