Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cei mai mulți dintre noi nu obținem suficientă vitamină D pe cale naturală. De fapt, o analiză publicată în 2018 în Cureus Journal of Medical Science (link direct studiu) a arătat că 41,6% dintre adulții din SUA au deficiență de vitamina D.
Statisticile sunt destul de îngrijorătoare, având în vedere că vitamina D joacă un rol atât de important în menținerea oaselor puternice și sănătoase, în buna funcționare a organismului, inclusiv a sistemului imunitar și a creierului, și o deficiență poate provoca simptome precum slăbiciune musculară, dureri osoase și modificări ale dispoziției.
Dar cum îți dai seama că ai deficiență de vitamina D? Ei bine, mulți oameni trec cu vederea cel mai banal simptom posibil care arată că nu obții suficient din acest nutrient: oboseala! Potrivit experților, o deficiență a vitaminei D vă scade drastic nivelul de energie. Deci, dacă observați că vă simțiți mai obosiți decât de obicei, indiferent de cât de mult dormiți, este posibil ca nivelurile scăzute de vitamina D să fie de vină.
„Unele simptome ale deficienței de vitamina D sunt confundate în mod obișnuit cu simptomele altor afecțiuni”, a explicat nutriționistul Trista Best, pentru www.eatthis.com. „Oboseala cronică asociată cu vitamina D poate fi, de asemenea, confundată cu oboseala asociată cu îmbătrânirea sau cu stresul tipic al vieții de zi cu zi. Și ameliorarea stării generale pe care o simțiți odată ce corectați deficiența de vitamina D este surprinzător de semnificativă”
Mai multe studii de caz au demonstrat că există o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D din sânge și oboseală. Nu numai asta, ci un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Nord-American de Științe Medicale (link direct studiu) a constatat că simptomele oboselii s-au îmbunătățit semnificativ după ce nivelurile de vitamina D ale pacienților au fost normalizate. Un alt studiu din 2016 din jurnalul Medicine a constatat că îmbunătățirea scorurilor oboselii participanților este corelată direct cu creșterea nivelului lor de vitamina D.
O modalitate de a obține mai multă vitamina D, în afară de expunerea la soare timp de 15-25 de minute zilnic, înainte de prânz(sau 5-10 minute de la ora 11.00 la ora 15.00), este prin dietă. Anumite alimente precum gălbenușurile de ou, peștele gras, carnea roșie și cerealele ori uleiurile îmbogățite cu vitamina D sunt surse excelente.
„Suplimentele cu vitamina D luate fără recomandarea medicului pot fi periculoase, deoarece aceasta este o vitamină liposolubilă”, atrage atenția Best. „Acest lucru înseamnă că poate atinge niveluri toxice în organism, deoarece este depozitată mai degrabă decât excretat ca vitaminele solubile în apă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...