Singurătatea, impact asupra memoriei. Duce la degradarea cognitivă

singuratatea - FOTO: Freepik
Acesta este cel mai nociv lucru pentru creier. Este o realitate tristă a zilelor noastre care duce la degradarea ireversibilă a creierului. 

Singurătatea poate avea un impact semnificativ asupra memoriei în rândul populației în vârstă, conform unui studiu realizat la Universitatea din Waterloo. Cercetarea publicată în Sciece Direct a arătat că, în ciuda percepției predominante despre izolare socială, singurătatea este factorul care contribuie cel mai mult la declinul memoriei într-o perioadă de șase ani.

Studiul, coordonat de Ji Won Kang, doctorand în Științele Sănătății Publice, a examinat patru combinații diferite de izolare socială și singurătate și efectele lor asupra memoriei adulților de vârste mijlocii și înaintate.

Rezultatele au relevat că cei care se simt singuri, indiferent dacă sunt izolați social sau nu, prezintă un risc semnificativ de deteriorare a memoriei. Kang subliniază importanța implementării de programe comunitare pentru a sprijini adulții mai în vârstă, în special cei care se confruntă cu ambele probleme - izolare socială și singurătate - pentru a preveni declinul cognitiv și pentru a promova sănătatea mintală în rândul acestora.

Singurătatea, emoție subiectivă

Singurătatea este o emoție subiectivă pe care o pot simți oamenii chiar și atunci când participă la activități sociale. Este adesea asociată cu depresia și cu o creștere a hormonilor de stres care pot contribui la deteriorarea memoriei.

Cercetătorii de la Waterloo au examinat patru combinații de izolare socială și singurătate și efectul lor asupra memoriei la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă pe o perioadă de șase ani. Aceste combinații includ fiind izolat social și singur, fiind doar izolat social, fiind doar singur și nefiind nici unul.

"Conform așteptărilor noastre, persoanele care erau atât izolate social cât și singure au înregistrat cea mai mare deteriorare a memoriei, care s-a intensificat pe parcursul celor șase ani. Dar am fost surprinși să constatăm că singurătatea în sine a avut al doilea cel mai mare impact asupra memoriei, chiar dacă multe studii raportează pericolele izolării sociale fără a lua în considerare singurătatea", a declarat Ji Won Kang, autor principal al studiului și candidat la doctorat în Științele Sănătății Publice la Waterloo.

Cei care nu sunt singuri dar sunt izolați social pot stimula capacitatea lor mentală prin activități individuale, cum ar fi lectura, jocurile și hobby-urile care îmbunătățesc memoria și stimulează creierul, în ciuda faptului că nu participă la activități sociale.

Schimbări în comunitate

Singurătatea - FOTO: Freepik@ckybe

Kang speră ca rezultatele acestui studiu să sublinieze nevoia de programe comunitare, în special pentru grupurile de adulți mai în vârstă care sunt atât izolate social cât și singure, fiind astfel în cel mai mare pericol de deteriorare a memoriei.

"Adulții mai în vârstă din categoria singurătății adesea au venituri mai mici decât celelalte grupuri și pot întâmpina bariere structurale și condiții de sănătate care îi împiedică să se conecteze la comunitățile lor. O soluție ar putea fi implementarea unor programe de transport sau vizite la domiciliu - ceva care să abordeze problemele sociale care duc la izolarea lor", a declarat Kang.

Grupul care este doar singur este o altă prioritate, necesitând o abordare diferită.

"Ar trebui să aflăm ce provoacă singurătatea lor. Ei ar putea fi conectați social și să aibă relații strânse, dar, de exemplu, căsnicia lor s-ar putea destrăma și ar beneficia de consiliere", a spus Kang.

Studiul a fost un proiect interdisciplinar între Școala de Științe ale Sănătății Publice și Departamentul de Statistică și Științe Actuariale de la Waterloo.

Singurătatea, impact asupra creierului

Cercetările au arătat că singurătatea este asociată cu modele unice de procesare a creierului și poate contribui la diverse probleme de sănătate mentală, inclusiv depresia și anxietatea. În ciuda creșterii comunicării digitale, experimentăm o "epidemie a singurătății", subliniind importanța înțelegerii acestei probleme complexe.

Singurătatea este asociată cu modele unice de procesare a creierului și poate modifica experiențele cognitive și perceptive individuale. Sentimentul subiectiv al singurătății poate contribui la diverse probleme de sănătate mentală, inclusiv depresia și anxietatea, dar și la probleme de sănătate fizică.

Cercetările sugerează că antrenamentele de conștientizare (mindfulness) și intervențiile care vizează abilitățile sociale și cogniția pot combate eficient singurătatea și impacturile sale negative, potrivit Neuroscience News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel