Sistemul imunitar, ce se întâmplă cu el în cazul bolilor autoimune

Ce se întâmplă cu sistemul imunitar în bolile autoimune
Sistemul nostru imunitar este stabilit încă de la naștere. Cercetătorii au descoperit cum este posibil ca acesta să atace și celulele bune în bolile autoimune.

Imediat după naștere, sistemul imunitar finalizează producerea unui subtip de celule imune producătoare de anticorpi, B-1, care vor dura o viață. Nu se mai formează celule B1 după acel punct. Cu toate acestea, aceste celule sunt auto-reactive - produc nu numai anticorpi împotriva substanțelor străine, dar și împotriva substanțelor proprii ale organismului și nu este clar de ce sistemul imunitar permite dezvoltarea acestor celule particulare.

Acum, o echipă de cercetare de la Universitatea Lund din Suedia a găsit mecanismul care controlează creșterea celulelor B1 la șoareci. Rezultatele, care pot duce la o mai bună înțelegere a anumitor forme de cancer și boli autoimune, a fost publicată recent în revista Science Immunology, notează sciencedaily.com

Celulele B-1 sunt o sub-clasă auto-reactivă a celulelor B care produc continuu anticorpi care pot reacționa împotriva substanțelor proprii ale corpului. Cu toate acestea, ele sunt mai degrabă benefice decât dăunătoare, deoarece uneori este nevoie de o auto-reactivitate slabă pentru a face față celulelor moarte. Prin urmare, celulele B1 ajută la curățare, astfel încât inflamația să nu apară în organism.

Până acum nu s-a înțeles de ce sistemul imunitar ar putea permite existența acestor celule auto-reactive. Există controale de calitate foarte stricte în sistemul imunitar, care elimină alte celule autoreactive pentru a preveni dezvoltarea bolilor autoimune.

"Am descoperit un mecanism sub forma unei proteine, care într-o perioadă strict reglementată în dezvoltarea imunitară a nou-născuților de șoareci, permite producerea de celule B1. Aceste celule B1 se dezvoltă în faza fătului și până la două săptămâni după, iar după aceea, proteina a dispărut și posibilitatea de dezvoltare a celulelor B1 dispare", spune Joan Yuan, liderul echipei de cercetare la Departamentul de Medicină de Laborator.

Proteina care influențează sistemul imunitar 

Proteina care face posibil procesul este Lin28b. Dacă proteina lipsește, dezvoltarea celulelor B1 este afectată, dar dacă este supraexprimată, celulele B1 se maturizează și la șoarecii adulți.

"Sistemul imunitar adult este astfel compus dintr-un mix de celule și celule recent produse, care s-au dezvoltat devreme în viață și rămân de-a lungul vieții. Credem că celulele imune au roluri specifice în funcție de momentul în care s-au dezvoltat și protejează corpul în diferite moduri. Celulele imune de lungă durată poartă cu ele amintiri ale experiențelor anterioare, astfel încât toate întâlnirile de mediu la începutul vieții sunt semnale care ajută la formarea sistemului imunitar pe toată durata vieții." 

Proteina identificată de echipa de cercetare ajută, prin urmare, la formarea sistemului imunitar, cu permisiunea anumitor celule auto-reactive. Bazinul de lungă durată de celule B1 are o importanță specială pentru programarea sistemului imunitar pe viață și poate contribui la reglarea bolilor autoimune și a cancerului.

"Chiar dacă experimentele au fost pe șoareci, au fost deja observate paralele interesante cu oamenii, deoarece celulele cu proprietăți similare cu celulele B1 au fost găsite în sângele cordonului ombilical. Următorul pas este să înțelegem cum putem lega descoperirile noastre cu celulele caneroase B și boli autoimune ", conchide Joan Yuan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel