Scăderile bruște de greutate, risc pentru sănătate. Cum pot fi explicate

scaderi bruste greutate foto:freepik@kamranaydinov
Cum pot fi explicate pierderile bruște de greutate.

Pierderea în greutate fără o cauză evidentă poate indica o afecțiune subiacentă. Afecțiuni care pot provoca pierderea în greutate inexplicabilă includ glanda tiroidă hiperactivă, boala inflamatorie intestinală și depresia.

Un principiu de bază este să consultați medicul, dacă ați pierdut o cantitate semnificativă - mai mult de 5% din greutatea dumneavoastră - într-un interval de 6 până la 12 luni.

În plus, faceți o notă a oricăror alte simptome pe care le aveți pentru a discuta cu medicul dumneavoastră. Aflați mai multe despre ce poate cauza pierderea în greutate inexplicabilă și cum puteți să abordați această problemă.

Vezi și: Cum să recunoști semnele sindromului burnout. Cum să îți menții rezistența la stres

Ce boli provoacă pierderea în greutate inexplicabilă?

Nu toate pierderile în greutate sunt grave. Pot apărea după un eveniment care schimbă viața sau după un moment stresant. Cu toate acestea, pierderea în greutate inexplicabilă sau neintenționată poate indica una dintre următoarele afecțiuni medicale:

Pierdere musculară (atrofie musculară): Aceasta poate duce la o pierdere neașteptată în greutate din cauza pierderii de mușchi, cel mai frecvent dacă nu vă folosiți mușchii pentru o perioadă lungă de timp. Este cel mai frecvent la persoanele care nu fac exerciții fizice, care lucrează în birouri sau care sunt imobilizate la pat.

Hipertiroidismul: O glandă tiroidă hiperactivă se dezvoltă atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian. Acești hormoni controlează multe funcții ale organismului, inclusiv metabolismul. Dacă tiroida dumneavoastră este hiperactivă, veți arde rapid calorii chiar dacă aveți o poftă bună de mâncare.

Artrita reumatoidă (AR): Aceasta determină sistemul imunitar să atace membrana articulațiilor, ducând la inflamație care poate accelera metabolismul și poate reduce greutatea totală.

Diabetul de tip 1: Sistemul imunitar atacă celulele pancreasului care produc insulină. Fără insulină, corpul dumneavoastră nu poate utiliza glucoza pentru energie. Acest lucru cauzează niveluri ridicate de glucoză din sânge și determină corpul să ardă grăsimi și mușchi pentru energie.

Depresia: Această tulburare de dispoziție afectează aceleași părți ale creierului care controlează apetitul. Acest lucru poate duce la o poftă de mâncare slabă și, în cele din urmă, la pierderea în greutate. La unele persoane, depresia poate crește pofta de mâncare. Simptomele variază de la persoană la persoană.

Boala inflamatorie intestinală (IBD): Inflamația cronică a IBD plasează organismul dumneavoastră într-o stare catabolică, ceea ce înseamnă că folosește constant energie. IBD perturbă, de asemenea, hormonul foamei, și leptina, hormonul sațietății. Aceasta duce la o poftă de mâncare scăzută.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC): Această boală progresivă a plămânilor include emfizemul și bronșita cronică. În stadiile ulterioare, BPOC poate cauza pierdere în greutate deoarece respirația dificilă arde multe calorii.

Endocardita: Aceasta este inflamația căptușelii interioare a inimii sau a endocardului dvs. cauzată de germeni - de obicei bacterii - care intră în fluxul sanguin și se adună în inimă. Majoritatea oamenilor cu endocardită au febră. Aceasta poate fi însoțită și de o poftă de mâncare slabă. Temperatura corpului ridicată crește și metabolismul și arde grăsimi, cauzând pierdere în greutate.

Tuberculoza (TB): Această afecțiune contagioasă afectează de obicei plămânii. Pierderea în greutate și scăderea apetitului sunt simptome majore ale TB, dar motivele nu sunt pe deplin înțelese.

Cancerul: Acesta este termenul general pentru boli care determină celulele anormale să se dividă și să se răspândească rapid. Conform Societății Americane de Cancer, unul dintre primele semne poate fi pierderea inexplicabilă în greutate de 10 kilograme sau mai mult. Cancerul crește inflamația, promovează pierderea de mușchi și perturbă hormonii care reglează pofta de mâncare.

Tratamentul pierderii inexplicabile în greutate

Tratamentul specific pentru pierderea inexplicabilă în greutate va depinde de cauza subiacentă. De asemenea, cercetările arată că un sfert dintre persoanele cu pierdere inexplicabilă în greutate nu primesc un diagnostic chiar și după un examen medical cuprinzător.

În cazurile în care pierderea în greutatea este atât de severă încât medicul suspectează o deficiență nutrițională, acesta vă poate cere să vă ajustați dieta sau să consumați suplimente nutritive, chiar dacă cauza exactă nu a fost încă stabilită.

Vezi și: Riscurile asociate consumului de pește. Metode pentru a le putea minimiza

Consultați-vă medicul, dacă pierderea în greutate pare semnificativă, mai ales dacă aveți simptome suplimentare. Este important să identificați și să tratați cauza subiacentă pentru a vă menține sănătatea și bunăstarea generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel