Spitalul unde s-au înregistrat un sfert din toate decesele de COVID-19 din România, pe linia de plutire

SJU Suceava
Spitalul unde s-au înregistrat cele mai multe decese din cauza COVID-19 este pe drumul cel bun, a anunțat directorul medical. 

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Suceava, Valeriu Gavrilovici, a declarat, într-o conferință de presă, că numărul oficial al deceselor din cauza COVID-19, înregistrate în unitatea medicală pe care o conduce, este de 223, dintre care 37 au fost în luna martie.

„În spațiul public au circulat fel și fel de cifre. Suntem autorizați să vă aducem la cunoștință cifrele oficiale. De la 1 mai au fost 18 decese. În luna aprilie, conform certificațierului de la morgă, au fost 149 de decese, iar în luna martie, pentru că vorbim de începutul pandemiei și de niște raportări care la vremea aceea nu erau foarte clar standardizate, confirmate de DSP, sunt 19 cazuri. La acestea se pot adăuga câteva cazuri. E vorba de cele decedate în UPU și la Serviciul de Medicină Legală, în aprilie și martie, dar cifrele nu se schimbă semnificativ. În martie se mai adaugă un număr de suspecți, 37, așa sunt ei trecuți în statistică, suspecți. În luna aprilie nu mai vorbim de suspecți", a arătat, conform agerpres, directorul Gavrilovici.

Directorul medical a anunțat și că în acest moment sunt locuri libere la ATI, ceea ce înseamnă că sunt mai puțini pacienți gravi decât poate să „ducă" secția de Terapie Intensivă.

„Dimineață aveam nouă pacienți neventilați și 12 pacienți ventilați mecanic, pe 40 de paturi. Avem o rezervă de până la 25 de ventilatoare. Mâine trebuie să vină și o ofertă de la primărie, de zece ventilatoare. Sunt și ventilatoare portabile și statice, cu capacități și capabilități diferite. În orice caz, numărul de pacienți care au nevoie de ventilație mecanică este mai mic decât disponibilul pe care spitalul îl are", a spus Gavrilovici.

Directorul medical crede că în Suceava ar putea fi ridicată carantina și că asta ar fi benefic din punct de vedere psihologic pentru populație, dar și pentru personalul medical din Spitalul județean.

„Noi suntem pregătiți pentru orice, inclusiv scenarii optimiste sau pesimiste. Misiunea noastră este să ne îndeplinim datoria în spital. Ridicarea carantinei este o chestiune favorabilă din punct de vedere psihologic atât pentru populația Sucevei, cât și pentru cei care luptă în linia întâi, cum ziceți dumneavoastră. O decizie așa cum se va lua, favorabilă sperăm și noi, sau nefavorabilă, nu este apanajul nostru. Noi suntem cu datele epidemiologice pe masă, sunt cifre, procente care vorbesc de la sine. Lucrurile s-au așezat pe un trend descendent consolidat și dacă se va ține seama de lucrul acesta și de alte date epidemiologice, care nu sunt în posesia noastră, ci a DSP, înclin că ne calificăm pentru ridicarea carantinei în Suceava", a continuat Gavrilovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel