Stresul modifică funcția creierului și produce schimbări de comportament

Stresul ar putea produce schimbări rapide și de lungă durată în structura creierului, spun cercetătorii.

Cercetările conduse de Si-Qiong June Liu, MD, doctor, profesor de biologie celulară și anatomie la LSU Health New Orleans School of Medicine, au arătat cum stresul schimbă structura creierului și relevă o potențială țintă terapeutică pentru prevenirea sau inversarea acesteia.

Rezultatele sunt publicate în Journal of Neuroscience.

Lucrând cu un model de șoarece, Liu și echipa sa de cercetare au descoperit că un singur eveniment stresant a produs schimbări rapide și de lungă durată în astrocite, celulele creierului care curăță mesageri chimici numiți neurotransmițători după ce au comunicat informații între celulele nervoase. Episodul stresant a făcut ca ramurile astrocitelor să se micșoreze de sinapse, spațiile prin care se transmite informația de la o celulă la alta.

De asemenea, echipa a descoperit un mecanism care duce la perturbarea comunicării. Ei au descoperit că în timpul unui eveniment stresant, hormonul de stres norepinefrină suprimă o cale moleculară care produce în mod normal o proteină, GluA1, fără de care celulele nervoase și astrocitele nu pot comunica între ele.

„Stresul afectează structura și funcția atât a neuronilor cât și a astrocitelor", notează dr. Liu. "Deoarece astrocitele pot modula direct transmisia sinaptică și sunt implicate critic în comportamentul legat de stres, prevenirea sau inversarea schimbării provocate de stres în astrocite este o modalitate potențială de a trata tulburările neurologice legate de stres. Am identificat o cale moleculară care controlează sinteza GluA1 și prin aceasta, remodelarea astrocitelor în timpul stresului. Acest lucru sugerează noi ținte medicamentoase pentru o posibilă prevenire sau inversarea modificărilor induse de stres", spune medicul. 

„Stresul modifică funcția creierului și produce schimbări durabile în comportamentul uman și fiziologie"

Medicul spune că din moment ce multe căi de semnalizare sunt conservate de-a lungul evoluției, căile moleculare care duc la remodelarea structurală astrocitară și la suprimarea producției de GluA1 pot apărea, de asemenea, la persoanele care experimentează un eveniment stresant.

„Stresul modifică funcția creierului și produce schimbări durabile în comportamentul uman și fiziologie", adaugă Liu. "Experiența evenimentelor traumatice poate duce la tulburări neuropsihiatrice, inclusiv anxietatea, depresia și dependența de droguri. Investigarea neurobiologiei stresului poate dezvălui cum stresul afectează conexiunile neuronale și, prin urmare, funcția creierului. Această cunoaștere este necesară pentru dezvoltarea de strategii pentru prevenirea sau tratarea acestor tulburări neurologice legate de stres", a explicat dr. Liu.

 

 

Studiul aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel