Șederea prelungită la serviciu, asociată cu mortalitatea. Activitatea fizică reduce riscurile

sederea prelungita - FOTO: Freepik@Articon
Acest obicei ne omoară încet, dar sigur. Are efect asupra întregului organism. Produce schimbări dramatice.

Vezi și: "România se mișcă, dar mult prea lent. Nu o să putem merge la nesfârșit 3 ore până la Sinaia". Medicul Radu Țincu: Statul român nu investește în prevenție

Vezi și: Amenințarea superbacteriilor. Peste 40 de milioane de decese, prognozate până în 2050

Vezi și: Băutura cu colagen, efect semnificativ asupra pielii. Previne îmbătrânirea

Un nou studiu dezvăluie riscurile șederii prelungite la locul muncă și modul în care activitatea fizică poate atenua aceste riscuri. Un studiu de cohortă la scară largă, care a implicat aproape 482.000 de participanți pe o perioadă medie de 12,85 ani, a evidențiat riscurile pentru sănătate asociate cu șederea prelungită la muncă.

Studiul, care a monitorizat persoane din Taiwan, a descoperit că cei care stau predominant la muncă se confruntă cu riscuri semnificativ mai mari de mortalitate din toate cauzele și de boală cardiovasculară (BCV).

În mod specific, cei care stau în mare parte la muncă aveau un risc cu 16% mai mare de a muri din orice cauză și un risc cu 34% mai mare de a muri din cauza BCV comparativ cu cei care nu stau predominant la muncă, arată studiul publicat în Jama Network.

Impactul șederii prelungite

Descoperirile subliniază efectele dăunătoare ale perioadelor prelungite de ședere asupra rezultatelor de sănătate. Chiar și după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, educația, fumatul, consumul de alcool și indicele de masă corporală, riscurile au rămas pronunțate.

Persoanele care alternează între ședere și stat în picioare în timpul muncii nu au prezentat un risc crescut de mortalitate din toate cauzele comparativ cu cei care nu stau predominant la muncă, indicând că mișcarea periodică poate atenua unele dintre riscurile asociate cu șederea prelungită.

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Activitatea fizică, factor de atenuare

Studiul sugerează că integrarea unei activități fizice suplimentare poate reduce semnificativ riscurile pentru sănătate legate de șederea prelungită. Pentru cei care stau predominant la muncă, angajarea în 15 până la 30 de minute suplimentare de activitate fizică zilnic poate compensa riscurile mai mari de mortalitate.

Cercetarea a mai descoperit că atingerea unui scor Personal Activity Intelligence (PAI) de peste 100 ar putea diminua considerabil riscul de mortalitate crescut asociat cu șederea prelungită.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă te dai cu cremă cu aur pe față. Detaliu pe care trebuie să-l știi de acum. Diferența dintre aurul coloidal și aurul de 24K: Are mare putere

Șederea prelungită - FOTO: Freepik

Nivele de activitate diferite

Analiza a dezvăluit că persoanele care stau predominant la muncă, dar se angajează în niveluri ridicate de activitate fizică în timpul liber (LTPA) au riscuri de mortalitate comparabile cu cele ale celor care nu stau predominant la muncă dar participă la niveluri mai scăzute de LTPA.

În schimb, cei care stau pentru perioade îndelungate și participă la activitate fizică minimă se confruntă cu cele mai mari riscuri. Astfel, chiar și creșteri modeste ale activității fizice pot avea beneficii semnificative pentru sănătate.

Aceste descoperiri sugerează mai multe măsuri aplicabile pentru îmbunătățirea sănătății la locul de muncă. Angajatorii pot implementa strategii pentru a reduce comportamentele sedentare, cum ar fi încurajarea pauzelor regulate, furnizarea de birouri în picioare și promovarea activității fizice.

În plus, facilitarea accesului la facilități de exerciții fizice sau organizarea de activități de grup ar putea ajuta angajații să îndeplinească nivelurile recomandate de activitate fizică.

Vezi și: "Oamenii au nevoie de Dumnezeu". Dr. Radu Țincu: Fiecare zi este o luptă între viață și moarte. La ATI religia și medicina își dau mâna

Concluzie

Pe măsură ce mediile de lucru moderne implică tot mai mult șederea prelungită, înțelegerea și abordarea implicațiilor pentru sănătate este crucială. Studiul oferă dovezi convingătoare că atât reducerea timpului sedentar, cât și creșterea activității fizice pot atenua riscurile asociate cu șederea prelungită. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel