Senzația de sufocare, cauze psihologice. De ce ai impresia că bluzele te strâng de gât

senzatia de sufocare - FOTO: Freepik@cookie_studio
Senzația de sufocare poate fi provocată din mai multe motive.

Senzația de sufocare poate să apară din cauza anxietății. Senzațiile de sufocare pot fi de la anxietate sau de la alte afecțiuni pe care anxietatea le înrăutățește. Există mai multe moduri diferite prin care oamenii experimentează aceste senzații, fiecare cu cauze diferite. În acest moment, gestionarea respirației este una dintre multele soluții eficiente pe termen scurt. Pe termen lung, abordarea anxietății și a vedea medicul sunt importante pentru cei cu sentimente recurente de sufocare.

Senzația de sufocare cauzată de anxietate

Cei care se luptă cu anxietatea au adesea o teamă în partea din spate a minții lor, care nu va pleca. O teamă care le face greu să-și gestioneze anxietatea sau să se simtă pe deplin calmi și mulțumiți chiar și atunci când sunt capabili să-și controleze atacurile de anxietate. 

Această teamă este că anxietatea lor ascunde într-adevăr ceva mai grav. Ei se tem că medicii ar putea greși și că există un pericol ascuns în interiorul corpului lor chiar acum, care îi determină să simtă aceste simptome fizice. Senzațiile de sufocare sunt o problemă foarte reală pentru cei care se confruntă cu anxietatea - în special atacurile de anxietate - și pot contribui la acest sentiment ca pericolul este prezent în orice moment.

Nu se poate nega faptul că unele boli provoacă senzații de sufocare, iar dacă sunteți îngrijorat ar trebui să discutați cu un medic. Dar senzațiile de sufocare pot fi cauzate de anxietate, în special de anxietate severă, notează Calm Clinic.

Vezi și: Accidentul vascular cerebral, cauze, factori de risc și simptome. Medic: Ar fi important să fim avizați și să ne alarmăm atunci când apar

Senzații de sufocare și anumite boli

Există unele probleme de sănătate care vă pot face să simțiți că vă sufocați. Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai frecvente, adesea ducând la disconfort semnificativ și simptome similare cu unele tulburări de anxietate.

Senzația de sufocare, cauze

Hiperventilația nu pare să provoace sufocare. Anxietatea în sine nu pare să o provoace nici ea. Nu este nimic în neregulă cu gâtul în timpul unui atac de anxietate. În ceea ce privește cauzele fizice, este un pic de mister.

Dar nu se poate nega legătura dintre senzațiile de sufocare și anxietate. Este o problemă care a afectat milioane de suferinzi de anxietate de zeci de ani și continuă să fie unul dintre simptomele mai stresante și perturbatoare ale unei tulburări de anxietate. Deși nu există nicio schimbare fizică care să provoace acest sentiment de sufocare, există multe motive pentru care poate apărea această senzație de "sufocare".

Hipersensibilitate 

Cea mai probabilă explicație pentru senzația de sufocare este hipersensibilitatea, care este o problemă foarte frecventă pentru cei care suferă de atacuri de anxietate. Hipersensibilitatea este atunci când devii prea sensibil la modul în care se simte corpul tău, astfel încât să începi să observi senzații fizice la care cineva fără anxietate nu ar acorda atenție. Când înghițiți ceva, va exista o mică senzație fizică a mâncării sau băuturii care vă coboară în gât.

Fără anxietate, nici nu ai observa, dar cu anxietate nu te poți abține să nu observi și să simți ca și cum ceva nu este în regulă cu capacitatea ta de a înghiți.

Vezi și: 7 alimente bogate în proteine, bune la micul dejun. Se pot combina cu succes între ele

Instinct

Înghițirea este, de asemenea, un instinct. Muşchii împing mâncarea şi apă în. Înghițiți toată ziua fără să vă dați seama, iar atunci când beți sau mâncați și decideți să înghițiți, mușchii o fac automat. Când aveți anxietate, corpul devine conștient de acest mechanism. 

Reflexele tale automate devin mai puțin automate. Încerci să forțezi reflexul de înghițire și pentru că reflexul în sine nu este automat, nu simte că funcționează. Asta poate face să se simtă că eşti pe cale să te sufoci.

Nimic de înghițit 

Anxietatea extremă nu te poate face să simți că trebuie să înghiți, chiar și atunci când nu o faci. Când încercați să forțați înghițirea atunci când nu există nimic de înghițit.

Vezi și: Boala arterială periferică, factori de risc și complicații. Poate duce la amputarea picioarelor

Senzații psihosomatice

Anxietatea poate face să simți că ai ceva în gât, deși nu există. În general, nimic nu este de fapt prezent și din punct de vedere medical nu ar trebui să existe nimic care să provoace această senzație, dar în perioadele de anxietate intensă când organismul este plin de stres, sunt posibile senzații ciudate.

Evident, sufocarea poate fi periculoasă, dar atunci când pur și simplu aveți o senzație de sufocare cauzată de anxietate, este aproape în întregime inofensivă. Este întotdeauna o idee bună să nu mai încercați să înghițiți alimente dacă vă aflați în mijlocul unui atac de anxietate (pentru a vă asigura că respirația rapidă nu vă determină să respirați prea repede și să vă sufocați efectiv), dar dacă este pur și simplu o senzație că, în aproape fiecare caz, este în întregime lipsită de sens și deloc periculoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel