Sportul care ajută menținerea sănătoasă a articulațiilor. La ce trebuie să fiți atenți înainte de plecarea în vacanță. Codorean: Cel mai sigur, dar și cel mai bun

sportul. FOTO: Freepik
Cum trebuie să te pregătești fizic înainte de plecarea în vacanță și cum te poate ajuta înotul.

Durerile articulare pot fi resimțite în mai multe părți ale corpului (mâini, picioare, șolduri, genunchi, coloană vertebrală) și pot fi agravare de factori de risc precum vârsta, greutatea, leziunile anterioare, suprasolicitare sau alte condiții medicale.

Disconfortul poate fi constant sau repetitiv, uneori articulația se poate simți rigidă, dureroasă sau inflamată.

Venirea sezonului de concedii poate însemna pentru mulți un timp mai mare petrecut în natură, pentru iubitorii de munte, sau pe plajă, pentru cei care îndrăgesc mare, dar și un efort fizic mai consistent,  mai ales dacă fac parte din categoria de persoane care au munci statice sau de birou.

Astfel, înainte de a vă programa vacanța, este important să faceți o listă cu activitățile pe care doriți să le efectuați în vacanță, deoarece, pentru cei mai puțin activi, chiar și mersul mult pe jos poate să devină ceva obositor, cu impact asupra articulațiilor.

”Întotdeauna trebuie să existe un echilibru între ceea ce vrem și ceea ce putem.

Este foarte important să știm cât de pregătiți sau nu suntem fizic ca să știm ce vrem să facem în vacanță.

Pentru că dacă nu am făcut deloc sport și în vacanță vreau să fac kite sau surf și eu nu lucrat deloc nicio grupă musculară, cu siguranță avem șanse ca după această vacanță să mergem la medicul ortoped pentru ceva reparații.

Este foarte important, dacă vrem să facem o vacanță activă să ne pregătim fizic înainte. Să mergem la sală cu câteva săptămâni înainte, să alergăm, să facem nişte abdomene. Tot ceea ce înseamnă exercițiu fizic, de creștere a tonusului muscular și de creștere a capacității de coordonare.

Foarte important în sport, mai ales în cele de apă, care sunt puțin mai periculoase, este coordonarea. Și atunci, sunt tot felul de exerciții specifice care se pot face și care să ne readucă această coordonare la nivelul la care ar trebui să îl avem”, a declarat dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped, la Antena 3 CNN.

Înotul, cel mai benefic sport

De altfel, unul dintre sporturile de vară, cu multiple beneficii asupra articulațiilor este înotul, despre care spune medicul că este recomandat și pentru recuperare.

”Ce le spun eu pacienților mei care merg mai ales la recuperare la bazinele de înot este să fie mereu atenți în jurul bazinului, pentru că acolo se alunecă și așa apar accidentările.

Înotul nu ne pune presiune pe articulații, un sport care reduce gravitația, mișcarea este mai ușoară, dar în același timp are o rezistență mai mare decât aerul, deci nu pune presiune pe articulații.

Cumva, crește efortul fizic și totodată și tonusul muscular. Este cel mai complex sport pentru că lucrează de la vârful degetelor de la mâini până la vârful degetelor de la picioare toți mușchii. Riscuri mici de accidentare în apă pentru că nu prea ai cum și atunci, este cel mai bun sport de făcut, și cel mai sigur, dar și cel mai bun să ne pregătească și de vacanța de vară”, a mai spus medicul.

Alte beneficii ale înotului includ:

- arde caloriile

- îmbunătățește sistemul respirator, fiind o opțiune pentru cei care suferă de astm

- îmbunătățește sănătatea inimii

- ajută în tulburările de somn, precum insomnia

- îmbunătățește starea de spirit și buna dispoziție

- gestionează și eliberează stresul

- sport sigur în timpul sarcinii

- reduce durerile în cazul persoanelor cu scleroză multiplă, notează Healthline.

Vezi și: Scleroza multiplă, scleroza în plăci: cauze, simptome, tratament. Mutația genetică ce o provoacă: Un mare entuziasm în cercetare. O nouă pistă potenţială de tratament

Afecțiuni articulare, prevenție

Medicul ortoped Ion Bogdan Codorean atrage atenția cu privire la riscurile la care ne putem supune dacă nu reacționăm la primul semn de durere pe care ni-l transmite corpul. 

”De multe ori, afecțiuni care pot deveni grave, o ruptură de menisc poate apărea când ne ridică de pe scaun sau când mergem la plajă și jucăm fotbal pe nisip, unde este un sol instabil și este foarte ușor să ne accidentăm. Fără să ne dăm seama, putem trece prin niște pericole destul de mari.

Dacă se întâmplă ceva, doare, se umflă o articulație, auzim un trosc, în timpul unei aterizări sau a unei pivotări, atunci neapărat trebuie să ne oprim, să mergem la medic pentru că poate să o accidentare care să degenereze netratată în ceva serios.

Foarte puține lucruri trec de la sine și dacă vedem că nu trece într-o zi - două, atunci neapărat trebuie să mergem la medic”, a spus ortopedul.

Totodată, afirmă acesta, există un număr mare de pacienți care  ignoră semnele și durerea dată de ruptura de menisc și care ajung în situații deloc plăcute.

”Avem foarte mulți pacienți care vin cu ruptură de menisc, care la început putea să fie tratată prin reparare, prin sutură, vin după câteva luni în care au mai încercat să facă sport și singura variantă care ne rămâne este doar să scoatem partea ruptă din menisc, nu o mai putem salva.

Acesta este un exemplu mic, dar sunt foarte multe lucruri care se pot degrada, se pot degrada articulații în întregime, cu timpul, pentru că o leziune mică de menisc, de cartilaj, o instabilitate de genunchi, o diferență dintre mușchii din spatele coapsei și a gambei și cei din față, între mușchii interni rotatori și externi, pot să ducă la instabilități de gleznă, la instabilități de genunchi și care, în timp, să ducă la distrugerea cartilajului”, a mai spus medicul.

Vezi și: 8 sucuri bune pentru sănătate. Susțin creierul și inima și sunt benefice împotriva căderii părului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel