Școala online din cauza COVID, efect colateral nefast asupra ochilor copiilor. Dr Dan Stănilă: apar afecțiuni oculare

Ochii copiilor care fac școală online pot fi afectați. Foto: Julia M Cameron, de la Pexels
EXCLUSIV
Medicul oftalmolog sibian Dan Stănilă explică, EXCLUSIV la DC Medical, ce efecte are statul, ore în șir, cu ochii în calculator pentru a face cursuri online. Pandemia COVID are și altfel de efecte colaterale la care poate că nu v-ați gândit. 

Pandemia a dat peste cap modul în care ne gândeam că educația copiilor noștri va avea loc. Acum se află mult mai aproape de noi, dar în același timp, mult mai departe de educator și colegi. Pe lângă impactul social pe care îl are această situație asupra copiilor, există și foarte multe probleme ce pot fi identificate la nivel oftalmologic. Dr. Dan Stănilă, medic oftalmolog din Sibiu, explică EXCLUSIV la DC Medical, pericolele pe care le generează învățatul online asupra ochilor copiilor. 

Statul în fața calculatorului timp de 6 sau 8 ore, arată medicul, poate genera probleme pe termen lung pentru sănătatea oculară a copiilor. Unul dintre cele mai comune simptome ale sindromului vederii la calculator ține de uscarea ochilor, vedere blurată sau dublă, dureri de cap dese atunci când copilul stă la calculator, dureri de gât sau umeri, ochi foarte roșii. Atunci când cei mici stau la calculator există riscul ca, din cauza concentrării lor în timpul cursurilor sau a jocurilor, să clipească mult mai puțin decât normal. Și lumina albastră este cel mai mare factor de risc, arată oftalmologul. 

„Sindromul vederii la calculator este cauzat de un grup de afecțiuni oculare ce apar în urma unor perioade foarte lungi de stat în fața computerului, a telefonului, a tabletei sau a altor dispozitive ce emit lumină albastră LED. Problemele apar atunci când cei mici stau foarte mult timp în fața acestor dispozitive fără să ia vreo pauză. Conform UCLA Health, o persoană normală clipește de 15 ori pe minut. Atunci când stăm la calculator sau televizor, clipim de două ori mai puțin, în medie,” a explicat dr. Dan Stănilă.

Reguli de stat în fața calculatorului

Potrivit specialistului, există mai multe măsuri ce pot fi impuse de către părinți pentru ca tinerii să nu fie afectați de acest sindrom. Una dintre ele să clipească des când citesc au se uită la ceva pe ecranul computerului. Dacă ochii lor sunt în continuare roșii sau vă semnalează dureri de cap sau oboseală, puteți folosi picături cu lacrimi artificiale pentru a lubrifia ochii pe care vi le poate recomand aun medic oftalmolog.

În cazul în care copilul are deja probleme de vedere, este recomandat ca în timpul statului pe calculator să nu folosească lentilele de contact. Ele influențează în mod direct cantitatea de lacrimi produse, motiv pentru care ochelarii sunt o protecție mult mai eficientă împotriva luminii albastre. Dacă tânărul nu poartă ochelari și are în prezent o vedere bună, este recomandată folosirea ecranului cu „lumina de noapte” sau a unei perechi de ochelari de protecție împotriva luminii albastre, arată Dan Stănilă.

Cei mici au ajuns să petreacă mai mult timp pe calculator din cauza orelor online și mai mult timp pe telefon din cauza pandemiei și lipsei de socializare față în față. În acest context, ei trebuie să se obișnuiască cu o distanță generală între ochi și dispozitiv. Pentru calculator este recomandat ca ecranul să se afle la cel puțin 20 de grade sub nivelul ochilor. Mai pe scurt, copilul nu ar trebui să se uite în sus atunci când stă în fața monitorului, ci un pic în jos. Distanța pe care acesta trebuie să o aibe față de dispozitiv trebuie să fie de cel puțin 50 de cm.

Lumina albastră și efectele ei nefaste

Lumina albastră poate duce la afecțiuni degenerative ale retinei, mai ales în cazul tabletelor sau telefoanelor, unde imaginea este mult mai mică. În cazurile anterior menționate, copiii ar trebui să petreacă cât mai puțin timp în fața telefonului, deoarece ei își solicită și mai mult vederea. Principalele simptome pe care le au după mai multe ore petrecute în fața dispozitivelor cu lumină albastră sunt: oboseala, privirea încețoșată, dureri de cap, ochi roșii, ochi uscați, etc.

„Ei pot ajunge să sufere de diferite vicii de refracție din aceste cauze: miopie, hipermetropie, astigmatism. Dintre toate acestea, miopia este cea mai frecvent depistată în rândul celor mici. Peste tot prin lumea miopia a devenit o problemă mult mai comună și mult mai des întâlnită, atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților. Unul dintre principalii factori țin de timpul pe care tineri îl petrec încă de dinainte de alfabetizare în fața telefonului. Dacă această afecțiune nu este tratată există șansa progresiei sale,” adaugă dr. Dan Stănilă.

O altă recomandare ține și de luarea unor pauze în timpul orelor online. La fiecare 2 ore de activitate pe vreun dispozitiv cu lumină LED, copilul trebuie să ia o pauză de cel puțin 20 de minute. Dacă identificați aceste simptome în rândul copilului dumneavoastră este necesar un consult oftalmologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel