La vârsta a doua, prevenția...
Merișoarele, fructele unui arbust originar din America de Nord, acum răspândit și în Europa și Asia, au fost folosite în medicina tradițională în tratamentul unor afecțiuni ale vezicii urinare, se arată în lucrarea Plante medicinale de la A la Z. Specia, ajunsă în Asia, joacă un rol important în medicina Ayurvedică și Unani în tratamentul afecțiunilor infecțioase ale căilor urinare.
De altfel, fiind lipsit de toxicitate, sucul de merișor este recomandat și în tratamentul infecțiilor tractului urinar la femeile însărcinate.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat 50 de studii anterioare care au acoperit în total 8.857 de participanți.
Aceste studii anterioare au analizat modul în care riscul de infecție a tractului urinar (ITU) a fost legat de merișoarele administrate sub formă de suc, tablete sau pulbere.
”Studiile pe care le-am analizat au inclus o serie de metode pentru a determina beneficiile produselor pe bază de merișoare.
Marea majoritate au comparat produsele pe bază de merișoare cu un placebo sau cu niciun tratament pentru ITU și au determinat că un consum de merișoare sub formă de suc sau administrarea de capsule a redus numărul de ITU la femeile cu cazuri recurente, la copii și la persoanele susceptibile la ITU în urma unor intervenții medicale, cum ar fi radioterapia vezicii urinare”, spune epidemiologul Jacqueline Stephens de la Universitatea Flinders din Australia, citat de Science Alert.
Astfel, riscul de a dezvolta o infecție urinară a fost redus cu mai mult de un sfert în cazul femeilor cu cazuri recurente de infecție, cu mai mult de jumătate în cazul copiilor și cu puțin peste jumătate în cazul persoanelor susceptibile de a face infecții urinare după proceduri medicale.
”Acest rezultat incredibil nu ne-a surprins cu adevărat, deoarece suntem învățați că, atunci când există mai multe și mai bune dovezi, adevărul va ieși în cele din urmă la iveală.
Infecțiile urinare sunt oribile și foarte frecvente. Aproximativ o treime dintre femei vor avea una, la fel ca multe persoane în vârstă și, de asemenea, persoanele cu probleme urinare din cauza unei leziuni ale măduvei spinării sau a altor afecțiuni”, spune epidemiologul Gabrielle Williams de la Spitalul pentru copii Westmead din Australia.
În timp ce multe femei au folosit deja suc de merișoare pentru a se feri de infecțiile urinare, până în acest moment, dovezile științifice privind eficiența acestuia nu au fost deosebit de concludente.
Conform studiilor anterioare, se crede că responsabile sunt antocianinele, acei compuși care dau culoarea violet, roșie sau albastră din legume și fructe, prezente în cantitate mare în merișoare și care ajută la împiedicarea bacteriilor Escherichia coli să se atașeze de celulele care căptușesc vezica urinară.
Se estimează că E. coli este responsabilă pentru aproximativ 90 la sută din infecțiile urinare.
”Aceasta este o analiză a tuturor dovezilor și, pe măsură ce apar noi dovezi, pot apărea noi constatări.
În acest caz, noile dovezi arată o constatare foarte pozitivă, conform căreia sucul de merișoare poate preveni ITU la persoanele susceptibile”, spune epidemiologul Jonathan Craig de la Universitatea Flinders.
Infecția tractului urinar este o afecțiune ce poate să apară în orice parte a sistemului urinar, care include rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra.
Cele mai multe infecții implică tractul urinar inferior - vezica urinară și uretra.
Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații.
Dacă o infecție este limitată la vezica urinară, poate fi dureroasă și enervantă. Dar pot apărea probleme grave de sănătate dacă o infecție urinară se extinde la rinichi, arată Mayo Clinic.
Infecția tractului urinar nu provoacă întotdeauna simptome, însă când acestea sunt prezente pot include:
- nevoia puternică de a urina care nu dispare
- senzația de arsură la urinare
- urinare frecventă și eliminarea unor cantități mici de urină
- urină care pare tulbure
- urină care pare roșie, roz aprins sau de culoarea cola - semne de sânge în urină
- urină cu miros puternic
- dureri pelviene, la femei - în special în centrul pelvisului și în jurul zonei osului pubian.
În cazul adulților în vârstă aceste infecții urinare pot fi trecute cu vederea sau confundate cu alte afecțiuni, cu simptomatologie similară.
De altfel, în funcție de zona în care se manifestă boală, simptomele pot varia.
La nivelul rinichilor, simptomele includ: dureri de spate sau laterale, febră mare, tremurături și frisoane, greață, vărsături.
Infecția vezicii urinare se manifestă prin: presiune pelviană, disconfort în partea inferioară a abdomenului, urinare frecventă, dureroasă, sânge în urină.
Dacă infecția este la nivelul uretrei, atunci semnele sale sunt arsură la urinare și scăpări de urină.
În cazul în care prezentați oricare dintre aceste simptome este indicat să vă prezentați la medic. Diagnosticul se face în urma unor teste simple de urină, iar administrarea tratamentului adecvat va scurta din suferință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...