Spondiloza: cauze, simptome, tratament. Ce implică planul de prevenție a spondilozei

spondiloza foto:freepik@stefamerpik
Ce implică planul de prevenție a spondilozei. Care sunt factorii de risc ai acestei afecțiuni.

Spondiloza poate afecta calitatea vieții unei persoane și poate provoca dureri și disconfort. Spondiloza este o afecțiune degenerativă, care afectează coloana vertebrală și se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta implică deteriorarea discului intervertebral și a articulațiilor din coloana vertebrală, care pot duce la dureri, rigiditate și alte simptome. Deși este asociată cu procesul natural de îmbătrânire, spondiloza poate apărea și ca urmare a traumelor anterioare sau a activităților fizice solicitante.

Vezi și: Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip în creier poate controla un mouse doar cu gândul. Ce a declarat Elon Musk

Factori de risc și cauze

Factorii de risc pentru dezvoltarea spondilozei includ:

- vârsta înaintată,

- traumatismele anterioare ale coloanei vertebrale,

- anumite profesii sau activități care implică mișcări repetitive sau solicitare fizică intensă

Pe lângă acești factori, obezitatea, fumatul și inactivitatea fizică pot contribui, de asemenea, la apariția și progresia spondilozei.

Cauzele exacte ale spondilozei sunt încă în curs de cercetare, dar se crede că deteriorarea naturală a discului intervertebral și a articulațiilor sunt factori principali care contribuie la această afecțiune.

Simptome și diagnosticare

Spondiloza poate fi asimptomatică în multe cazuri, dar când apar simptome, acestea pot include:

- dureri în gât sau spate,

- rigiditate,

- limitarea mișcării

- în unele cazuri, furnicături sau slăbiciune în membrele afectate

Diagnosticarea spondilozei implică o combinație între examenul fizic, istoricul medical al pacientului și imagistica medicală, cum ar fi radiografiile și RMN-ul.

Tratament

Tratamentul spondilozei variază în funcție de gravitatea simptomelor și poate include măsuri non-chirurgicale, terapia fizică și medicamentele pentru ameliorarea durerii. În cazurile severe sau care nu răspund la alte forme de tratament, poate fi considerată intervenția chirurgicală.

Prevenție

Multe persoane pot gestiona simptomele și pot duce o viață activă și sănătoasă cu ajutorul unui plan de tratament adecvat și a modificărilor de stil de viață.

Prevenirea spondilozei implică menținerea unui stil de viață sănătos, evitând factorii de risc cunoscuți și adoptând măsuri de protecție atunci când se desfășoară activități care pot pune presiune asupra coloanei vertebrale.

Vezi și: Efectele consumului excesiv de sare asupra sănătății. Cum să reduci sarea din alimentația ta

Spondiloza este o afecțiune comună și, deși poate fi asociată cu îmbătrânirea, poate afecta persoanele de toate vârstele. Înțelegerea factorilor de risc, a simptomelor și a opțiunilor de tratament este foarte importantă pentru gestionarea acestei afecțiuni și pentru menținerea calității vieții. Consultați întotdeauna un medic pentru diagnostic și tratament adecvat în cazul în care suspectați că aveți spondiloză sau alte probleme de sănătate ale coloanei vertebrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel