Ce înseamnă când primești lalele. Ce înseamnă când oferi lalele unei femei. Semnificația lalelelor de Mărțișor

lalele Foto: Freepik
Descoperă simbolistica din spatele fiecărei culori din buchetul de lalele alături de originea lor neașteptată.

La începutul lunii martie, România prinde viață cu tradiția vibrantă a mărțișorului. Având originea în vechile obiceiuri romane, această sărbătoare apreciată marchează debutul primăverii, simbolizând reînnoirea, dragostea și promisiunea unor zile mai calde care vor urma.

Românii sărbătoresc sosirea primăverii cu mărțișorul în prima zi a lunii martie. Aceste mici obiecte sunt dăruite femeilor de către bărbați ca simbol al respectului și al iubirii. Cele mai multe femei din România se așteaptă să primească un mărțișor tradițional sau varianta sa mai scumpă, o bijuterie cu șnur alb-roșu sau o floare de la bărbați importanți, colegi și prieteni.

Tradiția mărțișorului își are originea în epoca romană și a evoluat pentru a include o mică bijuterie sau ceva artizanal legat cu un cordon împletit roșu și alb. Roșul reprezintă vara, iar albul reprezintă iarna și frigul. Unii oameni spun că cele două culori reprezintă dragostea și onestitatea. În unele zone ale țării și bărbații primesc mărțișoare. Unele femei le poartă tot luna martie, deoarece se crede că persoana care poartă șnurul alb și roșu va fi puternică și sănătoasă în anul care vine.

Deși florile cele mai des asociate cu data de 1 martie sunt ghioceii, lalele reprezintă, de asemenea, un cadou extrem de popular când vine vorba de buchete de flori care acompaniază mărțișoarele. 

Citește și: Ce alimente îți protejează inima. 8 sfaturi pentru o inimă mai puternică și mai sănătoasă

Originea lalelei

O floare recunoscută la nivel mondial, lalelele sunt originare din Asia Centrală și au fost cultivate pentru prima dată în Turcia în jurul anului 1000 d.Hr. În secolul al XVI-lea, biologul Carolus Clusius a adus lalelele în Europa, iar până în secolul al XVII-lea, popularitatea lor a crescut vertiginos. Țările de Jos, în special, au cunoscut o "manie a lalelelor", ceea ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor florilor și la prăbușiri ale pieței. La începutul secolului al XVIII-lea, Turcia a organizat un festival dedicat lalelelor, iar cumpărarea sau vânzarea lalelelor în afara capitalei era pedepsită cu exilul.

Astăzi, lalelele reprezintă una dintre cele mai populare flori la nivel mondial, Olanda fiind cel mai cunoscut loc pentru cultivarea lor. Lalelele sunt perfecte pentru diverse ocazii și sunt cultivate pe scară largă în câmpuri cu multe culori uimitoare în timpul primăverii.

Vezi și: Dieta care imită postul poate ajuta la inversarea îmbătrânirii biologice cu 2,5 ani. 5 zile pe lună sunt suficiente

Foto: Freepik @tawatchai07

Ce simbolizează lalelele

Laleaua este o floare clasică și are diverse semnificații, printre care dragostea perfectă sau profundă, renașterea și caritatea. Cea mai cunoscută semnificație este dragostea perfectă și profundă, care este asociată cu o dragoste profundă și necondiționată pentru partener, copii, părinți sau frați.

Lalelele simbolizează, de asemenea, renașterea, deoarece înfloresc la începutul primăverii, ceea ce reprezintă un memento spiritual al schimbărilor în viață, al noilor aventuri și provocări. Un buchet de lalele este un cadou minunat pentru cineva care trece prin schimbări în viață sau care întâmpină o nouă achiziție în familie. Încă din epoca victoriană, lalelele au fost un simbol al carității, deoarece simbolizează un nou sezon și noi începuturi.

Pe scurt, lalelele sunt o floare versatilă, cu diverse semnificații. Lalelele albe simbolizează iertarea, respectul, puritatea și onoarea, în timp ce lalelele galbene simbolizează veselia, fericirea și norocul. Înțelegerea semnificațiilor culorilor florilor este esențială atunci când le oferiți cadou pentru a transmite mesajul potrivit.

Lalelele au diverse semnificații, în funcție de culoare, printre care albul pentru iertare, galbenul pentru veselie, portocaliul pentru entuziasm, roșul pentru dragoste, rozul pentru afecțiune, movul pentru regalitate și albastrul pentru liniște.

Acestea fiind spuse, laleaua este o emblemă atemporală a iubirii, renașterii și carității. Pe măsură ce luna martie se apropie de sfârșit și ultimele rămășițe ale iernii se topesc, spiritul "mărțișorului" continuă să dăinuie, amintindu-ne de legăturile durabile ale afecțiunii și de promisiunea unor noi începuturi. Cu fiecare lalea care înflorește în briza primăverii, ne amintim de bucuriile simple ale iubirii, ale iertării și de ciclul etern al reînnoirii naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel