Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Oamenii sunt dispuși să se supună diferitelor proceduri estetice pentru a-și obține aspectul dorit, inclusiv injectarea de grăsime în fese, dinți rași cu implanturi și îndepărtarea și reintroducerea benzilor de piele pentru calviție. În ciuda riscurilor, mulți oameni sunt dispuși să plătească prețul.
Unii chiar se supun unor proceduri de modificare permanentă a culorii ochilor, cum ar fi implanturi, tatuaje sau depigmentare cu laser. Cu toate acestea, aceste proceduri vin la pachet cu riscuri și complicații, inclusiv orbirea. În ciuda acestor riscuri, oamenii continuă să recurgă la proceduri estetice pentru a-și obține aspectul dorit.
Irisul, un inel complex și frumos care înconjoară pupila, este format din două straturi de mușchi neted care controlează lumina și protejează celulele receptoare sensibile. Acesta conține, de asemenea, două straturi pigmentate care conțin melanină, determinând culoarea ochilor.
Există șase culori principale recunoscute: maro, chihlimbar, alune, verde, albastru și gri. Ochii mai întunecați, precum ochii căprui, apar la cei care au mai mult pigment în ambele straturi. Ochii albaștri sau verzi sunt rari, întâlnindu-se la doar 2% din populație, în timp ce ochii albaștri sau gri se întâlnesc la cei cu mai puțină sau deloc melanină în stratul frontal. Irisul joacă un rol crucial în menținerea sănătății ochilor și a vederii.
Citește și: Cum știi dacă ai făcut un antrenament bun. 9 semne ale unei sesiuni de exerciții reușite
Foto: Freepik @Trend2023
Operațiile oculare, în special pentru cataractă, există de peste 2.000 de ani. Cu toate acestea, procedurile cosmetice pentru schimbarea permanentă a culorii irisului devin din ce în ce mai frecvente.
Keratopigmentarea este una dintre aceste proceduri, care presupune efectuarea de mici incizii în cornee pentru a introduce pigmenți în vederea schimbării permanente a culorii. Această tehnică datează de mii de ani și a fost experimentată cu diferiți pigmenți, inclusiv funingine.
De asemenea, laserele pot fi utilizate pentru a îndepărta pigmentul din stratul exterior al irisului, transformând ochii căprui în albastru deschis sau gri. Cu toate acestea, această tehnică este potrivită numai pentru ochii mai închiși la culoare și nu poate fi utilizată pentru cei care doresc să schimbe culoarea irisului din cauza absenței melaninei în iris.
Depigmentarea, o procedură cosmetică, a fost inițial dezvoltată pentru a trata melanoza dermică oculară, o afecțiune în care celulele pigmentare nu migrează conform necesităților, cauzând întunecarea altor părți ale ochiului. Atât keratopigmentarea, cât și depigmentarea cu laser prezintă un risc semnificativ de infecție, sensibilitate la lumină și modificări ale vederii, inclusiv orbire, subțiere, perforarea corneei, glaucom și cataractă. Unii pacienți au raportat dureri oculare în timpul procedurilor IRM.
Proceduri similare, cum ar fi implanturile cu silicon, implică, de asemenea, complicații, cum ar fi modificarea formei ochiului și presiunea asupra nervului optic, care controlează vederea. Cu toate acestea, nu există dovezi suficiente care să susțină utilizarea acestor proceduri din punct de vedere cosmetic, deoarece câștigurile pe termen scurt pot duce la durere pe termen mai lung. Chiar și atunci când sunt utilizate pentru a trata afecțiuni medicale, sunt raportate complicații.
Deși keratopigmentarea și depigmentarea cu laser pot părea inofensive la prima vedere, intervențiile asupra irisului sunt extrem de riscante. Melanina din iris joacă un rol important în protejarea ochilor de lumina ultravioletă.
Eliminarea pigmentului nu doar că schimbă culoarea, ci crește riscul de fotofobie (sensibilitate extremă la lumină), inflamații cronice și chiar degenerescența retiniană, o afecțiune care poate duce la pierderea definitivă a vederii.
Dacă luați în considerare o procedură de depigmentare, este important să luați în considerare potențialele riscuri și beneficii ale procedurii. O modalitate sigură și de lungă durată de a schimba culoarea ochilor este utilizarea în schimb a lentilelor de contact colorate prescrise.
Acestea sunt disponibile într-o gamă largă de nuanțe și pot oferi un rezultat estetic similar, fără a implica proceduri invazive. Cu toate acestea, este esențial să fie folosite sub îndrumarea unui medic oftalmolog și să fie achiziționate de la surse autorizate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Gestionarea nivelului glicemiei pe...
Un studiu recent arată că aproape o...
Legătura dintre animalele de companie...
Terapiile genetice și celulare...
De ce nu sunt suficienți medici în spitalele mici? De ce pacienții...
Există numeroase soluții simple și...
Aceste boli sunt greu de diagnosticat...