Somn. Nu puteți dormi? Risc de fibrilația atrială

Insomnia              Foto: Pixabay
Dacă aveți probleme cu somnul în timpul nopții, puteți fi expus riscului de fibrilație atrială, o frecvență cardiacă neregulată care poate provoca palpitații cardiace și este o cauză principală de accident vascular cerebral (AVC).

Un studiu publicat online, pe 25 iunie 2018, de HeartRhythm, a analizat patru lucrări și a găsit o legătură între fibrilația atrială și somnul prost. Într-un studiu, persoanele cu fibrilație atrială au avut treziri mai frecvente în timpul nopții, comparativ cu cele care nu aveau această afecțiune.

În celelalte studii, o calitate slabă a somnului, inclusiv trezirea frecventă în timpul nopții și mai puțin somnul REM (mișcarea rapidă a ochilor), a prezis care dintre persoanele va dezvolta fibrilație atrială, notează specialiștii de la Harvard Health Publishing.

Apneea de somn, risc mai mare

Nu este clar modul în care somnul prost și puțin poate fi un factor de risc posibil pentru fibrilație atrială, dar cercetătorii au observat că alte studii au arătat că apneea de somn - o tulburare în care respirația dumneavoastra se oprește și repornește - este de asemenea asociată cu un risc mai mare de fibrilație atrială, deși nici aici motivul exact nu este cunoscut.

Cercetătorii au sugerat ca oamenii să vorbească cu medicul lor despre orice problemă de somn și să încerce să păstreze un program de somn - de exemplu, mergând la culcare la aceiași oră în fiecare noapte; crearea unui mediu de dormit rece și întunecat; și evitarea cofeinei după amiaza și seara, înainte de culcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel