Stenoza aortică: simptome și testul pe care trebuie să îl faci la 40 de ani. Sunetul din stetoscop care arată boala. Stanislav Rurac: Apare angina pectorală sau durerea toracică

Stenoza aortică - Foto: Freepick @medipic
EXCLUSIV
Stenoza aortică - simptome și diagnostic. Ce test trebuie să faci în jurul vârstei de 40 de ani și cum se descoperă boala valvei aortice.

Stenoza valvei aortice sau stenoza aortică este un tip de boală a valvelor inimii (boală valvulară a inimii). Valva dintre camera inferioară stângă a inimii și artera principală a corpului (aorta) este îngustată și nu se deschide complet. Acest lucru reduce sau blochează fluxul de sânge de la inimă către aortă și către restul corpului.

Tratamentul stenozei aortice depinde de gravitatea afecțiunii. Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui valva. Fără tratament, stenoza severă a valvei aortice poate duce la deces.

Primul semn că ai o afecțiune a valvei aortice

"Valva aortică este o valvă în care simptomatologia apare destul de tardiv. Tocmai de aceea se recomandă vizitarea, măcar o dată la câțiva ani, unui cardiolog pentru o ecocardiografie cardiacă.

Primele simptome în cazul stenozelor sau în general a bolilor aortei, apare o dispnee, adică o insuficiență respiratorie în timpul unui efort mai mare.

Patologia valvei aortice și anume stenoză aortică este o patologie degenerativă, o valvă care se strică în timp și acum depinde foarte mult de anatomia valvei.

Valvele tricuspide, adică cele normale, ele se strică un pic mai târziu.

Cele bicuspide rezistă mai puțin și noi avem pe planetă cred că peste 20% din populația planetei cu bicuspidie aortică sau sunt unii pacienți care au și o singură cuspă la nivelul valvei aortice, o singură ușiță.

Și atunci, fiind un pic nefiziologic din cauza fluxului și stresului la nivelul cuspelor valvei aortice ele degenerează mult mai rapid. Adică astfel de pacienți se operează mai devreme.

Ele se strică în sensul că nu se mai deschide amplu și atunci practic formează un baraj în fața ventriculului stâng și atunci ventriculul stâng trebuie să facă un supra-efort ca să trimită aceeași cantitate de sânge în unitate de tip.

Se vede la ecografie, dar nu toți poate au accesul la ecografie și merg la medicul de familie în primul rând sau la un cardiolog. Știm că stetoscopul se folosește din ce în ce mai puțin, dar totuși cardiologii și pneumologii îl folosesc frecvent și atunci se aud niște sufluri, suflu sistolic în cadrul patologiei stenozei aortice sau în diastolă în momentul în care avem insuficiență aortică", a declarat Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară, șef Transplant Cardiopulmonar, Asistență Circulatorie și Chirurgie Cardiacă Minim Invazivă, Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie cardiacă minim invazivă, chirurgie endovasculară și transplant pulmonar, în exclusivitate pentru DC Medical.

Stenoza valvei aortice variază de la ușoară la severă. Simptomele apar, în general, atunci când îngustarea valvei este severă. Unele persoane cu stenoză aortică valvulară pot să nu aibă simptome timp de mulți ani.

Simptomele stenozei valvei aortice pot include:

- Un sunet neregulat al inimii (murmur cardiac) auzit prin stetoscop

- Dureri în piept (angină pectorală) sau senzație de apăsare la activitate

- Senzație de leșin sau amețeală sau leșin cu activitate

- Dificultăți de respirație, în special cu activitate

- Oboseală, în special în perioadele de activitate crescută

- Bătăi rapide, fluturânde ale inimii (palpitații)

- Nu mâncați suficient (în principal la copiii cu stenoză aortică valvulară)

- Nu creșteți suficient în greutate (în principal la copiii cu stenoză valvulară aortică)

Stenoza valvei aortice poate duce la insuficiență cardiacă. Simptomele insuficienței cardiace includ oboseală, dificultăți de respirație și glezne și picioare umflate.

De la ce vârstă ar trebui să fim mai atenți dacă ele "se strică"?

"Părerea mea este că în momentul de față, inclusiv după naștere trebuie copilul văzut eco-cardiografic. De ce? Fiindcă atunci pot fi depistate anumite malformații care nu neapărat trebuie rezolvate atunci.

Adică nu vorbim de malformații care necesită intervenție chirurgicală în cadrul chirurgiei cardiace pediatrice, dar patologii cum e bicuspidie aortică, trebuie s-o avem în vedere și atunci medicul pediatru recomandă pacientului să să prezinte la un cardiolog pediatric și după aia la un cardiolog mult mai frecvent decât celălalt.

Dar după mine, o ecocardiografie la maturitate ar fi necesară. După 40 de ani poate și mai devreme.

Dacă are probleme cu respirația, dacă îi scade capacitatea de efort, poate să piardă cunoștința, se numește sincopă în cadrul stenozei aortice. De asemenea, poate să apară și durere ca o angină pectorală, durere toracică care mimează leziuni de artere coronare, dar de fapt este insuficiență de flux care ajunge în arterele coronare din cauza acestei stenoze", a conchis medicul Stanislav Rurac.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel