Sinuzita, cauze, factori de risc și tratament. Medic: Este de mai lungă durată, ca să tratezi cu adevărat

sinuzita cauze factori de risc si tratament. FOTO: Freepik @YuriArcursPeopleimages
Sinuzita poate avea complicații importante, astfel că este necesară acordarea unei atenții sporite în privința tratamentului.

Sinuzita este inflamația sinusurilor nazale, ca o consecință a unei răceli, a unei alergii, cum este de exemplu cea la ambrozie, sau a unui blocaj la nivelul sinusurilor.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL, a explicat care sunt cauzele apariției sinuzitei, dar și de ce este necesar ca această afecțiune să fie tratată corespunzător.

”Când vine aerul rece asupra noastră și aerul plin de germeni, de bacterii și de virusuri, ne infectăm și se inflamează toată mucoasa respiratorie.

Când vorbim de mucoasa respiratorie vorbim în general de nas, gât și plămâni, dar uităm să menționăm că mai sunt pe lângă nas niște cavități osoase pline cu aer - sinusurile.

Aceste sinusuri paranazale, în interiorul lor sunt căptușite de o mucoasă respiratorie și când vine germenul asupra noastră intră prin nas și intră prin niște orificii micuțe care ventilează sinusurile și inflamează și aceste cavități.

Sunt opt astfel de cavități: sinusurile maxilare, la nivelul obrajilor, sinusurile frontale, de deasupra ochilor, sinusurile etmoidale, aflate între ochi, și care dor de cele mai mule ori, și în spatele ochilor, când apare o durere, sunt sinusurile sfenoidale”, a declarat medicul ORL Ana Maria Apostol la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Printre rolurile pe care le are mucoasa respiratorie de la nivelul sinusurilor se numără: purificarea, umezirea și încălzirea aerului, astfel ca ”în corpul nostru să ajungă un aer de calitatea pe care o dorim noi: un aer la 36 de grade, un aer steril și un aer umed”, a mai explicat medicul ORL-ist.

Vezi și: Oxitocina, eficientă în boala Alzheimer. 60-70% dintre cei cu demență suferă de Alzheimer

Sinuzita, simptome și factori de risc

Manifestările pe care le prezintă sinuzita sunt:

 - secreții nazale, când sinusurile sunt încărcate cu aceste secreții apare și durerea de cap, dar și la nivelul maxilarului, când este vorba despre sinuzita acută.

- inflamația și sensibilitatea acută la nivelul ochilor și a nasului

- alterarea mirosului și a gustului

- presiune și durere la nivelul urechilor

- durere de dinți și de maxilar

- febră

- tusea și durerile în gât

- respirație cu miros neplăcut (halenă)

- oboseala.

”În mod normal, sinuzita este o evoluție a răcelii, deci ea vine mână-n mână cu răceala și este o complicație a răcelii.

În primul rând, sinuzita se manifestă prin nas înfundat, scăderea mirosului, chiar lipsa mirosului, se poate întâmpla nu numai în Covid să avem lipsa mirosului, ci și într-o sinuzită. 

De obicei aceasta este o infecție bacteriană, iar durerea de gât permanentă, pentru că sinuzita implică crearea unor secreții, a unui mucus, care va curge în spatele nasului, și tuse”, a mai spus medicul.

Factorii de risc care pot duce la sinuzită sunt:

- fumatul, activ și pasiv

- prezența polipilor

- imunosupresia

- schimbarea bruscă de altitudine

- expunerea excesivă la factori poluanți

- expunerea la mucegai

- infecțiile dentare

-astmul și infecții ale căilor respiratorii

- fibroza chistică.

Sinuzita, diagnostic și tratament

Diagnosticul se face de către medicul ORL-ist și va începe prin efectuarea anamnezei și a unui examen fizic local. În cazul în care este nevoie de confirmarea diagnosticului se poate apela la testele imagistice, de tip CT sau RMN, probe din secrețiile nazale și sinuzale, endoscopia nazală sau teste care pot evalua cauza sinuzitei sau a factorilor declanșatori, de exemplu testele alergice.

În ceea ce privește tratamentul sinuzitei, acesta diferă de cel al unei răceli simple, iar având în vedere complicațiile la care se poate ajunge, este nevoie să fie acordată o atenție sporită tratamentului.

”Sinuzita simplă, care se poate complica foarte ușor, nu trece așa de repede ca o răceală și trebuie intervenit medicamentos pentru că este o infecție, o inflamație, sunt niște cavități ascunse, prost ventilate, la care ajunge greu și aerul, și medicamentele.

Se dă un tratament, iar în cazul sinuzitei acesta este de mai lungă durată, ține 10-14 zile ca să tratezi cu adevărat această inflamație.

De cele mai multe ori, dacă răceala este la început virală, deci trece de la sine, în mod normal aceste cavități ascunse, închise, se suprainfectează bacterian și apare puroi, și atunci, ca să tratezi cu adevărat sinuzita și să nu rămână o remanență pe viitor trebuie să tratezi cu antibiotic și să fie 10-14 zile, nu doar 5 sau 7 zile, iar pe lângă acest tratament trebuie administrat un tratament mucolitic, care să dreneze secrețiile din sinusuri, să le golească”, a mai spus medicul.

Sinuzita și complicațiile ce pot apărea

Dintre complicațiile pe care le poate avea o sinuzită netratată corespunzător, cele mai periculoase sunt cele în care infecția poate să ajungă la ochi, abcesul orbito-ocular, care poate evolua, în cazuri rare, până la pierderea vederii, respectiv când poate ajunge la creier, abces cerebral, putând determina apariția meningitei, o inflamație a membrelor și fluidului nutritiv al creierului și măduvei spinării.

Vezi și: Medicamentul pentru tuse, "campion" la efecte toxice: Vă rog să vă mai gândiți înainte sa-l luați. Provoacă vărsături, halucinații, tahicardie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel