Somn: Reacțiile emoționale, afectate de cât de mult dormi. Prof dr Ovidiu Băjenaru, explicații despre lipsa de somn

EXCLUSIV
SOMN: Dacă timp de cinci zile la rând dormi mai puțin decât cele 7-9 ore pe noapte, reacțiile emoționale ți se modifică dramatic. Studiu de ultimă oră și lipsa de somn explicată de prof dr Ovidiu Băjenaru, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu. 

SOMN, efectele deprivării: Într-un studiu recent publicat în Journal of Sleep Research, participanții au perpeput imagini plăcute și neutre într-un mod mai negativ atunci când somnul lor a fost restricționat pentru câteva nopți la rând. Asta înseamnă că lucrurile care sunt plăcute sau față de care avem reacții emoționale neutru pot să ni se pară negative, dacă dormim noaptea mai puțin de 7-9 ore cât ar fi normal. 

În studiu (link direct studiu), participanții au fost testați dimineața după 5 nopți de somn obișnuit și, ulterior, după 5 nopți consecutive de restricție de somn, în care au dormit doar 5 ore pe noapte.

„Somnul insuficient poate impune o prejudecată emoțională negativă, ceea ce duce la o tendință crescută de a evalua stimuli emoționali ca fiind negativi", a declarat autorul principal al studiului Daniela Tempesta, doctor al Universității L'Aquila, din Italia.

Ea a menționat că rezultatele sunt deosebit de pertinente, deoarece restricția cronică de somn este o problemă comună și subestimată de sănătate în populația generală.

„Având în vedere gradul de somn insuficient în societatea modernă, rezultatele noastre au implicații potențiale în viața de zi cu zi, precum și în medii clinice", a declarat Daniela Tempesta.

Lipsa de somn și insomnia, efecte devastatoare

Iată ce spunea prof dr Obidiu Băjenaru despre importanța somnului, într-o ediție a emisiunii Academia de Sănătate:

„Somnul este o parte esențială a vieții noastre, și el se realizează, se menține, printr-o serie d emecanisme specifice care sunt foarte active, și care funcționează după niște reguli biologice foarte complexe, într-o anumită perioadă a ritmului circadian (care au o ciclicitate de 24 de ore, n.r.). (...) Privarea de somn prelungită, datorită unor boli sau, mă rog, din diverse condiții, este dorit acest lucru, ceea ce astăzi, din punct de vedere etic nu mai este permis, duce cu timpul, la o deteriorare comportamentală, urmată de deteriorare cognitivă, mergînd până la demență și în cele din urmă moarte", a explicat specialistul în neurologie și somn.

Există și o boală fatală numită insomnie familială fatală. Cum se manifestă ea și în cât timp, odată declanșată, duce la deces, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel