Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” va trata pacienții cu infarct miocardic acut. Cum se manifestă afecțiunea

spitalul - FOTO: Freepik
Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar-Arseni” va fi inclus în programul național pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut.

Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar-Arseni” din București urmează să fie introdus în programul național pentru tratamentul pacienților cu infarct miocardic acut, în urma unui proiect elaborate de Ministerul Sănătății. Spitalul “Bagdasar-Arseni” a transmis în luna aprilie 2022 o adresă Ministerului Sănătății, prin care a solicitat includerea în programul AP-IMA (acțiuni prioritare – infarct miocardic acut).

Cum citești tensiunea și care sunt cifrele ei NORMALE. Alimentele de EVITAT dacă NU vrei să faci hipertensiune arterială

Serviciul medicină de urgenţă din cadrul Direcției generale de asistență medicală, medicină de urgență şi programe de sănătate publică cuprinde în sfera de activitate atribuţii legate de acţiunile prioritare (AP) privind pacientul critic.

Vezi și: Scintigrafia renală, medicină nucleară. Ce este renografia: Mare indicație pentru UROPATII și în patologia pediatrică malformativă

21 de spitale, incluse pe listă

În prezent, 21 de spitale din țară sunt incluse în programul de acțiuni prioritare – infarct miocardic acut, din care 5 din București, 2 din Târgu Mureș, 2 din Cluj, 2 din Iași și câte o unitate medicală din Timișoara, Oradea, Brașov, Baia Mare, Brăila, Constanța, Ploiești, Suceava, Pitești și Craiova.

Scopul programului

Cum procedezi dacă ești singur și faci INFARCT. Trebuie să ȘTII ASTA

Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majorităţii pacienţilor la reperfuzie prin cateterizm şi dezobstrucţie, precum şi prin asigurarea 24 ore din 24 a facilităţii de reperfuzie intervenţională în centrele implicate.

Ce este infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut reprezintă moartea unor celule miocardice (necroză) datorită apariţiei unei ischemii acute prelungite, și anume obstrucţia completă a unei/unor artere coronare, artere care iriga muşchiul inimii. În această situaţia apare un dezechilibru major între aportul şi consumul de oxigen la nivel miocardic.

Cauze

Cel mai frecvent ischemia acută prelungită apare datorită ocluziei complete a unei artere coronare de dimensiuni mari, de obicei din cauza trombozei intracoronariene. În 10% din cazurile de infarct miocardic arterele coronare sunt îndemne, nefiind afectate de ateroscleroza. Plăcile de aterom cauzează majoritatea evenimentelor coronariene acute. O placă de aterom vulnerabilă se poate rupe sau fisura fapt ce va duce la activarea trombogenezei cu agregarea plachetelor sanguine şi pornirea cascadei coagulării. Astfel, se va forma un tromb care va întrerupe circulaţia sanguină ducând la dezechilibrul prelungit intre aportul şi consumul de oxigen, consecinţa fiind necroza miocardică. Necroza miocardică apare la 15-30 de minute după ocluzia arterei.

Vezi și: Coaja castraveților, medicament vindecător. Ce conține, la ce ajută și de ce să nu o mai arunci NICIODATĂ

Diagnostic

Examenul clinic este important mai ales pentru a exclude alte afecţiuni care se pot prezenta la fel ca şi infarctul miocardic acut. Pacienţii sunt anxioşi, palizi, cu tegumentele transpirate, ritmul cardiac este crescut, valoarea tensiunii arteriale este variabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel