Subsolurile din Ucraina, transformate în maternități. Mamele, disperate: Trăim un iad. Nu am crezut asta, în secolul 21, de la frații noștri

Subsolurile din Ucraina Foto: Unsplash @Patricia Prudente
Femeile gravide din orașele bombardate de armata rusă sunt nevoite să nască în subsoluri

Ceea ce odată avea să fie doar un subsol părăsit, acum este singurul loc în care războiul este pus sub tăcere și se dă șansa la o nouă viață. În orașele bombardate din Ucraina maternitatea a fost relocată la subsolul blocurilor. Fără condiții, dar cu dorința de a face bine, medicii ajută femeile însărcinate să aducă pe lume bebeluși.

„Nu ar trebui să fiu stresată în situația mea, așa că încerc să mă calmez. Este groaznic ceea ce întâmplă. Trăim un adevărat iad. Nu mi-am imaginat niciodată că așa ceva s-ar putea întâmpla în secolul XXI, în capitala unei țări europene. Că din țara vecină, pe care i-am considerat oameni mereu frații noștri, nu pot ataca așa", spune o femeie însărcinată.

Nașterea unui copil se simte altfel pe timp de război

Bucuria revederii cu pruncul este spartă de sunetul sirenelor semn că, toată lumea trebuie să coboare în subteran. Pe jos sunt întinse saltele pentru gravide și femeile care abia au născut. În jur - bebeluși în pătuțurile lor sau în brațele părinților.

„Am văzut femei născând aici, în subsol. Erau pline de sânge, pentru că, de exemplu, aveau operație de cezariană și s-au declanșat alarmele. A fost nevoie să coboare, deși ar fi trebuit să stea întinse după operație. Este îngrozitor, o experiență îngrozitoare. Pe 24 februarie, la ora 5:00 dimineața, ma trezit sau rachetă. Am auzit explozia și femeile la început să plângă și să țipe. Începuse războiul. Nu-mi venea să cred", povestește tânăra ucraineancă.

Nu există moment de pauză pentru medicii care sunt alături de aceste femei, greu încercați de viață în aceste momente, care ar fi trebuie să fie cele mai liniștite și frumoase zile.

Dmitro Govseiev, directorul maternității declară că majoritatea celor din echipă nu au mai părăsit clădirea din 24 februarie.

„Aproximativ 70% din personal e aici permanent. Lucrăm în tură. Un travaliu durează în mod normal 10-15 ore. În acest timp, pot fi alerte de raiduri aeriene și femeile trebuie să meargă repede în adăpost", potrivit Digi24. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel