Simptomele ascunse ale deficienței de fier. Cum să-ți menții nivelul de fier optim pentru o sănătate echilibrată

deficienta de fier Foto: Freepik @designsign007
Un studiu recent arată că aproape o treime dintre adulți ar putea avea lipsă de fier fără să prezinte simptome severe.

Vezi și: Presbiopia, pierderea treptată a focalizării de aproape. Când știi că ai nevoie de ochelari. Cum afectează oboseala digitală sănătatea ochilor

Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Brigham and Women's Hospital a descoperit că aproape unul din trei adulți din Statele Unite ar putea avea o deficiență de fier.

Studiul a analizat nivelurile de fier ale unui eșantion reprezentativ la nivel național de aproximativ 8000 de adulți, inclusiv pe cei care, de obicei, nu ar fi depistați pentru o deficiență de fier.

Cercetătorii au constatat că 14% dintre adulți îndeplineau criteriile pentru deficiența absolută de fier, ceea ce înseamnă că nu există suficient fier în organism, ceea ce poate provoca simptome precum oboseală, dificultăți de respirație, dificultăți de concentrare și palpitații. În plus, aproximativ 15 % dintre adulți îndeplineau criteriile pentru deficiența funcțională de fier, care apare atunci când fierul din organism este depozitat, dar nu este disponibil imediat pentru utilizare.

Autorul principal Leo Buckley subliniază importanța diferențierii între deficiența de fier absolută și cea funcțională, deoarece jumătate din toate cazurile de deficiență de fier au fost funcționale. Descoperirile ar trebui să deschidă calea pentru cercetări suplimentare cu privire la cine ar trebui și cine nu ar trebui să fie depistat pentru o deficiență de fier.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a constatat că amploarea deficienței de fier a crescut ușor, o treime dintre participanți având o formă sau alta a acestei afecțiuni. Cercetătorii au colectat date de la 8021 de adulți cu vârsta de 18 ani sau mai mult, folosind date din National Health and Nutritional Examination Survey.

Aceștia au constatat că doar 33% dintre adulții cu deficiență absolută de fier și 14% dintre adulții cu deficiență funcțională de fier au avut un motiv medical potențial pentru a fi examinați pentru această afecțiune, ceea ce înseamnă că majoritatea participanților probabil nu ar fi avut un screening de rutină. O minoritate de persoane cu deficiență de fier au declarat că iau suplimente de fier, 22% până la 35% dintre femei și 12% până la 18% dintre bărbați luând astfel de suplimente.

Rata deficienței absolute de fier a crescut ușor. Datele studiului sunt limitate în ceea ce privește capacitatea de a evalua tendințele pe o perioadă îndelungată, dar constatările pot fi aplicate la nivelul general al populației.

Citește și: Antrenamentele pe stomacul gol: mit sau realitate în pierderea grăsimii. Motivul pentru care îmbunătățesc rezistența la insulină

Foto: Freepik @tetenio

Cauzele deficienței

Deficitul de fier este o problemă comună de sănătate, în special la femeile care au menstruație și la femeile însărcinate, care au nevoie de mai mult fier decât cele 18 miligrame zilnice recomandate.

Un studiu din 2022 a estimat că peste 70 % din deficiențele de fier pot rămâne nediagnosticate în rândul acestor grupuri. Femeile însărcinate și copiii prezintă un risc mai mare și ar trebui să fie supuși unui screening pentru deficiența de fier.

Alți factori de risc includ administrarea anumitor medicamente, afecțiunile gastrointestinale, intervențiile chirurgicale abdominale anterioare, afecțiunile inflamatorii și dietele restrictive. Este esențial ca femeile însărcinate și copiii să fie supuși unui screening pentru fier și alți nutrienți, pentru a se asigura că îndeplinesc dozele zilnice recomandate.

Tratament

Deficitul de fier este adesea diagnosticat doar după ce analizele de sânge arată un număr de hemoglobine mai mic decât normal. Cu toate acestea, dacă cineva se confruntă cu o oboseală nouă sau cu alte simptome ale deficienței de fier, ar trebui să solicite medicului său de familie să fie testat în mod specific pentru o deficiență de fier.

Un test de saturație a transferrinei poate fi solicitat pentru a măsura procentul de transferrină saturată cu fier. Nivelurile scăzute pot indica o deficiență de fier. Dacă o persoană are o carență de fier, aceasta trebuie tratată cu suplimente de fier.

Dacă nu are deficit de fier, nu are nevoie de suplimente, dar trebuie să se asigure că primește suficient fier din alimentație. Proteinele animale, cum ar fi carnea roșie și peștele, și alimentele pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele, soia, frunzele verzi și nucile, sunt, de asemenea, bogate în fier.

O dietă echilibrată este esențială pentru necesarul de fier, dar este probabil ca multe persoane să nu fie diagnosticate. Consecințele neintenționate din aval ale screeningului de rutină trebuie definite înainte de a face recomandări ferme.

Pentru cei care se confruntă cu simptome de deficiență de fier, este important să discute cu medicul pentru a se asigura că acoperă toate bazele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel