Trei factori de risc majori duc la...
Ceapa nu este inclusă în lista alergenilor frecvenți, așa că nu o veți găsi trecută în meniuri sau pe etichetele produselor, dar o găsim în foarte multe alimente fie ele pregătite de-a data, în conserve dar și la restaurant, în supe, ciorbe, tocănițe, salate, murături, în mezeluri și ale produse. Pe etichete o putem găsi menționată și sub formă de pudră (sau praf) de ceapă.
Alergia sau sensibilitatea se datorează faptului că ceapa are un conținut mare de FODMAP (prescurtarea de la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli), care sunt o colecție de carbohidrați cu lanț scurt și alcooli de zahăr ce se găsesc în alimente în mod natural, dar care pot fi și sintetizați și folosiți ca aditivi alimentari. Ei sunt „responsabili”, de fapt, de multe probleme digestive.
Când o persoană este alergică la ceapă, sistemul său imunitar reacționează imediat și apar simptomele alergice care pot fi severe, precum vărsături, mâncărime, umflare și dificultăți de respirație. Iată care sunt, pe larg, simptomele date de alergia la ceapă.
Dacă o persoană este alergică la ceapă, simptomele pot apărea până la două ore după ingestie. Simptomele unei alergii la ceapă pot include:
- Greață,
- Vărsături,
- Diaree,
- Dureri de cap,
- Mâncărime,
- Bubițe sau erupții cutanate,
- Umflarea feței, a buzelor sau a gâtului,
- Probleme de respirație,
- Dureri de stomac,
- Tuse sau respirație șuierătoare,
- Leșin sau amețeli,
- Șoc anafilactic, deși extrem de rar.
Între o alergie alimentară și sensibilitatea alimentară, diferența o face sistemul din organism care este implicat. O alergie alimentară implică sistemul imunitar, în timp ce sensibilitatea alimentară sau intoleranța implică sistemul digestiv.
Atunci când o persoană este alergică la ceapă, corpul ei tratează ceapa ca pe un agresor. Sistemul imunitar eliberează anticorpi numiți imunoglobulină E (IgE), care declanșează reacții alergice. Conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie (AAAAI), de fiecare dată când o persoană este expusă alimentului „vinovat", poate să apară o reacție alergică, care poate să meargă până la șoc anafilactic, care pune în pericol viața.
O persoană are sensibilitate alimentară atunci când organismul ei nu este în măsură să digere anumite alimente. Acest lucru poate duce la probleme digestive precum greață, balonare, diaree sau gaze.
Persoanele sensibile la ceapă pot întâmpina probleme digestive după ce le-au consumat. În unele cazuri, aceste simptome pot să apară și câteva ore mai târziu. Sensibilitatea alimentară poate provoca simptome incomode, dar nu pune viața în pericol.
Simptomele sensibilității alimentare pot fi corelate cu cantitatea din alimentul respectiv pe care ai consumat-o. De exemplu, o cantitate mică de ceapă nu poate declanșa niciun simptom sau simptome ușoare, în timp ce consumul unei cantități mai mari de ceapă poate provoca simptome mai severe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...