Simptomele artritei reumatoide. Cum îți dai seama că ai putea avea boala

Durerile de artrită s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu schimbările meteo
Tratamentul precoce, agresiv este cheia pentru combaterea artritei reumatoide, dar poate fi dificil de diagnosticat. Iată la ce simptome trebuie să fiți atenție: 

Prin definiție, artrita reumatoidă este o afecțiune a sistemului imunitar sau „tulburare autoimună”, care provoacă inflamarea mucoasei articulațiilor. De asemenea, poate afecta pielea, ochii, plămânii, inima, sângele și nervii. Deși simptomele artritei reumatoide pot să apară și să dispară, boala se poate agrava în timp și poate să nu dispară niciodată. Tratamentul precoce și agresiv este cheia pentru încetinirea sau oprirea dezvoltării acesteia.

Simptomele artritei reumatoide

Inflamația articulară caracteristică artritei reumatoide este însoțită de durere, căldură și umflare. Inflamația este de obicei simetrică și apare pe ambele părți ale corpului în același timp (cum ar fi încheieturile degetelor, genunchii sau mâinile). Alte simptome ale artritei reumatoide includ rigiditatea articulațiilor, în special dimineața sau după perioade de inactivitate; oboseală continuă și febră scăzută. Simptomele se dezvoltă de obicei treptat de-a lungul anilor, dar pot să apară rapid la unii oameni.

Cine poate face boala

De obicei artrita reumatoidă apare la persoane cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, dar persoanele mai tinere și mai în vârstă o pot face. Conform statisticilor, în SUA circa 1% din populație are această afecțiune, care este de două până la de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. Este mai probabil să îl dezvoltați afecțiuni dacă fumați sau dacă aveți o rudă de gradul I sau II care are această boală.

Oamenii de știință nu știu exact ce provoacă artrita reumatoidă. Unii oameni pot avea un risc genetic pentru aceasta – așa cum am spus, rudele de gradul I sau II-, care este declanșat de o infecție pe care experții nu au identificat-o încă.

Dar trebuie diagnosticată și tratată cât mai repede, pentru că inflamația căptușelii articulațiilor poate distruge cartilajul și osul, deformând articulațiile afectate. Pe măsură ce afecțiunea progresează, articulațiile pot deveni dureroase și pot să nu funcționeze la fel de bine.

De asemenea, trebuie să știți că artrita reumatoidă poate afecta organe și alte zone ale corpului, evident altele decât articulațiile, inclusiv pot să apară:

- Noduli reumatoizi: bulgări (gâlme) fermi sub piele și în organele interne,
- Sindromul Sjogren: inflamația și afectarea glandelor ochilor și gurii; pot fi afectate și alte părți ale corpului,
- Pleurită: inflamație a mucoasei plămânilor
- Pericardită: inflamație a mucoasei care înconjoară inima, 
- Anemie: nu sunt suficiente globule roșii sănătoase,
- Sindromul Felty: insuficiente globule albe. De asemenea, legat de splina mărită,
- Vasculită: inflamația vaselor de sânge, care poate împiedica alimentarea cu sânge a țesuturilor. 

Artrita reumatoidă juvenilă

Artrita reumatoidă juvenilă este cel mai frecvent tip de artrită la copii. La fel ca artrita reumatoidă la adult, provoacă și la copii inflamație articulară, rigiditate și leziuni. În cazul copiilor, însă, poate afecta și creșterea acestuia. Artrita reumatoidă juvenilă este cunoscută și sub denumirea de artrită idiopatică juvenilă, „Idiopatic” însemnând că este de cauză necunoscută.

Artrita reumatoidă se ameliorează la gravide

În mod total surprinzător, artrita reumatoidă se ameliorează la până la 80% dintre femei în timpul sarcinii. Dar este foarte probabil să reizbucnească după naștere. 

Ce va verifica medicul la consult

Deoarece simptomele pot să apară și să dispară, diagnosticarea artritei reumatoide în stadiile incipiente este o provocare. Dacă aveți simptome, medicul dumneavoastră vă poate prescrie teste suplimentare. În general, însă, se va uita dacă aveți:

- Rigiditatea articulațiilor de dimineață,
- Umflare/fluid în jurul mai multor articulații în același timp, 
- Umflarea articulațiilor încheieturii mâinii, picioarelor sau degetelor, 
- Aceleași articulații afectate de ambele părți ale corpului, 
- Noduli fermi sub piele (noduli reumatoizi). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel