Scleroză multiplă. Ajută o anumită dietă?

Scleroză multiplă
Medicii susțin că niciun studiu științific până în prezent nu întărește ideea că există o anumită dietă pentru pacienții cu scleroză multiplă.

Scleroză multiplă, dietă. Medicul Orhun Kantarci de la Clinica Mayo din SUA răspunde unui pacient diagnosticat recent cu scleroză multiplă dacă ar trebui sau nu să urmeze o anumită dietă.

"Nu există dovezi că o dietă specifică poate preveni, trata sau vindeca scleroza multiplă. Unele diete speciale pot fi, de fapt, dăunătoare, deoarece conțin prea multe vitamine sau nu sunt suficiente față de altele. Asigurați-vă că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face modificări semnificative la dietă", afirmă acesta pe site-ul clinicii amintite.

Potrivit specialistului, persoanele cu SM au nevoie de o dietă echilibrată, cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fibre, în care alimentele neprocesate sau prelucrate natural sunt preferate alimentelor procesate. Și mai oferă câteva sugestii:

"Aceasta este similară cu dieta mediteraneană și aceeași dietă sănătoasă recomandată populației generale. De asemenea, luați în considerare limitarea alcoolului cât mai mult posibil. Unele cercetări sugerează că o dietă săracă în grăsimi saturate și suplimentată cu acizi grași omega-3 poate aduce beneficii persoanelor cu SM. Dar aceste rezultate nu au fost confirmate de studii la scară largă. Cu toate acestea, se recomandă ca persoanele cu SM să limiteze grăsimile pe bază de animale. În schimb, optează pentru surse de grăsimi pe bază de pește și nuci, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de avocado și untul de migdale, care sunt bogate în omega-3".

Specialiștii recomandă persoanelor cu scleroză multiplă (SM) să mențină nivelurile de vitamina D în zona superioară a normalului.

Medicul Orhun Kantarci recomandă câteva alegeri sănătoase:

• Când nu se obțin suficiente vitamine și minerale se pot agrava simptomele SM
• Săritul peste mese poate contribui la un nivel scăzut de energie.
• Unele simptome SM cum ar fi depresia și tratamentele SM cum ar fi steroizii pot duce la creșterea în greutate
• Creșterea în greutate poate duce la mai multe probleme de sănătate cum ar fi stresul articular și probleme cardiace și respiratorii
• Alcoolul poate intensifica simptomele frecvente ale SM cum ar fi dezechilibrul și lipsa de coordonare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel