La vârsta a doua, prevenția...
Aceste semne neobișnuite ar putea să nu fie nimic îngrijorător, dar ar putea, de asemenea, să semnaleze probleme grave de sănătate subiacente. Semne puțin cunoscute pe degete ar putea de fapt să indice că o persoană suferă de una dintre cele trei boli mortale. Când vine vorba de unele afecțiuni de sănătate, simptomele asociate vor avea sens.
De exemplu, infecțiile pulmonare sau bolile deseori cauzează o tuse persistentă, în timp ce durerea toracică poate indica faptul că ceva este în neregulă cu inima. Totuși, în alte cazuri, efectele secundare pot părea că nu au nicio legătură cu boala.
Conform organismelor de sănătate, degetele noastre ar putea oferi indicii despre trei boli mortale. Mai precis, anumite simptome pe degete ar putea indica boli de inimă, cancer pulmonar și leucemie. Deși majoritatea acestor semne pot fi inofensive, merită întotdeauna să vorbiți cu un profesionist medical dacă persistă sau se agravează.
Cele două semne de urmărit sunt:
- Degete hipocratice
- Degete învinețite
Vezi și: De ce se sparg vasele de sânge din ochi. Cele două afecțiuni pe care le indică
Ce indică degetele despre sănătatea noastră - FOTO: Freepik@fijulanam468
Degetele hipocratice, cunoscute și sub denumirea de clubbing digital sau hipocratism digital, reprezintă o afecțiune în care vârfurile degetelor devin mai mari și mai rotunjite. Această schimbare apare în mod gradual și poate fi un semn al unor probleme serioase de sănătate subiacente, în special legate de plămâni și inimă.
Unghiile pot deveni mai curbate și pielea din jurul lor poate deveni lucioasă, spune Cancer Research UK. Acesta poate fi un semn al unui număr de afecțiuni de sănătate subiacente, în special ale plămânilor sau inimii.
"Aceasta include cancere precum cancerul pulmonar și mezoteliomul. Dar degetele hipocratice se pot întâlni și la unele persoane cu probleme tiroidiene sau alte afecțiuni, cum ar fi colita ulcerativă și boala Crohn", arată Cancer Research UK, potrivit The Express.
Acest simptom "neobișnuit" poate dura ani pentru a se dezvolta. Dacă îl observați pe mâini, ar trebui să vorbiți cu medicul dumneavoastră.
Degetele hipocratice pot apărea în cazul unor afecțiuni precum:
Boli pulmonare cronice: Acestea includ fibroza pulmonară, cancerul pulmonar, tuberculoza și bronșiectaziile.
Boli de inimă: Cardiopatiile congenitale cianogene sau endocardita infecțioasă sunt exemple în acest sens.
Boli gastrointestinale: Colita ulcerativă, boala Crohn și ciroza hepatică pot fi, de asemenea, asociate cu degetele hipocratice.
Boli endocrine: Problemele tiroidiene, cum ar fi hipertiroidismul, pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Degetele hipocratice au fost descrise pentru prima dată de medicul antic grec Hipocrate, de unde și denumirea. Apariția lor necesită investigații medicale pentru a determina cauza subiacentă și pentru a trata problema corespunzător. Dacă observi aceste schimbări la degetele tale, este important să consulți un medic pentru o evaluare detaliată.
Este destul de rar să ai vânătăi pe degete și ar putea sugera o problemă cu sângele. Vânătăile inexplicabile sunt un posibil simptom al leucemiei - un tip de cancer al sângelui.
Unul dintre semnele și simptomele comune de avertizare ale leucemiei îl reprezintă vânătăile. Aceste vânătăi sunt diferite de cele pe care le avem ocazional, deoarece pot apărea în locuri ciudate sau neașteptate, cum ar fi pe mâini la adulți.
Deși nu pe degete, nodurile umflate ar putea indica, de asemenea, o problemă. Acestea pot fi un semn al unei afecțiuni periculoase, care este de obicei asimptomatică.
Acest lucru înseamnă că ați putea avea colesterol ridicat - un factor de risc major pentru bolile de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...