Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Scleroza multiplă este o afecțiune progresivă, de tip autoimun, care se manifestă în special la persoanele tinere, femeile fiind mai predispuse. Până la acest moment tratamentul sclerozei multiple este unul simptomatic și are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor diagnosticate cu această boală.
Un studiu al Universității de Științele Sănătății din Arizona a constatat că persoanele de peste 45 de ani al căror diabet de tip 2 a fost tratat cu medicamentele menite să scadă nivelul glicemiei din sânge au dus la creșterea riscului de scleroză multiplă, în special în rândul femeilor, în timp ce pentru femeile mai tinere de 45 de ani a redus acest risc, notează Science Daily.
”Descoperirile noastre întăresc necesitatea unei abordări de medicină de precizie pentru prevenirea sclerozei multiple la aceste populații vulnerabile.
Cercetările anterioare au arătat un efect neuroprotector al medicamentelor antihiperglicemice în boala Alzheimer și în alte demențe conexe.
Pentru scleroza multiplă, am vrut să examinăm în continuare diferențele de vârstă și sex, în special în rândul bărbaților și femeilor sub 45 de ani cu diabet de tip 2”, a declarat cercetătorul principal Kathleen Rodgers, PhD, director asociat al neuroștiinței translaționale la Centrul pentru Inovare în Știința Creierului.
Studiul a utilizat o bază de date de reclamații de asigurări din SUA, cu 151 de milioane de participanți, pentru a identifica mai mult de 5 milioane de pacienți cu diagnostic de diabet de tip 2 și scleroză multiplă cu debut precoce sau tardiv.
Cercetătorii au segmentat datele în funcție de vârstă - pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 înainte sau după vârsta de 45 de ani - și de sex pentru a decodifica factorii care determină riscul de scleroză multiplă în ambele populații, în special la femeile cu vârsta de peste 45 de ani. Acest studiu a fost publicat recent în revista Heliyon.
În cazul diabetului de tip 2, care poate afecta persoane la orice vârstă, organismul devine rezistent la efectele insulinei, motiv pentru care organismul are nevoie de mai multă insulină pentru a obține aceleași efecte. Astfel, organismul produce în exces insulină pentru a menține normal nivelul glicemiei. După mulți ani de această supraproducție, celulele producătoare de insulină din pancreas se epuizează.
Vezi și: Boala Alzheimer, asociată cu o infecție bacteriană. Cercetător: Avem dovezi solide care fac legătura
Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat teaca de mielină - un strat de izolație care înconjoară unii dintre nervii din organism - din creier, măduva spinării și nervul optic.
Acest atac face ca teaca de mielină să se inflameze, fie că o deteriorează, fie că o distruge. Acest lucru duce la apariția unor zone de țesut cicatricial peticit - numite de obicei ”leziuni” - care întrerup impulsurile electrice între creier și alte zone din corp.
Printre semnele pe care le prezintă scleroza multiplă se numără:
- amețeala
- oboseala
- spasmele musculare
- amorțeală și furnicături
- probleme de vedere
- probleme de echilibru
- durerea și disfuncția vezicii urinare și a intestinelor.
Pentru mulți oameni, primul contact cu ceea ce mai târziu este diagnosticat ca scleroză multiplă este ceea ce medicii numesc sindrom clinic izolat (SIC). Acest episod de simptome neurologice durează, de obicei, 24 de ore.
Există două tipuri de SIC:
- Episodul monofocal: Aveți un singur simptom.
- Episod multifocal: Aveți mai mult de un simptom.
Cele mai frecvente simptome ale sindromului clinic izolat (SIC) sunt:
Nevrită optică. Această afecțiune afectează nervul care leagă ochiul de creier. De obicei, afectează doar un singur ochi, dar, în cazuri rare, îi implică pe amândoi. Ați putea observa:
- Vedere încețoșată
- Culorile par terne
- Durere la nivelul ochiului, în special atunci când îl mișcați
-Amorțeală și furnicături. De obicei, vă afectează picioarele. S-ar putea să simțiți:
- O senzație asemănătoare unui șoc electric atunci când vă mișcați capul sau gâtul. Se poate deplasa în josul coloanei vertebrale sau în brațe sau picioare.
- Amorțeală, adesea la nivelul feței
- Furnicături, notează WebMD.
De reținut un lucru important este că faptul că nu toți cei care au SIC vor avea scleroză multiplă. Șansele sunt mai mari dacă aveți leziuni în creier din cauza pierderii de mielină.
Dacă aveți un alt SIC sau alte simptome de scleroză multiplă mai târziu, medicul dumneavoastră va face un test numit RMN care face o imagine a creierului dumneavoastră pentru a le căuta.
Vezi și: Scleroza multiplă, asociată cu traumele din copilărie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...