Spondiloza cervicală: simptome, cauze, tratament. Testul simplu care pune diagnosticul. De ce să-ți pui comprese

Spondiloza cervicală - Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
Spondiloza cervicală, tot ce trebuie să știi. Care sunt cauzele, simptomele și cum o poți trata.

Spondiloza este o afecțiune medicală care afectează coloana vertebrală. Termenul se referă la degenerarea coloanei vertebrale, în special la nivelul discurilor intervertebrale și a articulațiilor între vertebre. Această degenerare poate duce la o serie de simptome și probleme, în funcție de zona coloanei vertebrale afectate.

Există 3 tipuri principale de spondiloză:

Spondiloză cervicală: Afectează zona gâtului și poate provoca simptome precum dureri de cap, dureri de gât, amorțeală sau slăbiciune în brațe și dificultăți în mișcarea gâtului.

Spondiloză toracică: Afectează zona mijlocie a coloanei vertebrale și poate provoca dureri în partea superioară a spatelui.

Spondiloză lombară: Afectează zona inferioară a coloanei vertebrale și poate duce la dureri lombare, rigiditate și dificultăți în mișcare.

Simptomele spondilozei pot varia de la durere ușoară la severă și pot afecta calitatea vieții unei persoane. Această afecțiune este adesea asociată cu îmbătrânirea, deoarece degenerarea discului intervertebral și a articulațiilor este un proces natural care apare pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cu toate acestea, spondiloza poate fi, de asemenea, influențată de factori precum genetica, nivelul de activitate fizică și stilul de viață.

Spondiloza cervicală: tot ce trebuie să știi

Spondiloza cervicală este un tip de boală degenerativă care afectează gâtul. În mod normal, discurile moi dintre vertebre, oasele din coloana vertebrală, asigură o amortizare. În cazul spondilozei cervicale, aceste discuri se comprimă.

Când se întâmplă acest lucru, cartilajul care căptușește vertebrele de fiecare parte a discului, acolo unde acestea se ating, se poate uza. Odată ce acest cartilaj protector a dispărut, se pot dezvolta pinteni pe vertebrele dumneavoastră, acolo unde acestea se freacă. Nervii atașați la măduva spinării dumneavoastră pot avea mai puțin spațiu pentru a trece între vertebre în drumul lor spre ieșirea din coloana vertebrală.

Spondiloza cervicală, cunoscută și sub numele de osteoartrită cervicală sau artroză cervicală poate fi cauzată de mai mulți factori și poate duce la simptome variate.

Spondiloza cervicală - cauze

- Înaintarea în vârstă.

Degenerarea naturală a coloanei vertebrale este un factor principal de cauză pentru spondiloza cervicală. Cu timpul, discurile intervertebrale și articulațiile devin mai fragile și se pot degrada.

- Stilul de viață sedentar, lipsa de exerciții fizice regulate și postura incorectă pot contribui la dezvoltarea spondilozei cervicale.

- Accidentele sau leziunile anterioare ale gâtului pot cauza daune și pot accelera degenerarea coloanei cervicale.

- Predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea spondilozei cervicale.

Spondiloza cervicală nu duce, de obicei, la invaliditate. Dar, uneori, aceste modificări la nivelul coloanei vertebrale pot cauza comprimarea măduvei spinării sau a rădăcinilor nervoase atașate la aceasta. Acest lucru poate face ca picioarele sau mâinile să se simtă slabe sau neîndemânatice.

Spondiloza cervicală - Simptome

Simptomele spondilozei cervicale pot varia de la persoană la persoană, dar pot include următoarele:

- Durere în zona gâtului, care poate radia către umeri sau partea superioară a spatelui.

- Rigiditate a gâtului și gât dificil de mișcat.

- Amorțeală și furnicături în brațe sau mâini.

- Slăbiciunea musculară sau senzația de pierdere a forței în brațe.

- Dureri de cap, adesea însoțite de tensiune musculară în zona gâtului și a capului.

- În cazuri severe, spondiloza cervicală poate afecta echilibrul și coordonarea mișcărilor.

Cum se pune diagnosticul de spondiloză cervicală

Medicul vă va face un examen fizic pentru a vedea dacă aveți această afecțiune. Veți discuta despre orice leziuni ale gâtului pe care le-ați avut și vă va descrie simptomele. Medicul vă va verifica gâtul, umerii, brațele și picioarele pentru a vedea cât de bine funcționează. Alte teste care pot ajuta la stabilirea unui diagnostic includ:

- Teste imagistice: Radiografiile, RMN-urile și tomografiile, toate oferă imagini ale structurilor din coloana vertebrală pentru ca medicul să le vadă. Acestea pot arăta oasele, discurile, mușchii și nervii din interiorul și din jurul gâtului, precum și măduva spinării, potrivit Hopkins Medicine

- Mielografie

În timpul acestui test, furnizorul de asistență medicală injectează un colorant în lichidul din jurul măduvei spinării și apoi face o scanare CT pentru a vedea cum interacționează pintenii osoși și discurile cu nervii individuali.

- Electromiografie. Acest test arată cât de bine transmit nervii semnalele de la măduva spinării la mușchi.

Spondiloza cervicală - Remedii și tratament

1. Fă exerciții fizice

Programul regulat de exerciții pentru întărirea mușchilor gâtului și a spatelui poate ajuta la menținerea mobilității și la reducerea durerii.

2. Fizioterapie

3. Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi prescrise pentru a reduce inflamația și durerea. Alte medicamente, precum analgezicele, pot fi utile în funcție de simptome.

4. Masajul sau manipularea chiropractică, pot ajuta la relaxarea mușchilor și la ameliorarea simptomelor.

5. Folosirea compreselor calde și reci, odihna și menținerea unei posturi corecte pot ajuta la gestionarea simptomelor, potrivit Healthline.

6. În cazurile grave sau când alte tratamente nu au avut succes, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a corecta problemele structurale ale coloanei cervicale.

Este important să consultați un medic sau un specialist în ortopedie sau neurologie dacă aveți simptome de spondiloză cervicală pentru a stabili un plan de tratament adecvat și pentru a exclude alte afecțiuni posibile. Auto-tratamentul poate agrava problemele și trebuie evitat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel