Generația Z și tinerii Millennials...
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de nutrienți, fapt pentru care pot avea acțiuni benefice asupra corpului. Acestea pot fi de ajutor în prevenirea riscului atacului de cord, ar putea contribui la scăderea colesterolului de tip LDL, la scăderea hipertensiunii arteriale, datorită grăsimilor polisaturate, dar și în lupta contra diabetului zaharat de tip 2, potrivit WebMD.
Aceste semințe pot avea rol în ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, datorită aportului vitaminei B6. Grație fibrelor, este posibil să fie utile în buna funcționare a tranzitului intestinal. Deoarece conțin vitamina E și seleniu, ar putea lupta contra radicalilor liberi și a stresului oxidativ, mai mult, pot avea rol în reducerea inflamației din organism.
Alte acțiuni posibile ale acestora pot fi de natura antifungică, antibacteriană și ar putea facilita ameliorarea rănilor superficiale, cum sunt zgârieturile. Acizii grași Omega 6 pe care îi conțin pot avea influență benefica asupra pielii, îmbunătățindu-i aspectul și contribuind la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Mineralele din semințele de floarea-soarelui (calciul, fosforul, magneziul) contribuie la sănătatea oaselor. Datorită mineralelor și vitaminelor pot să susțină sistemul imunitar. Cu ajutorul tiaminei, aceste semințe contribuie la creșterea nivelului de energie, deoarece aceasta are rol în metabolizarea alimentelor.
Iată ce conțin, printre altele, 100 de grame de semințe de floarea-soarelui în stare crudă, potrivit unor studii.
Calciu: 78 mg
Fier: 5.3 mg
Sodiu: 9 mg
Potasiu: 645 mg
Grăsimi: 4.5 g
Proteine: 21 g
Calorii: 584
Cupru: 1.80 mg
Mangan: 1950 mg
Magneziu: 325 mg
Seleniu: 63mcg
Zinc: 5 mg
Fosfor: 660 mg
Vitamina A: 3 mcg
Tiamină (vitamina B1): 1480 mg
Riboflavină (vitamina B2): 0.335 mg
Niacină (vitamina B3): 8.335 mg
Acid pantotenic (Vitamina B5): 1130 mg
Vitamina B6: 1345 mg
Acid folic (vitamina B9): 227 mcg
Vitamina C (acid ascorbic) 1.4 mg
Vitamina E: 35.17 mg
Betaină: 35.4 mg
Colina: 55.1 mg.
Semințele de floarea-soarelui pot fi consumate ca atare, în stare crudă sau prăjite, ori se pot adăuga în salate, în pâine, în produse de patiserie, smoothie-uri sau pentru a crea crustă pentru cărnuri. De asemenea se pot folosi în diverse combinații cu alte semințe, cum sunt cele de dovleac, in, chia, pin, precum și în amestec cu cereale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Acesta este detaliul la care să fii...