Sindromul Lynch, factor de risc pentru cancerul ereditar. Afecțiune fără tratament. Se moștenește de la părinți. Incriminat pentru 8 tipuri de cancer

sindromul lynch - FOTO: Freepik
Sindromul Lynch crește riscul de apariție a cancerului. Predispuse sunt și persoanele tinere.

Sindromul Lynch este o afecțiune care crește riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer. Această afecțiune este transmisă de la părinți la copii.

Familiile care au sindromul Lynch au mai multe cazuri de cancer decât se așteaptă. Acest lucru ar putea include cancerul de colon, cancerul endometrial și alte tipuri de cancer. Sindromul Lynch face, de asemenea, ca cancerele să apară la o vârstă mai timpurie.

Persoanele cu sindrom Lynch pot avea nevoie de teste atente pentru a căuta cancerul atunci când este mic. Tratamentul are mai multe șanse de reușită atunci când cancerul este depistat la timp. Unele persoane cu sindrom Lynch ar putea lua în considerare tratamente pentru a preveni cancerul.

Sindromul Lynch se numea înainte cancer colorectal ereditar fără polipoză (HNPCC). HNPCC este un termen folosit pentru a descrie familiile cu un istoric puternic de cancer de colon. Sindromul Lynch este termenul folosit atunci când medicii descoperă o genă care se regăsește în familie și care provoacă cancer.

Vezi și: Diagnosticată cu cancer în urma unei mâncărimi. Boala, dezvoltată din cauza pantofilor: Am fost șocată. Mama murise de cancer, sora mea fusese diagnosticată cu alt cancer

Sindromul Lynch, simptome

Persoanele cu sindrom Lynch pot prezenta:

- Cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani

- Cancer al mucoasei interioare a uterului (cancer endometrial) înainte de vârsta de 50 de ani

- Un istoric personal de mai multe tipuri de cancer

- Un istoric familial de cancer înainte de vârsta de 50 de ani

- Un istoric familial de alte tipuri de cancer cauzate de sindromul Lynch, inclusiv cancer de stomac, cancer ovarian, cancer pancreatic, cancer de rinichi, cancer de vezică urinară, cancer ureteral, cancer de creier, cancer de intestin subțire, cancer de vezică biliară, cancer de canal biliar și cancer de piele, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Drama medicului de familie. Sandra Alexiu, semnal de alarmă: Mă sperie! Știm cu toții ce va urma. Sunt 18 medici sub 30 de ani. Probabil și medicul vostru are păr alb

Sindromul Lynch, cauze

Sindromul Lynch este cauzat de genele care sunt transmise de la părinți la copii. Genele sunt bucăți de ADN. ADN-ul este ca un set de instrucțiuni pentru fiecare proces chimic care are loc în organism.

Pe măsură ce celulele cresc și produc celule noi ca parte a ciclului lor de viață, ele fac copii ale ADN-ului lor. Uneori, copiile au erori. Organismul are un set de gene care conțin instrucțiunile pentru a găsi erorile și a le repara. Medicii numesc aceste gene gene de reparare a nepotrivirilor.

Persoanele cu sindrom Lynch au gene de reparare a nepotrivirii care nu funcționează așa cum se așteaptă. Dacă apare o eroare în ADN, este posibil ca aceasta să nu fie reparată. Acest lucru ar putea cauza celule care cresc necontrolat și devin celule canceroase.

Sindromul Lynch se întâlnește în familii cu un model de moștenire autosomal dominant. Acest lucru înseamnă că, dacă unul dintre părinți are genele care cauzează sindromul Lynch, există o șansă de 50% ca fiecare copil să aibă genele care cauzează sindromul Lynch. Care dintre părinți poartă gena nu afectează riscul.

Vezi și: De ce să nu te speli pe față cu apă. Marea greșeală pe care o faci când te demachiezi

Sindromul Lynch, complicații

Faptul că știți că aveți sindromul Lynch poate ridica îngrijorări cu privire la sănătatea dumneavoastră. De asemenea, poate ridica unele îngrijorări cu privire la alte părți ale vieții dumneavoastră. Acestea ar putea include:

Intimitatea dumneavoastră. S-ar putea să aveți întrebări cu privire la ce s-ar putea întâmpla dacă alții află că aveți sindromul Lynch. De exemplu, ați putea fi îngrijorat că locul de muncă sau companiile de asigurări ar putea afla. Un specialist în genetică vă poate explica legile care vă pot proteja.

Copiii dumneavoastră. Dacă aveți sindromul Lynch, copiii dumneavoastră riscă să îl moștenească de la dumneavoastră. Un specialist în genetică vă poate ajuta să elaborați un plan pentru a vorbi despre acest lucru cu copiii dumneavoastră. Planul ar putea include cum și când să le spuneți și când ar trebui să ia în considerare testarea.

Familia dumneavoastră extinsă. A avea sindromul Lynch are implicații pentru întreaga dumneavoastră familie. Alte rude de sânge pot avea o șansă de a avea sindromul Lynch. Un specialist în genetică vă poate ajuta să găsiți cel mai bun mod de a le spune membrilor familiei.

Vezi și: Cele 10 superalimente care ar trebui consumate zilnic. Care sunt beneficiile pe care le puteți obține de la acestea

Sindromul Lynch, diagnostic

Diagnosticarea sindromului Lynch poate începe cu o analiză a istoricului familial de cancer. Furnizorul de servicii medicale va dori să știe dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră a avut cancer de colon, cancer endometrial și alte tipuri de cancer. Acest lucru poate duce la alte teste și proceduri pentru a diagnostica sindromul Lynch.

Istoricul familial. Este posibil ca furnizorul dumneavoastră de servicii medicale să dorească să luați în considerare testarea genetică pentru sindromul Lynch dacă istoricul familiei dumneavoastră prezintă unul sau mai multe dintre următoarele:

Mai multe rude cu orice tip de cancer asociat cu Lynch, inclusiv cancer de colon și cancer endometrial. Alte tipuri de cancer cauzate de sindromul Lynch includ cele care apar la nivelul stomacului, ovarelor, pancreasului, rinichilor, vezicii urinare, ureterelor, creierului, vezicii biliare, canalelor biliare, intestinului subțire și pielii.

Testarea celulelor canceroase. Dacă dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră a avut cancer, o mostră de celule canceroase ar putea fi testată.

Testele asupra celulelor canceroase includ:

Testarea imunohistochimică (IHC). Testarea IHC utilizează coloranți speciali pentru a colora probe de țesut. Prezența sau absența colorării arată dacă țesutul are anumite proteine. Proteinele lipsă ar putea ajuta la determinarea dacă genele legate de sindromul Lynch au cauzat cancerul.

Testarea instabilității microsateliților (MSI). Microsateliții sunt bucăți de ADN. La persoanele cu sindrom Lynch, pot exista erori sau instabilitate în aceste bucăți.

Rezultatele pozitive ale testelor IHC sau MSI pot arăta că celulele canceroase au modificări genetice care au legătură cu sindromul Lynch. Dar rezultatele nu pot spune cu certitudine dacă aveți sindromul Lynch. Unii oameni au aceste modificări genetice doar în celulele canceroase. Acest lucru înseamnă că modificările genetice nu au fost moștenite.

Vezi și: Zona zoster, complicație a varicelei. 90% din populație are virusul. Marinescu: Este o reactivare în anumite condiții a VVZ

Persoanele cu sindrom Lynch au genele care cauzează sindromul Lynch în toate celulele din corpul lor. Este nevoie de teste genetice pentru a vedea dacă toate celulele au aceste gene.

Testarea genetică. Testele genetice caută modificări în genele care cauzează sindromul Lynch. Este posibil să dați o probă de sânge pentru acest test.

Dacă un membru al familiei are sindromul Lynch, testul dumneavoastră ar putea căuta doar gena care se regăsește în familia dumneavoastră. Dacă sunteți prima persoană din familia dumneavoastră care este testată pentru sindromul Lynch, testul dumneavoastră ar putea examina mai multe gene care pot exista în familie. Un specialist în genetică vă poate ajuta să decideți ce test este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Testele genetice pot arăta:

Un rezultat pozitiv al testului genetic. Un rezultat pozitiv înseamnă că o modificare genetică care provoacă sindromul Lynch a fost găsită în celulele dumneavoastră. Nu înseamnă că veți avea cancer. Dar înseamnă că riscul dumneavoastră de a avea anumite tipuri de cancer este mai mare decât al persoanelor care nu au sindromul Lynch.

Riscul dumneavoastră personal de cancer depinde de genele care se regăsesc în familia dumneavoastră. Vă puteți reduce riscul cu ajutorul unor teste pentru a căuta semne de cancer. Unele tratamente pot ajuta la scăderea riscului de anumite tipuri de cancer. Un specialist în genetică vă poate explica riscul individual.

Vezi și: Sindromul psoas, afecțiunea care îl ține pe Rafael Nadal departe de tenis. Care este cauza și cum se manifestă

Sindromul Lynch, tratament

Nu există un tratament pentru sindromul Lynch. Persoanele cu sindrom Lynch fac adesea teste pentru a căuta semne timpurii de cancer. Dacă cancerul este descoperit când este mic, tratamentul are mai multe șanse de succes.

Uneori, cancerul poate fi prevenit prin operații de îndepărtare a unor organe înainte ca acestea să poată dezvolta cancer. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre opțiunile dumneavoastră.

Depistarea cancerului pentru persoanele cu sindrom Lynch

Testele de depistare a cancerului sunt teste care caută semne de cancer la persoanele care nu au niciun simptom de cancer. De ce teste de depistare a cancerului aveți nevoie depinde de situația dumneavoastră. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va lua în considerare care este gena sindromului Lynch pe care o purtați. Furnizorul dumneavoastră ia în considerare și ce tipuri de cancer există în familia dumneavoastră.

S-ar putea să aveți teste pentru a identifica:

Cancer de colon. O colonoscopie este o procedură care utilizează un tub lung și flexibil pentru a examina interiorul colonului dumneavoastră. Acest examen poate găsi excrescențe precanceroase și zone de cancer. Persoanele cu sindrom Lynch pot începe screeningul prin colonoscopie la fiecare an sau doi, începând cu vârsta de 20 sau 30 de ani.

Cancerul endometrial. Cancerul endometrial este un cancer care începe în mucoasa interioară a uterului. Căptușeala se numește endometru. Pentru a căuta acest tip de cancer, s-ar putea să faceți o imagistică cu ultrasunete a uterului. S-ar putea să se îndepărteze o mostră de endometru. Eșantionul este testat pentru depistarea semnelor de cancer. Această procedură se numește biopsie endometrială.

Vezi și: Cancerul de col uterin: Două dintre tulpinile HPV, extrem de agresive. Peltecu: Sunt responsabile, împreună, de 70% din cazurile de cancer de col. Nu toate femeile infectate vor dezvolta cancer

Cancer ovarian. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera o ecografie și un test de sânge pentru a căuta semne de cancer la ovare.

Cancerul de stomac și cancerul intestinului subțire. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera o procedură pentru a examina interiorul esofagului, stomacului și intestinului subțire. Această procedură se numește endoscopie. Aceasta presupune trecerea pe gât a unui tub lung și subțire cu o cameră la capăt. De asemenea, s-ar putea să vi se facă un test pentru a căuta o bacterie care crește riscul de cancer de stomac.

Cancerul sistemului urinar. Furnizorul dvs. vă poate sugera să testați o mostră de urină pentru a căuta semne de cancere ale sistemului urinar. Acest lucru include cancerul la rinichi, vezica urinară și uretere. Ureterele sunt tuburi care leagă rinichii de vezica urinară.

Cancerul pancreatic. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera un test imagistic pentru a căuta cancer în pancreas. Acesta se face de obicei cu un RMN.

Cancer la creier. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera un examen neurologic. Acest examen implică testarea vederii, auzului, echilibrului, coordonării și reflexelor. Acest test caută semne că un cancer cerebral apasă pe țesutul cerebral sau pe nervii dumneavoastră.

Cancerul de piele. Furnizorul dumneavoastră ar putea sugera un examen de piele. Acesta implică examinarea întregului dvs. corp pentru a căuta semne de cancer de piele.

S-ar putea să aveți nevoie de alte teste dacă familia dumneavoastră are un istoric de alte tipuri de cancer. Întrebați furnizorul dumneavoastră despre ce teste sunt cele mai bune pentru dumneavoastră.

Aspirina pentru prevenirea cancerului

Unele cercetări sugerează că administrarea zilnică de aspirină poate reduce riscul de cancer la persoanele cu sindrom Lynch. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cât de multă aspirină este necesară pentru a obține cele mai multe beneficii. Discutați cu furnizorul dumneavoastră despre potențialele beneficii și riscuri ale tratamentului cu aspirină. Împreună puteți decide dacă acest lucru ar putea fi potrivit pentru dumneavoastră.

Vezi și: Ucis de cancer la câteva luni de la primirea rezultatului. Diagnosticarea, dificilă în stadiile incipiente. Semnele: oboseală și dureri de spate

Tratamente pentru prevenirea cancerelor cauzate de sindromul Lynch

În anumite situații, ați putea lua în considerare o intervenție chirurgicală sau tratamente pentru a preveni cancerul. Discutați beneficiile și riscurile cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.

Tratamentele pot fi disponibile pentru:

Prevenirea cancerului de endometru. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea uterului se numește histerectomie. Aceasta previne cancerul endometrial. O altă opțiune poate fi o procedură de plasare a unui dispozitiv contraceptiv în uter. Dispozitivul, numit dispozitiv intrauterin (DIU), emite un hormon care scade riscul de cancer endometrial. De asemenea, acesta vă împiedică să rămâneți însărcinată.

Prevenirea cancerului ovarian. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ovarelor se numește ooforectomie. Aceasta reduce foarte mult riscul de cancer ovarian. O altă opțiune ar putea fi pilulele contraceptive orale, care se mai numesc și pilule contraceptive. Cercetările sugerează că administrarea de pilule contraceptive orale timp de cel puțin 5 ani scade riscul de cancer ovarian.

Prevenirea cancerului de colon. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a celei mai mari părți sau a întregului colon se numește colectomie. Aceasta reduce riscul de cancer de colon. Această operație ar putea fi o opțiune în anumite situații. De exemplu, ar putea fi o opțiune dacă ați avut cancer de colon. Îndepărtarea colonului v-ar împiedica să faceți din nou cancer de colon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel