Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Organizațiile de sănătate au fost de mult timp în alertă cu privire la pericolele pe care le prezintă sarea și există afirmații potrivit cărora consumul excesiv de sare provoacă hipertensiune arterială și boli de inimă.
Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.
Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
"Toată lumea ar trebui să fie conștientă de cât de multă sare mănâncă și de modul în care aceasta îi afectează", spune dieteticianul Julia Zumpano, care a explicat modul în care sarea are un impact asupra organismului nostru și modalitățile prin care puteți reduce cantitatea de sare fără a sacrifica gustul.
Sarea nu este nesănătoasă decât dacă mănânci prea multă.
Sarea și sodiul nu sunt același lucru! Sarea este compusă din două minerale: aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Sodiul este cel care vă poate afecta negativ sănătatea dacă consumați prea mult.
Organismul tău are nevoie și de sodiu pentru a supraviețui. În cantități mici, acesta vă ajută nervii și mușchii să funcționeze corect și echilibrează lichidele din organism.
Aveți nevoie de minimum 1.500 de miligrame de sodiu pe zi, spune Zumpano. O scădere sub acest nivel duce la scăderea tensiunii arteriale și la dezechilibre electrolitice în sânge.
Semnele unei cantități prea mici de sodiu includ:
- Amețeală
- Dureri de cap
- Lipsă de energie
- Oboseală musculară
- Greață
Dar, pentru majoritatea oamenilor, obținerea unei cantități suficiente de sodiu nu este o preocupare. Acesta se găsește în multe alimente pe care americanii le consumă frecvent. Și indiferent de tipul de sare de masă pe care o adăugați acasă în mâncare - sare iodată, sare de mare, sare kosher sau sare roz de Himalaya - toate sunt la fel când vine vorba de cantitatea de sodiu pe care o conțin.
Singura diferență este că unele soiuri pot avea și alte minerale benefice, notează Zumpano.
Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) recomandă ca adulții să consume mai puțin de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi. Asta înseamnă aproximativ o linguriță de sare de masă.
"Dacă mâncați mai mult decât atât într-o zi, nu vă va face rău. Dar dacă depășești în mod constant cantitatea recomandată, acest lucru poate avea un impact asupra sănătății tale", spune Zumpano.
Majoritatea americanilor consumă aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu pe zi. Doar sportivii de elită sau persoanele care transpiră abundent ar putea avea nevoie de atât de mult sodiu.
O dietă bogată în sodiu te face să reții lichide, ceea ce duce la umflături pe termen scurt. Dar mult mai îngrijorător este impactul pe care îl are asupra organismului tău în timp. Consumul excesiv de sodiu poate afecta negativ funcția renală. De asemenea, duce la hipertensiune arterială, principalul factor de risc pentru accidentul vascular cerebral.
"Dacă vă verificați tensiunea arterială doar o dată pe an, la control, aceasta ar putea fi normală în acea zi. Poate că ați ținut post, ați băut o ceașcă de cafea, ați urinat mult și astfel tensiunea arterială pare în regulă. Dar s-ar putea să nu fie atât de normală dacă ați fost testat după ce ați mâncat la restaurant", explică Zumpano, potrivit Cleveland Clinic.
Este important să știi cum te afectează sodiul, deoarece fiecare persoană este diferită. După ce ai mâncat o masă sărată, caută următoarele semne pentru a vedea dacă ești mai sensibil la efectele sodiului.
- Balonare
Sodiul atrage apa. Dacă mâncați multe alimente sărate, veți avea parte de retenție de lichide (când sodiul reține apa în organism). Rezultatul? Te simți umflată și arăți mai umflată, mai ales în jurul abdomenului și al ochilor. De asemenea, puteți observa umflături la mâini și picioare.
- Setea crescută
Cercetări recente arată că nivelurile mai ridicate de sodiu nu determină oamenii să fie mai însetați. Dar, în ciuda acestui fapt, unii oameni nu se pot abține să nu înghită mai multe lichide după ce mănâncă alimente sărate.
- Creșterea tensiunii arteriale
Sodiul este localizat în principal în sângele nostru și atrage apa în el. Așadar, dacă mănânci prea mult sodiu, mai multă apă intră în sânge. Volumul mai mare de sânge împinge împotriva pereților vaselor de sânge, provocând o tensiune arterială ridicată (hipertensiune).
- Calitatea slabă a somnului
Mâncatul prea mult sodiu vă poate afecta somnul, mai ales dacă îl consumați seara. O creștere bruscă a tensiunii arteriale, împreună cu pofta de a bea și de a face pipi, fac ca rămânerea în somn să fie dificilă.
Dacă simțiți efectele excesului de sare, există câteva modalități de a scăpa de excesul de sodiu. "Cel mai bun lucru de făcut este să transpiri. Organismul elimină în mod natural sodiul prin transpirație, lacrimi și urină", spune Zumpano.
Pentru a vă echilibra nivelul de sodiu, transpirați făcând exerciții fizice sau stând într-o saună. Beți multe lichide și urmați o dietă săracă în sodiu și a doua zi.
A mânca prea multă sare este dăunător pentru sănătate. Făcând un efort conștient pentru a gestiona sodiul din dieta dumneavoastră va da roade, veți evita balonarea și setea care urmează unei mese sărate și riscul de hipertensiune arterială pe parcurs. Acesta este cu siguranță un câștig pentru ambele părți.
Trebuie să citești asta: Câtă SARE putem mânca pe zi. Cătălina Arsenescu Georgescu, avertisment: Învățați copiii să nu mai pună solnița pe masă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...