Această vitamină îți protejează...
Semiluna de pe unghii este cunoscută sub numele de lunulă. Lunula acoperă partea de jos a unghiei, chiar deasupra cuticulei. Lunula face parte din matricea unghiilor. Matricea se referă la țesutul de sub unghie. Conține nervi, limfă și vase de sânge. De asemenea, produce celulele care devin placa de unghii întărită.
Deși toată lumea are o matrice de unghii, nu toată lumea va vedea sau va avea o lunula pe fiecare unghie. Cei care au o lunulă pot observa că acestea variază în ceea ce privește aspectul.
Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre cum arată aceste jumătăți de lună, când aspectul lor ar putea fi un motiv de îngrijorare și când să vă consultați medicul.
Lunulele sănătoase sunt de obicei de o culoare albicioasă și ocupă o mică parte din partea de jos a unghiei. Acestea sunt de obicei cele mai vizibile pe degetul mare. Este posibil să observați că acestea apar mai mici pe degetul indicator, micșorându-se treptat în dimensiune până când ajungeți la degetul mic, unde abia pot fi vizibile, potrivit Healhline.
Vezi și: Îți smulgi firele de păr din nas? Nu o mai face. Riști boli grave
Uneori, apariția lunulei sau a unghiei generale poate fi un semn al unei afecțiuni subiacente. Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru lunule anormale:
Tetraciclina este antibiotic, care este de obicei utilizată pentru a trata acneea și infecțiile pielii. Utilizarea extinsă poate face ca semiluna de pe unghii să se coloreze în galben.
Lunula albastră poate fi un semn de diabet nediagnosticat sau necontrolat. Aceasta este o afecțiune cronică, pe tot parcursul vieții, care afectează capacitatea organismului de a controla glicemia.
Exesul de fluor, cum ar fi cel din pasta de dinți, poate transforma lunulele maro sau negru.
Semiluna de pe unghii de culoarea albastru-gri poate fi un semn de otrăvire de argint.
Această condiție produce de obicei unghii groase, cu creștere lentă. Mijlocul unghiei poate începe să se ridice, determinând ca semiluna să dispară complet. Întreaga unghie va avea un aspect galben.
Nu este clar ce cauzează acest sindrom, dar poate fi legat de:
- sinuzită cronică
- efuziune pleurală
- pneumonie recurentă
- limfedem
- artrita reumatoidă
- tulburări de imunodeficiență
Vezi și: Primul SEMN că ai DIABET. Mulți nici nu-și dau seama. Testul rapid care-ți arată dacă ai boala
Această afecțiune face ca cea mai mare parte a unghiei să apară albă, ștergând complet aspectul lunulei. Se caracterizează printr-o bandă roz sau roșie de separare în apropierea arcului unghiilor. Deși se poate întâmpla doar pe un deget, de obicei afectează toate degetele.
La adulții mai în vârstă, această condiție este, de obicei, un semn natural al îmbătrânirii.
În unele cazuri, acesta poate fi un semn de:
- diabet
- boli de ficat
- insuficiență renală
- insuficiență cardiacă congestivă
Aceasta este o tulburare rară moștenită care apare atunci când se acumulează prea mult cupru în organele dvs. Semiluna de pe unghii poate avea culoare albastră.
Porțiunea unghiei care conține lunula poate deveni albă. Persoanele care prezintă insuficiență renală cronică pot produce mai multă melanină, ceea ce poate face ca patul unghiilor să devină maro.
Dacă lunula ta devine roșie, poate fi un semnal de insuficiență cardiacă.
Lunule mici sau lipsă, de obicei, nu constituie motive de îngrijorare. Acestea sunt de obicei doar ascunse sub cuticula sau pielea de la baza degetului. În unele cazuri, lunula lipsă poate fi un rezultat al traumei sau un semn de:
- anemie
- malnutriție
- depresie
Dacă vă confruntați cu alte simptome neobișnuite, cum ar fi oboseala sau slăbiciunea generală, faceți o programare pentru a vă consulta medicul. Acesta poate efectua un examen fizic pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei simptomelor și vă pot sfătui cu privire la pașii următori.
Cercetătorii nu știu ce determină lunula să ocupe o parte semnificativă a unghiei. Unele rapoarte sugerează că lunula poate semnala probleme cu sistemul cardiovascular, întreruperea bătăilor inimii, și scăderea tensiunii arteriale.
Lunule decolorate sau lipsă, de obicei, nu sunt motive de îngrijorare. Dar dacă observați modificări ale aspectului unghiilor și vă confruntați cu alte simptome neobișnuite, faceți o programare pentru a vă vedea medicul.
Ar trebui să solicitați asistență medicală imediată în cazul în care mâinile și picioarele sunt, de asemenea, de culoare albastră. Acesta ar putea fi un semn de cianoză, o afecțiune care rezultă din circulația slabă sau oxigenarea inadecvată a sângelui.
Medicul dumneavoastră vă poate evalua simptomele și vă poate sfătui cu privire la opțiunile de tratament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...