Acest tratament învinge cancerul și...
Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median. Tunelul carpian este un pasaj îngust înconjurat de oase și ligamente pe partea palmei mâinii. Când nervul median este comprimat, simptomele pot include amorțeală, furnicături și slăbiciune în mână și braț. Anatomia încheieturii mâinii, problemele de sănătate și, eventual, mișcările repetitive ale mâinilor pot contribui la sindromul de tunel carpian.
Simona Fătulescu, medic primar Medicină fizică și de reabilitare, a explicat care sunt cauzele sindromului de tunel carpian. Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median.
Nervul median trece de la antebraț printr-un pasaj în încheietura mâinii (tunel carpian) la mână. Oferă senzație în partea palmei degetului mare și a degetelor, cu excepția degetului mic. De asemenea, oferă semnale nervoase pentru a muta mușchii în jurul bazei degetului mare (funcția motorie).
”Sindromul de tunel carpian este cea mai frecventă cauză neuropatie și apare prin compresia nervului median la nivelul tunelului carpian. Acest tunel carpian este format dintr-un plan osos, plan ligamentar și conține numeroase tendoane care merg spre degete, dar și nervul median care asigură sensibilitatea pe fața volară a detelor 1-4 ale mâinii, dar și controlul motor al musculaturii de la nivelul degetelui mare.
Când apare orice modificare la nivelul tunelului carpian, nervul median este comprimat.
Cauzele sindromului de tunel carpian pot fi:
- orice fractură la nivelul pumnului
- orice tenosinovită care poate fi din cauza stresului mecanic de la locul de muncă sau în cadrul unor boli inflamatorii generalizate cum este poliatrita reumatoidă, o boală autoimună
- în cazul artritelor acutizate
- îngroșarea ligamentului care acoperă acest tunel”, a explicat dr. Simona Fătulescu, la Digi 24.
Vezi și: Masajul facial, secretul pentru un ten tânăr și strălucitor. Îl poți face chiar acasă
Simptomele sindromului de tunel carpian încep de obicei treptat și includ:
Furnicături sau amorțeală. Este posibil să observați furnicături și amorțeală în degete sau mână. De obicei, degetul mare și indexul, degetele medii sau inelare sunt afectate, dar nu degetul mic. S-ar putea simți o senzație ca un șoc electric în aceste degete. Senzația poate călători de la încheietura mâinii până la braț. Aceste simptome apar adesea în timp ce țineți un volan, un telefon sau un ziar sau vă pot trezi din somn.
”Sindromul de tunel carpian se manifestă, inițial, nocturn, trezește pacientul din somn cu furnicături, amorțeli, parestezii, senzația de arsură sau chiar senzația de durere la nivelul primelor patru degete ale mâinii. Ulterior, această simptomatologie apare și în timpul zilei și se asociază cu imposibilitatea prinderii obiectelor mici cu primele două degete”, a mai explicat medicul.
O serie de factori au fost asociați cu sindromul de tunel carpian. Deși nu pot provoca în mod direct sindromul de tunel carpian, acestea pot crește riscul de iritare sau deteriorare a nervului median. Acestea includ:
Factori anatomici. O fractură de încheietură sau dislocare, sau artrita care deformează oasele mici în încheietura mâinii, poate modifica spațiul din tunelul carpian și pune presiune pe nervul median. Persoanele care au tuneluri carpiene mai mici pot fi mai susceptibile de a avea sindromul de tunel carpian.
Sex. Sindromul de tunel carpian este, în general, mai frecvent la femei. Acest lucru se poate datora faptului că zona tunelului carpian este relativ mai mică la femei decât la bărbați. Femeile care au sindrom de tunel carpian pot avea, de asemenea, tuneluri carpiene mai mici decât femeile care nu au această afecțiune.
Condiții dăunătoare nervilor. Unele boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, crește riscul de leziuni ale nervilor, inclusiv deteriorarea nervului median.
Condiții inflamatorii. Artrita reumatoidă și alte afecțiuni care au o componentă inflamatorie pot afecta mucoasa din jurul tendoanelor din încheietura mâinii și pot pune presiune pe nervul median.
Medicamente. Unele studii au arătat o legătură între sindromul de tunel carpian și utilizarea anastrozolului (Arimidex), un medicament utilizat pentru tratarea cancerului de sân.
Obezitate. Fiind obezi este un factor de risc pentru sindromul de tunel carpian.
Modificări ale fluidului corporal. Retenția de lichide poate crește presiunea din tunelul carpian, iritând nervul median. Acest lucru este comun în timpul sarcinii și menopauzei. Sindromul de tunel carpian asociat cu sarcina, în general.
Alte afecțiuni medicale. Anumite afecțiuni, cum ar fi menopauza, tulburările tiroidiene, insuficiența renală și limfedemul, pot crește șansele sindromului de tunel carpian.
Factorii de la locul de muncă. Lucrul cu instrumente vibratoare sau pe o linie de asamblare care necesită o flexare prelungită sau repetitivă a încheieturii mâinii poate crea o presiune dăunătoare asupra nervului median sau poate agrava leziunile nervoase existente, mai ales dacă lucrarea se face într-un mediu rece, arată Mayo Clinic.
Consultați un medic dacă aveți semne și simptome ale sindromului de tunel carpian care interferează cu activitățile normale și cu tiparele de somn. Leziunile permanente ale nervilor și mușchilor pot apărea fără tratament.
”În cazurile ușoare, diagnosticul este clinic, urmat de electromiografie care ne arată viteza de conducere scăzută la nivelul nervului median în tunelul carpian. Ulterior, se adaugă ecografia musculo-scheletală și RMN-ul pentru a decela cauza compresiei.
În cazurile avansate apare atrofia musculaturii mâinii, iar examenul clinic este definitor pentru diagnostic”, a mai explicat dr. Simona Fătulescu.
Tratați sindromul de tunel carpian cât mai curând posibil după începerea simptomelor. În stadiile incipiente, lucrurile simple pe care le puteți face pentru voi înșivă pot face ca problema să dispară.
”În cazurile ușoare moderate se recomandă tratament conservator. Se inițiază vitamino-terapia, cu vitaminele B1, B6, B12, vitamina C, alte suplimente, se instituie ortezarea de noapte. Pacientul va avea o orteză specială de purtat în fiecare noapte pentru a proteja nervul median. Se va face fizioterapie. La fizioterapie avem ca scop, atât rezolvarea cauzei sindromului de tunel carpian, cât și menținerea funcției nervului median.
Se vor folosi proceduri de tipul magnetoterapiei și ultrasunetelor pentru consolidarea fracturilor, unde scurte, ultrasunete, curenți diadinamici pentru liniștirea artrozei acutizate sau proceduri precum laserterapia de mare intensitate, în cazul tenosinovitelor. Dacă este un caz sever, ne adresăm direct chirurgiei pentru decompresia nervului median din tunel”, a mai explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest tratament învinge cancerul și...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Acestea sunt cele mai importante...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...