Spitalul Sfânta Maria face din nou transplant pulmonar! A fost reacreditat. Monica Althamer: Dosarele a 10 pacienți, evaluate de italieni

Monica Emanuela Althamer. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Monica Althamer, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat la Ziua Națională a Transplantului că Spitalul Sfânta Maria din Capitală face din nou transplant pulmonar după ce a primit reacreditarea. Aici, însă, vor fi rezolvate numai anumite cazuri, o parte dintre pacienți urmând să fie salvați în Italia, în baza memorandumului semnat.

Monica Althamer, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat, la Ziua Națională a Transplantului, organizată pentru a 16-a oară la București, că transplantul pulmonar a fost reluat de ieri în România și că o parte dintre pacienți, cazurile cele mai complicate, vor fi rezolvate în centre din Italia, în baza unui memorandum semnat de ANT cu agenția italiană similară. Ea i-a mulțumit public medicului Igor Tudorache care vine de ani de zile și face transplant la Sfânta Maria. 

„În ceea ce privește transplantul pulmonar, cum spunea și domul profesor Irinel Popescu, este impresionat efortul doctorului Igor Tudorache. A fost o perioadă grea pentru transplant în general, pentru transplantul pulmonar în special, fiind o activitatea la început. Agenția Națională de Transplant a încercat de-a lungul ultimilor ani să încheie parteneriate cu alte țări, pentru că fiind o activitate la început avem nevoie în continuare de suport. Nu putem face încă transplant pulmonar pediatric, aveam nevoie în continuare de ajutorul altor țări și pentru transplantul pediatric și pentru cazurile complexe care nu pot fi rezolvate în România. În sfârșit, după ani de efort s-a încheiat acest memorandum cu Italia. În primul rând, a fost un efort al domnului doctor Radu Zamfir și al echipei ANT.

În Ultima lună, 10 dosare au fost verificate de specialiștii din 10 centre italiene parte din acest parteneriat. Colaborează cu Agenția din România și cu Direcțiile de Sănătate Publică, își oferă în continuare ajutorul nu doar pentru partea de suport al pacienților care nu pot fi transplantai România. De menționat aici că Spitalul Sfânta Maria a reprimit acreditarea pentru transplant pulmonar, începând cu ziua de ieri (3 iunie, n.r.), dar în continuare și Spitalul Sfânta Maria și Agenția Națională de Transplant vor colabora cu colegii din vestul Europei care-și oferă ajutorul - vorbim aici de doctorul Igor Tudorache, de Agenția Italiană de Transplant cu cele 10 centre ale ei. (...) Spitalul Sfînta Maria a redepus dosarul de acreditare, pentru că asta așteptam cu toţii. Sunt nişte paşi în acreditare, paşi pe care îi face Agenția Națională de Transplant împreună cu Direcția de Sănătate Publică. Primul pas necesar era depunerea dosarului. A fost depus dosarul, s-au făcut inspecțiile necesare în baza legislației în vigoare și ieri a reprimit acreditare pentru transplant pulmonar”, a aanunțat Monica Althamer. 

Secretarul de stat a anunțat că se vor relua și specializările pentru echipele medicale care ar putea face transplant într-un spital universitar din Franța, care este și centru de excelență în transplant. 

„Am avut discuții și vor continua în perioada următoare cu spitalul francez Foch, începute de fostul ministru, doctorul Victor Costache. Am reluat și vom continua colaborarea cu ei prin intermediul Agenției naționale de Transplant și a unor centre - spitale din  România, Timișoara, Iași, Cluj, București. Sunt medici care vor face schimb de experiență. Sperăm ca toate astea să ajute pentru a crește activitatea în perioada următoare și să ajute și în ceea ce privește încrederea pacienților. Este important ca ei să știe că dincolo de tot ce se vede sau nu se vede se fac în fiecare zi și că fără ajutorul populației, fără încrederea pacienților, nu vom putea progresa doar printr-un efort al personalului medical. Eu cred că este nevoie de un efort comun. Transplantul se bazează pe încredere. și a celor care așteaptă, și a celor care pot să ajute donând. Fără încredere, doar prin eforturi instituționale, nu vom ajunge foarte departe”, a mai spus Monica Althamer. 

Anul trecut, în ciuda pandemiei COVID-19 și cu eforturi de multe ori supraomenești din partea echipelor medicale specializate în prelevare de organe, în România au fost înregistrați 66 de donatori, de la care au fost prelevate organe pentru a face 190 de transplanturi. Anul acesta, până acum au fost 20 de donatori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel