Stres, rezistență, dopamină: ce putem învăța de la păsările sălbatice

Păsările sălbatice și stresul, subiect de studiu  FOTO: pexels.com
Cercetătorii au analizat stresul la păsări sălbatice ținute în captivitate. Rezultatele, consideră ei, ar ajuta și oamenii.

Stres, păsări sălbatice. "Trebuie să știm cum aceste păsări sălbatice se confruntă cu factorii de stres și răspund la schimbările aduse mediului, astfel încât să putem înțelege cum să le protejăm cel mai bine", afirmă Christine Lattin, profesor asistent la Departamentul de Stiinte Biologice din cadrul Universității din Louisiana, SUA, se arată pe sciencedaily.

Cercetătorii cred că prin acest studiu unic s-ar putea înțele mai bine rolul dopaminei în rezistența la stres la om prin analizarea păsărilor cântătoare sălbatice. "Acest studiu ar putea duce la prevenirea și tratamentul sporit al tulburărilor legate de stres. Dopamina este o substanță chimică din creier care este importantă pentru învățare și memorie", mai precizează sursa citată.

Stres, păsări sălbatice: teste folosind imagistica

Echipa de cercetare consideră că reacția la factorii de stres cronici ar ajuta eforturile de conservare a vieții sălbatice ca răspuns la elemente ca: distrugerea habitatelor, dezastre naturale.

În investigația lor, oamenii de știință au folosit o tehnologie de imagistică biomedicală, numită tomografie cu emisie de pozitroni sau PET, folosite frecvent pe oameni, dar rareori pe animale sălbatice. Vrăbiilor de casă, captive timp de peste o lună, le-a fost monitorizată masa corporală, nivelurile de hormoni și comportamentul.

Astfel, cercetătorii au observat modul în care stresul din captivitate a afectat păsările: un tip de receptor de dopamină a scăzut în timp în timpul captivității, ceea ce sugerează că păsările au devenit mai puțin rezistente la stres în timp. Au mai sesizat comportamente legate de anxietate, scăderi ale masei corporale.

Studiul a fost publicat în Nature's Scientific Reports. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel