Un nou instrument de evaluare a...
Coronarografia este o procedură medicală diagnostică vitală în evaluarea sănătății inimii, în special în identificarea bolilor arterelor coronare. Este adesea realizată când există suspiciuni de angină pectorală sau atac de cord, și este crucială în planificarea tratamentului pentru pacienții cu boli cardiace.
Coronarografia, cunoscută și ca angiografie coronariană, este o tehnică imagistică invazivă folosită pentru a vizualiza arterele coronare ale inimii. Aceste artere furnizează sânge oxigenat mușchiului cardiac, iar obstrucționarea lor poate duce la probleme cardiace serioase, inclusiv infarct miocardic.
Invitată la DC Medical și DC News, Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă se fac astfel de coronarografii preventive la oameni care nu au simptome, dar au depășit o anumită vârstă sau au o anumită patologie în familie sau dacă se face doar în cazul în care există simptome clare.
"Nu există o indicație pentru acești pacienți. Nouă ne trebuie cumva o confirmare a faptului că pacientul se află la un astfel de risc", a spus Rodica Niculescu.
Pe de altă parte, angio-CT, cunoscută și ca angiografia prin tomografie computerizată, este o tehnică de imagistică medicală modernă care combină tehnologia CT (tomografie computerizată) cu un agent de contrast pentru a vizualiza vasele de sânge din diverse părți ale corpului. Această metodă este deosebit de utilă în detectarea, evaluarea și planificarea tratamentului pentru diverse afecțiuni vasculare.
"Există o investigație care se numește angio-CT și care este neinvazivă, în sensul că, cu ajutorul substanței de contrast sunt introduse printr-o branulă pe venă.
Există niște timpi prin care se poate face o reconstrucție și putem să avem o reconstrucție a arterelor coronare cu niște suspiciune ale unor zone care într-adevăr ar putea avea sau nu.
Dacă medicul care constată că ar putea fi o astfel de problemă, atunci el îi de o recomandare de coronarografie și pacientul ajunge la noi", a declarat medicul Rodica Niculescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Deci, un control preventiv ar putea fi făcut doar prin angio-CT.
Angio-CT este folosit în diagnosticarea și evaluarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv:
- Anevrisme - dilatări anormale ale vaselor de sânge, în special în aortă sau în creier
- Stenoze vasculare - îngustări ale vaselor de sânge care pot duce la reducerea fluxului sanguin.
- Tromboze - prezența cheagurilor de sânge în vasele de sânge.
- Malformații vasculare - anomalii congenitale ale vaselor de sânge.
"Dar acest angio-CT are și el niște recomandări. Dacă pacientul are durere, are un test, are o electrocardiogramă modificată, un ecograf de cord modificat, un test de efort pozitiv.
Acestea sunt niște semne premergătoare care pot conduce pacientul, în funcție de gravitate, către angio-CT sau direct către coronarografie.
Adică o coronarografie, numai așa să vedem cum suntem, nu este recomandată, că totuși este o atitudine invazivă cu riscurile ei", a conchis medicul.
Deși coronarografia este considerată relativ sigură, ca orice procedură invazivă, prezintă anumite riscuri. Acestea includ reacții alergice la substanța de contrast, sângerare sau vânătăi la locul inserției cateterului, și, în cazuri rare, deteriorarea vaselor de sânge sau atac de cord.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...